Het Heurns belang en het jeugdbestuur van het Heurns Veld namen de bloemen in ontvangst voor hun nominatie voor het renoveren van het Heurns Veld.
Het Heurns belang en het jeugdbestuur van het Heurns Veld namen de bloemen in ontvangst voor hun nominatie voor het renoveren van het Heurns Veld.

Oosterkerkhuis winnaar Erfgoedprijs 2023 in gemeente Aalten

Wonen

AALTEN - Op donderdagavond 31 augustus werd het Oosterkerkhuis verkozen tot winnaar van de Erfgoedprijs 2023. Dit jaar waren er drie genomineerden die meedongen naar de Erfgoedprijs: de heer M. Wissink voor het renoveren van de Schoppe, het Heurns Veld en de uiteindelijke winnaar; het Oosterkerkhuis en het team van het Oosterkerkhuis.

In 2019 zocht de Protestante Gemeente een nieuwe invulling en koper voor de Oosterkerk. Door Annelies Lammers van KKWiek en bouwbedrijf Klomps is een Oosterkerk Team opgesteld om het plan tot een succes te maken. Er is gezocht naar een geschikte zorgpartij, die is gevonden in ‘Dagelijks Leven’. Het pand met 21 studio’s geeft een warm thuis aan 22 bewoners met geheugenproblematiek. Het betreft een Rijksmonument en bij de renovatie is de cultuurhistorische waarde behouden, passend bij de historie kerk als gemeenschapshuis. Er is een vide gerealiseerd bij het gedenkraam en is een open ruimte gecreëerd waarin het altaar, orgel en de gespanten zijn behouden.

Op zaterdag 9 september en zondag 10 september zijn de jaarlijkse Open Monumentendagen. Tijdens deze dagen zijn door heel het land monumenten geopend en gratis te bezichtigen. Dit jaar is het thema van de open monumentendag ‘levend erfgoed’. In de gemeente Aalten openen verschillende monumenten hun deuren. Ook de genomineerden het Heurns Veld en de Schoppe van de heer Wissink zijn deze dagen te bezichtigen. 

Kijk voor de openingstijden en het volledige overzicht van deelnemende monumenten op: www.openmonumentendag.nl/comite/aalten/

Winnaar van de Erfgoedprijs 2023: Oosterkerkhuis en het team Oosterkerkhuis. Foto: Gemeente Aalten

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant