G-Team De Graafschap. Foto: Frank Vinkenvleugel
G-Team De Graafschap. Foto: Frank Vinkenvleugel

Anne tekent contract bij De Graafschap

Sport

Anne voetbalt in de ‘bijzondere eredivisie’

Door Waltraud Wensink

DINXPERLO - Op zondag 17 oktober heeft Anne ten Broeke uit Dinxperlo een officieel spelerscontract getekend bij De Graafschap onder toeziend oog van Boudewijn Inja (trainer van het G-team bij De Graafschap) en Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap. Anne zal samen met de andere spelers van het G- team een ‘bijzondere’ competitie spelen in de eredivisie en dat doet ze met ontzettend veel plezier. De kleuren blauw/wit draagt ze met trots. 

Anne is 17 jaar en woont met haar ouders en broer in Dinxperlo. Ze is al jaren fan van De Graafschap en bezoekt met haar vader Eddy ook nagenoeg alle thuiswedstrijden. Anne is lid geweest van de voetbalvereniging in Dinxperlo maar ondanks het feit dat ze over een medische dispensatie van twee jaar beschikte, bleek Anne geen wedstrijden te kunnen voetballen in een team waar zij tot haar recht zou komen en moest ze er noodgedwongen maar mee stoppen. Anne heeft het syndroom van Noonan en dat brengt de nodige beperkingen met zich mee waaronder dat ze ’klein van stuk’ is, er sprake is van een hartafwijking, ze snel vermoeid is en een vrij lage spierspanning heeft. 

‘En dan

krijg je

de kans

om bij 

je favoriete 

club

te spelen!’

AZSV B Team
Mede door de beperking die Anne heeft, viel een stukje plezier in het sporten op die manier weg en daar was Anne best even verdrietig over. Iedereen wil immers meedoen net als alle anderen. Anne: ”Dat is allemaal niet fijn maar het is ook niet fijn dat ik alleen maar zou kunnen trainen bij een vereniging en niet aan wedstrijden mee zou mogen doen.”

Maar Anne en haar ouders zaten niet bij de pakken neer en kwamen via via bij AZSV in Aalten terecht waar een B team actief was. Bij het B team trainen jongeren met een beperking. Anne: ”Ik heb het bij dit team naar mijn zin en hier kan ik één uurtje in de week lekker ‘ballen’, maar helaas geen wedstrijden spelen. Eigenlijk ben ik goed genoeg om wedstrijden te spelen vind ik zelf en ik wil ook graag meer.”

En hoe mooi valt dan alles op de plek wanneer Liesbeth, de moeder van Anne, een appje ontvangt waarbij de vraag gesteld werd of Anne bij het ‘bijzondere eredivisie- team’ van De Graafschap wilde voetballen. Boudewijn Inja, van BrichbouW Sportondersteuning, had bij AZSV gevraagd of er geschikte voetballers in het B team zaten die dat zouden kunnen en willen. Dat was niet aan dovemans oren gericht en zowel de ouders als Anne glunderen van trots omdat ze dit geweldig vinden. “Dan ben je al zo lang fan van De Graafschap en dan krijg je de kans om bij je favoriete club te mogen voetballen. Dat is toch prachtig!” 

Ze was al wel een paar keer als ‘superboer(in)’ het veld op geweest met de spelers van het eerste maar nu mag ze zelf het veld op om in de ‘bijzondere eredivisie’ te spelen. Anne: ”Dit is zo mooi, ik heb een echte complete Graafschap outfit gekregen en ik ga nu echt voetbal spelen op de Vijverberg en bij andere eredivisieclubs in het stadion.” Trots laat ze haar mooie spullen zien en zowel vader Eddy als moeder Liesbeth glunderen trots met Anne mee. Hun dochter vertegenwoordigt toch maar mooi effe de Superboeren in de ‘bijzondere eredivisie’! En zoals het bij de meeste ouders gaat, kind blij, ouders ook blij!

Officiële spelersbus
Er wordt eens per maand getraind en elke maand is er een wedstrijd tegen andere ‘bijzondere’ elftallen. Anne: ”We gaan met de officiële spelersbus van De Graafschap naar de andere clubs .We gaan dan onder andere naar Cambuur, Ajax, Heracles, NEC en Go Ahead Eagles. Daar komt bij dat ze overal spelen op het hoofdveld.”
De eerste wedstrijd hebben ze gespeeld op de vijverberg met een tribune vol publiek, ook de ouders en broer van Anne waren hierbij natuurlijk aanwezig om hun dochter en zus aan te moedigen. En of je wint of verliest is niet eens het allerbelangrijkst. “Het gaat er om dat je mee mag doen, plezier hebt, erbij hoort en dat je er toe doet.”
Nummer 8
Nummer 8 staat op het spelersshirt van Anne en dat gaat ze met trots dragen als ze voetbalt. Bij De Graafschap moet ze ‘dr an’. Op dit moment is ze de enige speelster uit Dinxperlo die bij dit bijzondere team speelt en zo valt alles op zijn plek. Waar de ene deur sluit, opent zich een andere, nog mooiere plek.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band