Deel van de werkgroep van de open kerk. Foto: Frank Vinkenvleugel
Deel van de werkgroep van de open kerk. Foto: Frank Vinkenvleugel Frank Vinkenvleugel

Samen het jaar afsluiten tijdens ‘open kerk’ in Dinxperlo

Religie

DINXPERLO - Terugkijkend op het afgelopen jaar is het voor veel mensen prettig om het jaar gezamenlijk af te mogen sluiten en samen het nieuwe jaar tegemoet te gaan. De werkgroep ‘Open Kerk’ van de Protestantse Kerk Dinxperlo biedt dat ook dit jaar aan in de vorm van een ‘inloop oudejaarsmiddag’. Tussen 15.00 en 17.00 uur staan de deuren van de grote kerk op het Marktplein open.

Door Waltraud Wensink

De werkgroep, bestaande uit Dick Hengeveld, Wijnand Rigter, Ina Kleinhesselink, Johan van Schijndel en Gerrit van Veen, houdt zich bezig met de organisatie en doet dit met hulp van onmisbare vrijwilligers.
Dick: ”We hopen wederom op een grote opkomst zo aan het eind van het jaar. In voorgaande jaren werd de inloop goed bezocht dus daar gaan we nu ook van uit.”
Wijnand:” We hebben dit jaar wel een combi van twee dagen waarin we actief zijn. Op vrijdag 30 december worden er namelijk voor de deur bij het Kerkelijk Centrum oliebollen gebakken. Martijn Doornink van Noaberz stelt belangeloos een oliebollenkraam beschikbaar. We bakken van 10.00 uur tot 16.00 uur. De oliebollen worden diezelfde dag bezorgd bij gemeenteleden ouder dan 85 jaar en bij gezinnen die krap bij kas zitten en wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Deze groep heeft via het Meedoenpact afgelopen week een mail gehad met de mogelijkheid om zich op te geven voor de oliebollenactie. We weten uit ervaring met de bezorging van de kerstpakketten dat deze groep dit zeer waardeert. Wij doen alles voor een glimlach.”
Oliebollen die over zijn worden ter plekke verkocht, de opbrengst is voor het goede doel ‘het oogzorgproject’.

‘Wij doen
alles voor
een glimlach’

Oogzorgproject
Op 31 december is er de ‘oudejaarsmiddag’ in de grote Kerk. De verbinding tussen 30 en 31 december is het goede doel. Ook dit jaar is de oudejaarsmiddag gekoppeld aan een goed doel met een Dinxpers tintje namelijk het ‘oogzorgproject’ in Oeganda, opgezet door Christien en Derk-Jan te Kiefte.
Derk-Jan: ”In 2017 zijn we een kleinschalig oogproject begonnen met als doel de ‘kansarme’ ouderen in Oeganda de ogen te meten en te voorzien in brillen op sterkte die we hadden meegenomen. We hebben daar Michael ontmoet die we theoretische en praktische lessen hebben gegeven in oogtesten. Inmiddels is hij een afgestudeerde verpleegkundige en werkt samen met het ziekenhuis bij hem in de buurt. In 2019 zijn we weer terug geweest naar Oeganda en hebben ruim 1.000 oogtesten gedaan en uiteindelijk bijna 150 brillen kunnen leveren. We financieren eigenlijk alles zelf en met een deel uit ons budget blijven we financieel ondersteunen. Ons doel is om in 2023-2024 naast de brillenleveringen ook oogoperaties te verwezenlijken.”

‘Samen met
uw hulp
gaan wij door’

“Michael is bezig met de opzet en wij hebben de contacten met (oog)artsen en wij willen door blijven gaan om dit te ondersteunen. Wij bedanken dan ook iedereen die ons hierbij in de vorm van donaties of monturen ondersteunen. We kunnen niet de hele wereld redden maar wel ons best doen voor een klein deel.”

Reisverslag
Ons reisverslag is te lezen op www.tekiefte.waarbenjijnu en als je meer info wilt mag je ons altijd benaderen. Samen met uw hulp gaan wij door.”
Derk-Jan en Christien betalen verder de reis naar Oeganda en het verblijf en dergelijke allemaal zelf, dus wat gedoneerd wordt voor het oogzorgproject, gaat daar ook daadwerkelijk naar toe. Ze zetten allerlei lijntjes uit vanuit Nederland zodat de juiste mensen in Oeganda zich kunnen door ontwikkelen voor dit mooie oogzorgproject.

Ontmoeten centraal
Op 31 december zal Derk-Jan aanwezig zijn tijdens de ‘Open Kerk’ om uitleg te geven en eventuele vragen te beantwoorden. Van 15.00 tot 17.00 uur is er een vrije inloop in de kerk. Er is tegen vergoeding koffie, thee, Glühwein en een oliebol waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat.

‘De deuren
van de kerk
staan voor
iedereen open’


Ina: ”De deuren van de kerk staan voor iedereen open en de midwinterhoornblazers zullen iedereen op passende wijze verwelkomen. Dick Homburg zal in de kerk op het orgel spelen en zal ook een aantal stukken samen spelen met trompettist Ferdy Hengeveld.”
Dick: ”De sfeer zal gemoedelijk zijn en de nadruk ligt op gezellig samen zijn, een praatje maken en elkaar nog even een goed uiteinde wensen. Onze predikant Anne van Voorst heeft in de kerk zijn eerste expositie van vilt-kunstvoorwerpen en je kunt kennis maken met ‘icoon schilderen’.”
Ina: ”Onder de toren is er ook een ‘stiltecentrum’ waar een symbolisch bloemstuk voor is gemaakt en waar men de ruimte heeft om een kaarsje aan te steken of even stil te staan bij bepaalde gebeurtenissen van het afgelopen jaar of om gewoonweg dankbaar te zijn.”
Het stiltecentrum zal ook op 30 december tussen 13.30 tot 16.30 uur open zijn.
Na de inloop op oudejaarsmiddag zal er aansluitend om 17.00 uur een kerkdienst zijn waar iedereen vrijblijvend aan mag sluiten. Je hoeft niet een bepaalde geloofsovertuiging te hebben, iedereen is welkom. Gezamenlijk wordt dan het oude jaar afgesloten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant