Impressie hoe de Goede Herder Kerk eruit komt te zien.
Impressie hoe de Goede Herder Kerk eruit komt te zien.

Negen woningen in Goede Herder Kerk Dinxperlo

Wonen

DINXPERLO – “We hebben afgelopen week de vijftien omwonenden van de Goede Herder Kerk onze plannen uitgelegd en men was zonder uitzondering positief. Ook de commissie culturele erfgoed is enthousiast. De tijdens beide bijeenkomsten besproken kleine aanpassingen aan het plan worden opgepakt en daarmee kunnen we van start met dit project.” John Bakker, makelaar en inwoner van Dinxperlo is bijzonder content dat zijn – misschien wel laatste – project gerealiseerd gaat worden.

Door Walter Hobelman

De Goede Herder Kerk aan de Allee in Dinxperlo is een karakteristiek gebouw en dateert uit 1966. Vorig jaar is de kerk aan de eredienst onttrokken vanwege het teruglopende kerkbezoek. John Bakker ging in gesprek met de gemeente Aalten om de kerk een andere bestemming te geven. “Daaruit volgde een aantal goede gesprekken en zijn er verschillende opties besproken”, aldus Bakker. “Dinsdag 3 oktober hebben we onze plannen gepresenteerd aan de omwonenden en dat verliep uitermate soepel.”

Niets gesloopt
In het nieuwe plan zijn negen woningen opgenomen. “Er wordt niets van het gebouw gesloopt of bijgebouwd. Het karakter van het gebouw blijft behouden, maar uiteraard worden er wel aanpassingen gedaan aan het geheel.”
De negen woningen die gerealiseerd gaan worden hebben allemaal twee (of meer) slaapkamers. In de huidige laagbouw komen vijf woningen, variërend in grootte van tachtig tot honderdtwintig vierkante meter. “Hiervan vier zogeheten ‘nultreden woningen’ en dus ook geschikt voor mensen met een (lichte) lichamelijke beperking.”

In de kerkzaal worden vier woningen gerealiseerd. “Grondgebonden, met twee verdiepingen en in formaat variërend tussen de 155 en 180 vierkante meter en eveneens slaap- en badkamer op begane grond.”
De vier woningen omsluiten een centrale binnenruimte die met gevoel voor het historische karakter van het gebouw wordt ingevuld. “Het doopvont en een paar banken heb ik van het bisdom in bruikleen gekregen en die krijgen een beeldbepalende plaats in het geheel”, vertelt Bakker. “De toren bij het gebouw blijft bestaan en behoudt de huidige functie. De klok zal dus kunnen blijven luiden zoals dat tot op heden ook altijd gebruikelijk is.”

Punt van glas
Er komen wel meer ramen in de muren van het gebouw en een andere opvallende aanpassing is, dat de punt van het kerkgebouw deels van glas gaat worden, om de binnenruimte van voldoende daglicht te kunnen voorzien.
“Met de omwonenden is besproken dat er rondom het perceel een haag gepoot gaat worden om te voorkomen dat de bewoners van de nieuwe woningen een direct zicht hebben op de omwonenden en omgekeerd.”

Bakker is bijzonder te spreken over de samenwerking met de gemeente Aalten. “Ik doe dit werk nu al bijna veertig jaar en heel eerlijk… dit is de eerste keer dat alles zo snel en goed is verlopen. Goed overleg, snel antwoord op de vragen die ik stelde - ook al kreeg ik niet altijd het antwoord dat ik hoopte te krijgen -, het is echt bijzonder prettig gegaan allemaal.”

Omdat het vergunningstechnisch niet lang hoeft te duren, verwacht Bakker al snel met de aanpassing van het gebouw te kunnen beginnen. “Als alles gaat zoals ik verwacht, kunnen eind volgend jaar de woningen betrokken worden.”
“Dit project, dat mogelijk het laatste is dat ik heb opgepakt, heeft mij veel energie gegeven. Ik heb wel iets met kerkgebouwen en wil dergelijke gebouwen graag bewaren voor een dorp of stad. Als er dan ruimte is om de gebouwen een andere bestemming te geven, dan gaat mijn hart wat sneller kloppen”, aldus de makelaar, die in het recente verleden ook al een kerkgebouw kocht in Gaanderen en Terborg.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant