Molenmaker maakt molenwieken. Foto: PR
Molenmaker maakt molenwieken. Foto: PR Krang

Open Dag bij Vaags & Groot Wesseldijk op Molendag

Zakelijk

AALTEN - 150 molens in Gelderland zetten zaterdag 4 november hun deuren open tijdens de Gelderse Molendag. Ook Molenmakerij Vaags & Groot Wesseldijk doet mee en houdt een ‘Meekijkerij’. De Aaltense molenmakers zijn eerder dit jaar verhuisd en de nieuwe molenmakerij is nu volledig ingericht te zien.

Molenmakerij Vaags & Groot Wesseldijk is sinds 1904 actief in de molenbouw en is van een regionale eenmanszaak uitgegroeid tot een internationaal opererend bedrijf met dertig medewerkers. De broers Martijn, Gerben en Walter Vaags verdelen de taken.
Walter: “Begin dit jaar zijn we verhuisd naar de nieuwbouw. Volledig klaar zijn we nog niet, er volgt nog een fase waarin kantoren en een doorlopende expositie (Meemakerij) gerealiseerd worden. De contouren en plannen hiervan zijn tijdens de open dag al wel te zien.”
In de nieuwe houtwerkplaats wordt gewerkt aan het onderhoud en restauratie van onderdelen van traditionele molens. Walter: “Dat kunnen constructies zijn, maar ook tandwielen, assen en historische werktuigen.” Op dit moment wordt er gewerkt aan onderdelen voor twee nieuwe molens in Delden en Wesepe (beiden in Overijssel).

Wiekenmakerij
De metaalafdeling heeft bij de nieuwbouw een eigen werkplaats gekregen. Martijn: “Wat veel mensen niet weten, is dat molenwieken al meer dan 150 jaar van metaal worden gemaakt. Net als in de scheepsbouw vroeger geklonken en tegenwoordig gelast. De laatste jaren wordt de kwaliteit en authenticiteit van klinkwerk weer steeds belangrijker en beide technieken zijn dan ook volop te zien in deze wiekenmakerij.”
Het is mooi om te zien hoe in beide werkplaatsen ambachtelijk handwerk samengaan met bijzondere en moderne hulpmiddelen. Molens zijn machtige machines en dat zie je aan alles. Gerben somt op: ”Voor het zware werk hebben we tien loopkranen in de werkplaatsen. Houten tandwielen worden volledig met de hand gemaakt en zijn soms groter en zwaarder dan een auto, maar draaien toch binnen een millimeter nauwkeurig. In de wiekenmakerij staat een gloednieuwe CNC 3D plaatbewerkingsmachine. Ons laswerk is gecertifieerd en wordt met ultrasoon-techniek gecontroleerd. Gaan we naar een molen toe, dan hebben we bijvoorbeeld keuze uit vijf eigen hoogwerkers en een hijskraan. Molenmaker is een prachtig veelzijdig beroep en we hebben vaak ruimte voor nieuwe collega’s. Ben je of word je een vakman, dan is een bezoekje zeker de moeite waard.”
Bij Molenmakerij Vaags & Groot Wesseldijk staat van 10.00 uur tot 16.00 uur de koffie klaar op Broekstraat 46 in Aalten.


www.molenmaker.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant