Sander Loman met achter hem van links af  Lisa te Grotenhuis, Gerard Smits en Robbie Nijman. Foto: Frank Vinkenvleugel
Sander Loman met achter hem van links af Lisa te Grotenhuis, Gerard Smits en Robbie Nijman. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Benefietconcert Rock 'n Parkinson

DINXPERLO - Wat op Facebook begon als een soort van 'Raad de wijs en win een huiskamerconcert van Cold Sweat', groeit uit tot een prachtig benefietconcert ten bate van jonge mensen met Parkinson. Cold Sweat, Thrashcan en The Seventies zijn drie bands die hier geheel belangeloos aan mee werken op 3 april bij Het Blauwe meer in Dinxperlo. De opbrengst van deze avond gaat geheel naar het goede doel.

Door Waltraud Wensink

Toen Lisa te Grotenhuis, 'the front lady' van Cold Sweat bij wijze van grap een intro van hun band op Facebook zette, duurde het niet lang voordat muziekliefhebber Sander Loman het herkende en reageerde." Hiermee won hij een huiskamerconcert. "En dat zelfs zonder dat alle leden van de band hiervan op de hoogte waren", lacht Robbie Nijman van Cold Sweat. Sander Loman: "Ik was natuurlijk aangenaam verrast dat ik het huiskamerconcert won maar thuis zagen ze de bui al hangen met dat kabaal in de woonkamer. Ik had echter gelijk al wel een ander doel voor ogen en dat was om het groter aan te pakken en iets te doen waarbij ik een steentje kan bijdragen voor mensen met Parkinson en dan met name bekendheid creëren voor jonge mensen met Parkinson en daaraan Cold Sweat gelijk aan meewerken".

Diagnose kwam hard binnen
Sander is 47 jaar en zes jaar geleden kreeg hij zelf de diagnose Parkinson hetgeen hard bij hem en zijn omgeving binnenkwam. Sander had een leven zoals zovele anderen, een gezin met opgroeiende kinderen, een drukke baan en een actief leven waarbij het fietsen op zijn mountainbike ook een belangrijke plek innam. "Ik merkte op een gegeven moment dat ik uitvalsverschijnselen in mijn been had en minder goed kon meekomen bij het mountainbiken en dat was slechts een van de verschijnselen. Ik ging de malle molen in en merkte ook wel dat het goed mis was. Dan krijg je uiteindelijk na veel onderzoeken de diagnose Parkinson en de wereld staat op zijn kop. Op een gegeven moment ga je steeds minder goed bewegen en ik loop steeds meer tegen verschillende zaken aan. Het heeft een enorme impact op het gezinsleven, de sociale contacten en ook wat betreft het werk. Genezing van Parkinson is helaas nog niet in zicht. Vandaar dat het hard nodig is om onderzoek naar Parkinson te doen en daar is veel geld voor nodig", zegt Sander.

Wie Sander hoort praten zou je hem niet linken aan Parkinson. De ziekte wordt vaak geassocieerd met oudere mensen, maar juist het feit dat ook jonge mensen het kunnen krijgen wil Sander onder de aandacht brengen. In Nederland hebben ruim 55000 mensen Parkinson en er is een alarmerende stijging te zien onder de dertigers en veertigers. Bij Parkinson is er sprake van een hersenaandoening waarbij de zenuwcellen in het centraal zenuwstelsel langzaam afsterven doordat er minder dopamine wordt aangemaakt. Het verloop is voor iedereen anders en kan zich op verschillende manieren openbaren. Iedereen heeft zo zijn eigen symptomen. Man, vrouw, jong of oud, iedereen kan het krijgen en het is progressief, hetgeen wil zeggen dat de symptomen verergeren. Sander: "Ondanks het feit dat ik Parkinson heb en ook merk dat ik op bepaalde vlakken steeds weer moet inleveren, probeer ik toch op zoek te gaan naar wegen om iets voor anderen te kunnen betekenen. Je moet steeds weer afscheid nemen van iets nemen omdat het gewoonweg niet meer kan. Er is nog zoveel dat ik graag zou willen en thuis zitten is niet echt mijn ding en daarom blijf ik mezelf triggeren en zoeken naar alternatieven die wel haalbaar zijn. Ik haal bijvoorbeeld veel voldoening uit vrijwilligerswerk bij Dr Jenny waar ik het idee krijg dat ik met open armen wordt ontvangen en ik haal voldoening uit de dingen die ik nu nog wel kan."

'Knappen'
Ondanks het feit dat Sander zelf Parkinson heeft, gaat deze muziekliefhebber niet bij de pakken neerzitten. Integendeel, hij gaat zijn uiterste best doen om samen met de leden van Cold Sweat een mooi benefietconcert te organiseren. Sander: "Juist omdat ik hier helemaal geen ervaring mee heb, vroeg ik Gerard Smits of hij mij wilde helpen en ook Cold Sweat had al aan het creatieve brein Gerard Smits gedacht. Want dan heb je in ieder geval kans van slagen bij de hele opzet." Gerard had weinig nodig om hierin mee te gaan en zo heeft Sander een aantal enthousiaste mensen om zich heen om het hele plan te doen slagen. "We hebben de bereidheid van 'Cold Sweat', 'Thrashcan' en ' The Seventies' om aan het benefietconcert mee te werken en we gaan 'knappen' en er een mooie avond van maken. Met mooie stevige muziek, van bands die kei-goed zijn, hun sporen hebben verdiend in de muziek en het gewoonweg ook verdienen dat er volk op af komt. Ik vind zoveel steun gewoonweg geweldig", aldus Sander.

Binnenkort zullen de bands nadere toegelicht worden. Gerard: "Het is echt belangrijk dat het concert weinig gaat kosten en en dat het alleen maar geld moet brengen voor het goede doel. Er komt hulp van verschillende kanten en dat is natuurlijk geweldig. Er wordt tien euro gevraagd voor een kaartje en dat gaat naar het goede doel, daarnaast is er een 'banneractie' gestart."

April is De Maand van de Parkinson en er worden landelijk meerdere activiteiten georganiseerd. 'Rock 'n Parkinson' trapt als het ware met dit mooie initiatief af. De bandleden van Cold Sweat vinden het in ieder geval geweldig om hier samen met 'Thrashcan' en 'The Seventies' aan mee te kunnen werken. "Zo zie je maar wat je met muziek kunt bereiken", geeft Lisa te Grotenhuis aan.

Best spannend
Sander: "Nadat we dit zo hadden bedacht moest er natuurlijk ook gezocht worden naar sponsoren. Dat vond ik nog best spannend, om diverse bedrijven af te moeten gaan met mijn verhaal. Het is de bedoeling dat er een banner wordt gemaakt waar bedrijven hun logo of naam kunnen laten zetten tegen betaling van een mooi bedrag. Ik moest hiervoor echt uit mijn comfortzone stappen en heb eerst wel zes keer rondgefietst voordat ik de eerste ondernemer durfde aan te spreken. Gelukkig betrof dat een hele enthousiaste ondernemer en daarna ging het een stuk gemakkelijker. Ik heb al een mooi startbedrag opgehaald dat ik wil aanbieden tijdens het Regionaal Parkinsoncongres op 18 november in de DRU in Ulft. Mensen die willen sponsoren en met hun naam op de banner willen tijdens 'Rock 'n Parkinson' kunnen hun bedrag overmaken op NL18RABO0115318860 onder vermelding van Rock 'n Parkinson. De sponsorgelden komen dan op rekening van Stichting Azora 860. Graag een bewijs van betaling en uw logo in .Al of .EPS formaat naar s.loman@hetnet.nl. Het is natuurlijk ook mogelijk om een vrije gift te doen zonder dat je naam op de banner komt."

Alle muziekliefhebbers die het benefietconcert 'Rock 'n Parkinson' op 3 april bij Het Blauwe Meer willen bezoeken om daarmee de actie van Sander in zijn strijd tegen Parkinson te steunen, kunnen een kaartje kopen voor 10 euro via www.ticketkantoor.nl/shop/rocknparkinson of bij Lef, bij Het Blauwe Meer en bij Eten bij Rico.

Meer berichten