Gertjan Sikking (l) en Niek Nijhof (r) geven uitleg over de fasering van de werkzaamheden. Foto: Frank Vinkenvleugel

Gertjan Sikking (l) en Niek Nijhof (r) geven uitleg over de fasering van de werkzaamheden. Foto: Frank Vinkenvleugel

Ingrijpende aanpak centrum Dinxperlo

Wonen

DINXPERLO – Er is veel over gepraat, met alle belanghebbenden zoals inwoners, ondernemers en eigenaren. Plannen zijn gemaakt, gedeeld en besproken. Uiteindelijk is er in maart dit jaar een definitief plan gepresenteerd om het centrum van Dinxperlo zeer grondig te veranderen. Na de zomervakantie zijn de eerste werkzaamheden gestart. Eén ding is zeker; tot Pasen 2025 is het centrum en directe omgeving een soort bouwput.

Door Walter Hobelman

“Een ingrijpende aanpak was ook wel nodig”, vertelt burgemeester Anton Stapelkamp tijdens een ontmoeting met de pers waarbij het centrumplan wordt besproken en een kijkje wordt genomen bij de werkzaamheden. “Een groot deel van Dinxperlo stamt uit de tijd van de wederopbouw en er is sindsdien niet veel veranderd qua infrastructuur.”
“Dinxperlo krijgt een nieuw toekomstbestendig centrum. Een mooie huiskamer voor het dorp, voor de inwoners en bezoekers uit de regio en buurland Duitsland. Een aantrekkelijke plek waar het mooi en sfeervol vertoeven is. Om samen te komen en elkaar te ontmoeten. Nu en in de toekomst”, aldus wethouder Ted Kok die een uitleg geeft over de werkzaamheden.

Prins Clausplein wordt huiskamer
Het meest in het oog springende onderdeel van het plan is de aanpak van het Prins Clausplein. “Rondom de kerk en op het Prins Clausplein ontstaat een nieuwe huiskamer voor het dorp”, aldus de wethouder. “Het Prins Clausplein wordt grotendeels autovrij. Zo wordt het hart van Dinxperlo een aangename, groene, verblijfsplek.” De weekmarkt blijft op dezelfde plek, evenementen kunnen in de toekomst deels op het plein en deels in de Hogestraat worden georganiseerd. Onder het plein wordt een zogenoemd krattenveld aangelegd. Dit is een ondergrondse holle ruimte om water te bergen. Het water kan vervolgens langzaam opgenomen worden in de bodem.

“Bij alle plannen en werkzaamheden worden de Sustainable Development Goals (SDG’s) als uitgangspunt gebruikt”, legt Gertjan Sikking uit, projectmanager bij de gemeente Aalten. “Daarmee zorgen we ervoor dat alles wat we doen duurzaam is en bijdraagt aan een goede, toekomstbestendige aanpak.” Zo wordt er bijvoorbeeld veel materiaal hergebruikt. “De stenen die we weghalen op het Prins Clausplein, worden elders weer gebruikt en dat geldt ook voor veel trottoirbanden. We kopen zo min mogelijk nieuw en houden op die manier ook de kosten in de hand.” Het hele centrumplan kost de gemeente tien miljoen euro.\

‘Men kent Dinxperlo dadelijk niet meer terug’


Het hele project wordt in fases uitgevoerd. “We garanderen de inwoners en bezoekers van Dinxperlo behoorlijk wat overlast de komende twee jaar, maar iedereen gaat trots zijn op het uiteindelijke resultaat”, aldus Niek Nijhof, projectleider bij Dusseldorp, die het hele project uitvoert.

Niet alleen het Prins Clausplein gaat op de schop, ook de Allee en de Heelweg worden grondig aangepakt. Bij dat laatste deel is ook Stad Bocholt betrokken.

Allee
In de Allee wordt de maximumsnelheid naar 30 kilometer per uur verlaagd om comfort en veiligheid voor omwonenden te vergroten. Er komt extra ruimte voor fietsverkeer en er komt aan één zijde van de straat een wadi om het regenwater op te vangen en te infiltreren. De huidige overlast gevende hemelbomen worden vervangen door een grotere diversiteit aan bomen en sierbeplanting. Hierdoor ontstaat meer gelegenheid voor biodiversiteit en schaduw.

Heelweg
Ook op de Heelweg, waar Nederland en Duitsland samenkomen, gaat de maximumsnelheid omlaag. Zo wordt de Heelweg weer de nieuwe voorzijde van de beide dorpen. De trottoirs worden breder. Daarmee ontstaat ook ruimte om de grens over de gehele lengte van de weg zichtbaar te maken. Deze grenslijn zal een extra functie hebben als gidslijn voor de oudere bewoners van woonzorgcentrum Dr. Jenny en het Bültenhaus. Langs de lijn is ruimte voor het laten zien van bijzondere verhalen over deze plek.

“Dit gehele ontwerp is het resultaat van een goede samenwerking tussen buurtbewoners, ondernemers, belangstellenden en bouwteam. Het vormt de basis voor de daadwerkelijke herinrichting van Dinxperlo”, aldus wethouder Kok. “Mensen die een tijdje niet in Dinxperlo zijn geweest kennen het dadelijk niet meer terug.”

Er is een bouwteam gevormd dat bestaat uit personen van gemeente Aalten, Dusseldorp en OKRA en zij moeten ervoor zorgen dat er samen met verschillende stakeholders een integraal plan wordt ontwikkeld en gerealiseerd. In het kernteam voor het gehele project zitten OKRA, Dusseldorp en de gemeente Aalten. Voor het deelgebied Heelweg neemt ook Stadt Bocholt plaats in het kernteam. De participatiebijeenkomsten over de Heelweg zijn tweetalig, Nederlands en Duits.

Inwoners en andere belangstellenden kunnen alle plannen en werkzaamheden volgen via een speciale bouwapp. De bouwapp is te vinden in de appstore en bij Google play onder de naam ‘de bouwapp’. Daarna kan men het project ‘Herinrichting Centrum Dinxperlo’ selecteren. Op die manier blijft men dan op de hoogte van alle ontwikkelingen en kan er eventueel contact gezocht worden met de omgevingsmanager.

Meer informatie is te vinden op: 


centrumdinxperlo.nl

Op de Burgemeester Haverkampstraat zijn de werkzaamheden al begonnen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Eén van de uitvoerders geeft een toelichting op de aansluiting van de dr. Verhagenstraat op de burg. Haverkampstraat. Foto: Frank Vinkenvleugel
Gertjan Sikking (2e van links) geeft uitleg over de verschillende soorten bestrating die gebruikt gaat worden. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant