Lex Heideman. Foto: Eva Schipper

Lex Heideman. Foto: Eva Schipper

Kinderraadsleden Lex Heideman en Zoë Wensink stellen zich voor

Politiek

AALTEN/DINXPERLO - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat doet de raad? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? In ‘Kinderen in de politiek’ kunnen kinderen meer leren over politiek. ‘Kinderen in de politiek’ is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot en met groep 8. In dit artikel stellen Lex Heideman en Zoë Wensink zich voor als kinderraadsleden. 

Door Eva Schipper

Lex Heideman (11) zit op IKC de Bosmark in Dinxperlo. Hij voetbalt graag bij FC Dinxperlo. Tot nu toe vindt hij de kinderraad super leuk. “De vergaderingen zijn erg leuk en we komen daarbij op verschillende locaties.” Zo hebben de kinderraadsleden een rondleiding gekregen door het gemeentehuis en door de Pol. Op deze manier zien de kinderen van alles in de gemeente. “We zijn bijvoorbeeld in de jongerenruimte in de Pol geweest.” In de toekomst zou hij daar ook wel gebruik van willen maken. “Maar dan wel om plezier te maken en niet voor werk”, zegt hij lachend. Tijdens vergaderingen worden verschillende onderwerpen besproken zoals veiligheid en verkeer. “Zelf vind ik het belangrijk dat er meer veilige speelplaatsen voor kinderen in het buitengebied komen.”

Politiek
Later wil Lex misschien wel een rol hebben in de politiek. “Maar niet een hoge functie zoals een burgemeester of minister. Misschien naast mijn baan iets in de politiek, dat lijkt me erg leuk.”
Wat hij wil worden weet hij nog niet. “Ik heb veel ideeën, maar ik weet het nog niet zeker. Meester of schrijver, dat lijkt me wel erg leuk.”
Lex is erg blij dat hij zich heeft opgegeven voor de kinderraad. “Ik zou het kinderen ook zeker aanraden om te doen.”

Snelheid
Zoë Wensink (12) is ook kinderraadslid. Ze zit op de Sint Jozef in Aalten. In haar vrije tijd voetbalt ze graag bij AZSV.  Als ze één ding in de gemeente zou mogen veranderen, dan is dat de veiligheid voor kinderen. “Zowel veiligheid in het verkeer als veiligheid op straat voor kinderen. Ik zie mensen weleens hun mobiele telefoon gebruiken tijdens het rijden. Ook is de snelheid voor onze school best hoog.” Daar kan volgens Zoë wel makkelijk wat aan gedaan worden. Zoals de snelheid verminderen bij de scholen.

Nieuws
Zoë is erg blij dat ze in de kinderraad zit. “Heel bijzonder om te leren hoe het nu echt gaat bij de gemeente, dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt.” Ook vertelt ze over politiek. Ze volgt het nieuws dan ook regelmatig. “Ik vind het heel interessant wat er gebeurt op het gebied van politiek. Ik denk weleens hoe dingen kunnen gebeuren. Daarom is het extra leuk om zelf mee te mogen doen in de kinderraad.”

‘Zelf vind ik het
belangrijk dat
er meer veilige
speelplaatsen
voor kinderen
in het
buitengebied
komen’


Als Zoë een wens mag hebben voor volgend jaar dan zou ze willen dat kinderen iets meer vrijgelaten worden in hun doen en laten. “Kinderen hebben op school veel verplichtingen en school kan daardoor veel drukte in je hoofd geven. Zo moeten we op jonge leeftijd ook al een richting kiezen over wat we later willen worden. Laat kinderen de wereld nog een beetje ontdekken.”

Zoë Wensink. Foto: Eva Schipper

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant