De broers Wentink met afbeeldingen van het verdwenen Tieltjeshuus. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De broers Wentink met afbeeldingen van het verdwenen Tieltjeshuus. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Naamloos pad in woonwijk Gielink wordt Tieltjeshuuspad

Algemeen

DINXPERLO – In de commissie Cultureel Erfgoed van maandag 2 december spraken de broers Wentink in over een naamloos pad in de woonwijk het Gielink in Dinxperlo. Zij willen graag dat het pad genoemd wordt naar de boerderij Tieltjeshuus, waar zij zijn geboren en opgegroeid. Deze lag aan de Beggelderijk en werd gesloopt toen de woonwijk werd aangelegd. De commissie stemde in met het verzoek. Burgemeester en wethouders zullen nu een beslissing over de nieuwe naam moeten nemen.

Door Bernhard Harfsterkamp

Pad noemen naar verdwenen boerderij
De boerderij verdween toen in 1983 de nieuwe woonwijk werd gebouwd. "De boerderij heeft ruim 140 jaar mensen een bestaan gegeven", vertelde een van de broers. "Er hebben veel mensen gewoond en in de oorlog hebben er onderduikers gezeten." Het was een traditionele Saksische boerderij, uitgevoerd met dubbele kap en enkele schuren. De broers lieten de commissieleden er afbeeldingen van zien. Bij de boerderij hoorde vijftien hectare grond met akkers en weilanden. Door de sloop van de boerderij hebben de broers geen verbinding meer met hun verleden. "Dat voelt als een gemis, alsof we er niet zijn en nooit zijn geweest." Door het pad, dat deels over de grond loopt die bij de boerderij hoorde, de naam Tieltjeshuuspad te geven wordt de herinnering aan hun geboortehuis voor de broers Wentink weer levend.

"Voorgestelde naam niet de slechtste"
De boerderij was genoemd naar de familie Tieltjes, die er als eerste woonde. Het naamloze pad loopt van de Beggelderdijk naar de Beggelderdijk door de wijk en het 700 bomenbos. Omdat het verzoek al eerder binnen gekomen was, werd Dinxpers Belang al om een reactie gevraagd. Commissielid Hans de Graaf noemde deze "zuinig", omdat de belangenorganisatie een naam voor het pad niet meteen noodzakelijk vindt. "Mocht het pad dan toch een naam moeten hebben dan is uit ons onderzoek gebleken dat de voorgestelde naam niet de slechtste zal zijn", schrijft secretaris Bertus te Grotenhuis. Er kan volgens hem echter niet gesproken worden van "een algemene en/of bekende naam uit een eerdere periode". Het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers is eveneens om een reactie gevraagd en ziet geen bezwaar tegen de naam "aangezien het wel bewezen is dat het Tieltjeshuus met die naam heeft bestaan en daar heeft gestaan en er blijkbaar nog oorspronkelijke bewoners zijn die er over kunnen vertellen."

Commissie Cultureel Erfgoed positief
De Graaf en de andere commissieleden waren positief over de voorgestelde naam. De commissie Cultureel Erfgoed zal dan ook B en W adviseren de naam aan het pad te geven. De broers Wentink vroegen ook nog "als er ruimte is" om een toelichtende tekst op het toekomstige straatnaambord. "Genoemd naar boerderij Tieltjeshuus, van 1841 tot 1984 gesitueerd aan het noordelijke uiteinde van dit pad". De Graaf vond dat een erg lange naam en wees er op dat zo'n toelichting niet gebruikelijk is. Dinxpers Belang vindt "genoemd naar boerderij Tieltjeshuus 1841-1984" als subtitel voldoende. Ook hierover zal B en W binnenkort een beslissing nemen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant