De wandel- en fietsgroep van dit jaar. Foto: Jurgen Pillen
De wandel- en fietsgroep van dit jaar. Foto: Jurgen Pillen

Wandelaars en fietsers brengen 60.000 euro op voor Kanjers voor Kanjers

Sport

AALTEN – Op vrijdag 24 juni hebben 75 mensen uit de Achterhoek de Kanjer Mountain Challenge volbracht. Deze uitdaging is georganiseerd door de stichting Kanjers voor Kanjers. Kanjers voor Kanjers is een stichting die sport en spel mogelijk maakt voor kinderen voor wie dit niet vanzelfsprekend is. De Challenge was dit jaar het beklimmen van de Passo di Gavia in Italië. De berg heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5 procent. Fietsers klommen 25.6 kilometer en wandelaars en hardlopers leggen 21 kilometer af. In totaal hebben de deelnemers 60.000 euro opgehaald. Mireille Theissen, commissielid van de werkgroep communicatie van Kanjers voor Kanjers, vertelt enthousiast over het avontuur.

Door Eva Schipper

Voordat de groep naar Italië vertrok werd er al veel getraind in Nederland. Mireille: “Vanuit de organisatie hebben we zes trainingen aangeboden voor zowel wandelaars, hardlopers en fietsers. Op deze manier konden we samen trainen en elkaar goed leren kennen.” De uitdaging zou plaatsvinden op vrijdag 24 juni, maar veel deelnemers waren al eerder aangekomen in Italië. “Zo konden we de eerste paar dagen al lekker fietsen door het gebied.” 

Op de vrijdag was het zover. Alle deelnemers zouden de berg gaan beklimmen. De jongste deelneemster was elf jaar oud en de oudste 74. De uitdaging werd geopend door de lokale burgemeester uit Bormeo. De eerste wandelaars vertrokken om 6.30 uur en de laatste fietsers om 9.30 uur. “Op deze manier probeerden we het zo te organiseren dat de deelnemers ongeveer gelijk aan zouden komen op de berg.” Het was een flinke uitdaging, want de berg heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7.5 procent. “Vooral de laatste vijf à tien kilometer waren pittig voor deelnemers.” 

Toch hebben alle deelnemers het voor elkaar gekregen om bij het eindpunt te komen.  Bovenaan de berg werden de deelnemers verrast. Frank Wensink en Wouter Jansen waren vrijwillig meegegaan naar Italië. Aan het eindpunt van de tocht gaven zij een feest met natuurlijk ook muziek. “De sfeer was echt super goed. Iedereen was zo ontzettend enthousiast.” Het eindbedrag werd bekend gemaakt door Thijs van Amerongen, ambassadeur van Kanjers voor Kanjers en tevens professioneel veldrijder. Daarna volgde nog een feestelijk moment. Voor deze speciale gelegenheid werd pizzeria Bar Olivier ter beschikking gesteld voor de deelnemers. Mireille straalt: “Het was echt een knalfeest.”

De opbrengst wordt volledig besteed in de Achterhoek. “Het geld blijft dus echt in deze regio. Kanjers voor Kanjers zal een mooie bestemming vinden voor de opbrengst.” Door het organiseren van sportieve evenementen, en donaties van particulieren en het bedrijfsleven, maakt Kanjers voor Kanjers dromen van kinderen waar. Het geld dat wordt ingezameld komt volledig ten goede aan projecten voor sport en spel voor kinderen in de buurt. 

Tijdens de feestavond is ook bekend gemaakt waar volgend jaar de Challenge zal plaatsvinden. Deze wordt gehouden in Col de la Croix de Fer, een gebied in Frankrijk. De inschrijving voor volgend jaar is al geopend. “We kiezen altijd een gebied waarin verschillende iconische bergen liggen. Zo is de uitdaging zelf al super leuk en kan je als deelnemer met familie of vrienden de hele week heerlijk fietsen of wandelen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band