Toespraak van burgemeester Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel
Toespraak van burgemeester Stapelkamp. Foto: Frank Vinkenvleugel

Nieuwjaarstoespraak burgemeester: ‘Het draait om vertrouwen’

Politiek

BREDEVOORT - Het maatschappelijke en politieke jaar in de gemeente Aalten begint altijd met de nieuwjaarsreceptie. Dit jaar werd die gehouden in ’t Grachthuys in Bredevoort. Er was een grote opkomst uit Dinxperlo, Aalten, Bredevoort en buurtschappen. Hoogtepunt is altijd de toespraak van de burgemeester.

Door Jos Wessels

Tijdens de receptie konden de mensen genieten van muzikale optredens van vier leerlingen van Schaersvoorde.
De zaal werd vervolgens opgewarmd met een quiz, gepresenteerd door kinderburgemeester Marthen Huijbers en burgemeester Anton Stapelkamp. We leerden weer heel wat feitjes. Zo is Aalten in 2023 met 98 personen gegroeid. Dat kwam door instroom, niet door natuurlijke groei. Want er gingen 55 mensen meer dood dan er geboren werden. Ook leerden we dat 48 procent van de Aaltense bevolking 50 jaar of ouder is. De gemeente heeft een relatief oude bevolking, want landelijk is dat cijfer 41 procent. En het aantal inbraken in onze gemeente is zeer laag en dat willen wij graag zo houden!

Toespraak burgemeester
Net als vorig jaar begon de burgemeester zijn toespraak met woorden van kerkvader Augustinus die leefde rond het jaar 430. ‘Het zijn slechte tijden, het zijn moeilijke tijden. Tenminste dat zeggen ze. Laten wij liever goed leven want dan worden de tijden vanzelf goed. Want wij zijn de tijden!’ Daarna vroeg hij zich af: doen we de goede dingen en doen wij de dingen goed? Hij liep het gemeentelijk beleid langs volgens de kernwoorden van dit college: Daadkrachtig, Duurzaam, Dichtbij. Hij benoemde onder meer de woningbouwplannen in Dinxperlo, Bredevoort en IJzerlo. Het Centrumplan Dinxperlo kwam voorbij en ook de opvang van asielzoekers, statushouders en Oekraïners. Van elke groep vangt Aalten ongeveer 100 personen op en de burgemeester trok de lijn door naar de Tweede Wereldoorlog. Toen ving Aalten ongeveer 3.000 onderduikers en Scheveningers op.

Tot slot ging de burgemeester naar de viering van 450 jaar Nederland in 2022. Het motto was toen: ‘450 jaar op zoek naar Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verscheidenheid en Verbondenheid’. En daarbij draait het uiteindelijk vooral om Vertrouwen. ‘Vertrouw elkaar, vertrouw ons, wij willen u vertrouwen’, was de boodschap van burgemeester Stapelkamp voor het nieuwe jaar.
En daarna kon iedereen doorgaan met ieder ander de beste wensen toe te wensen en te genieten van een hapje en een drankje.

Het college van B en W van de gemeente Aalten tijdens de nieuwjaarsreceptie 2024. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jurre Welman, leerling van Schaersvoorde. Foto: Frank Vinkenvleugel
Lekkernijen.
Grote opkomst tijdens de nieuwjaarsreceptie.
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant