Marcel van Eerden proost met één van de collega’s Janien op het 25-jarig bestaan. Foto: Ayla Bennink

Marcel van Eerden proost met één van de collega’s Janien op het 25-jarig bestaan. Foto: Ayla Bennink

Van Eerden Juwelier & Goudsmid: al 25 jaar passie voor het vak

Zakelijk

AALTEN – Marcel van Eerden begon 25 jaar geleden op een boerderij in IJzerlo waar zijn ouders wonen, in een atelier aan huis als goudsmid. In de tussentijd heeft hij voor een periode van acht jaar aan de Hofstraat in Aalten gezeten, en sinds de laatste veertien jaar is de zaak van Marcel aan de Landstraat te vinden. Op 9 januari 2024 bestaat Van Eerden Juwelier & Goudsmid 25 jaar. Waar legt Marcel al jarenlang zijn passie in, en waar is hij het meest trots op?

Door Ayla Bennink

Woorden omzetten in een beeld ...
… en gevoel in een sieraad. Dat is waar het grootste talent van Marcel ligt, zo is hem door zijn klanten verteld. “Door de jaren heen heb ik gemerkt dat mensen me weten te vinden omdat ik goed naar ze luister. In bijvoorbeeld de vormgeving van een ring wordt een hele symboliek gelegd. Ik heb nooit geweten dat ik het in me had, maar ik krijg vaak van anderen te horen dat het een soort gave is. Je kunt mij echt wakker maken voor een mooie opdracht en om iets bijzonders te vervaardigen”, zo steekt Marcel van wal. En wat is dan zo’n mooie opdracht? “Ik vind het maken van herinneringssieraden heel bijzonder. Zo maak ik bijvoorbeeld regelmatig sieraden met as van een overleden dierbare erin, of met een vingerafdruk. Heel persoonlijk. Het nieuwste dat we op dit moment doen is het verwerken van moedermelk in een sieraad.” 

Klanten komen overal vandaan
De juwelier is veertien jaar geleden ontstaan als aanvulling op het vak van goudsmid. Marcel vertelt: “In de laatste jaren heb ik een grote klantenkring opgebouwd. Mensen komen uit alle hoeken van het land, maar ook ver buiten de continentsgrenzen. Zo kreeg ik onlangs een opdracht vanuit Canada! Ik vind het erg speciaal dat mensen mij dat vertrouwen geven.” Marcel biedt naast zijn handgemaakte kunstwerken ook een luisterend oor: “Mensen komen hier met aangrijpende verhalen wanneer ze bijvoorbeeld een assieraad willen laten maken, of een sieraad voor een terminaal ziek gezinslid. Daar wen je nooit aan. Het is mooi dat ik dat soort wensen kan omzetten in iets blijvends.” 

De creativiteit blijft stromen
Op vrijdagmiddag 12 januari wordt het 25-jarig bestaan voor vaste klanten in de winkel gevierd. Van stoppen is nog lang geen sprake. Marcel straalt: “Ik sterf in het harnas achter de werkbank, ik vind het zelf nog veel te leuk! De creativiteit stroomt altijd en ik begin al te schetsen als ik met de klant aan tafel zit. Ik maak graag sieraden met ronde, organische vormen en werk met veel verschillende materialen.” De magie is inmiddels thuis ook overgesprongen. De jongste dochter (13 jaar) van Marcel vindt sieraden maken namelijk heel leuk, en is er nu al mee bezig. “Wellicht dat ze ooit mijn opvolgster wordt, maar ik verplicht het niet”, glimlacht hij. 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant