Aniek van Koot, tijdens een wedstrijd. Foto: PR
Aniek van Koot, tijdens een wedstrijd. Foto: PR

Aniek van Koot helpt in 'corona-nood'

Algemeen

DINXPERLO - Aniek van Koot, rolstoelstennisser van wereldniveau, zit noodgedwongen thuis in Dinxperlo. Omdat ook trainen momenteel niet kan, wil ze zich inzetten voor mensen in Dinxperlo, met name de mensen die slecht ter been of rolstoelgebonden zijn, die vanwege de coronamaatregelen in de problemen komen. "Ik kan - dankzij mijn prothese - nog wel op pad, bijvoorbeeld op de fiets. Voor anderen is dat veel moeilijker. Wie hulp nodig heeft, mag zich melden bij de redactie van De Band, bijvoorbeeld voor een boodschap. Zij geven de verzoeken dan door aan mij."

Door Lydia ter Welle

Aniek van Koot was in de Verenigde Staten, voor een groot toernooi, toen Trump met zijn maatregelen kwam. "Toen moest ik hals-over-kop terug naar Nederland. Intussen zijn er meer toernooien afgelast. Onder andere een groot internationaal toernooi, waar ik mijn titel zou verdedigen. Een toernooi dat ook van belang was voor mijn ranking. Maar ook dat ging niet door. Ik zit in elk geval tot en met 6 april in een 'lockdown'-situatie. Mijn trainer en ik hebben nog geprobeerd om een trainingslocatie te vinden, maar dat is niet gelukt. Ook bijvoorbeeld hier bij tv De Rietstap zit de boel op slot, en mag er niet worden getraind."

Wat veel mensen vergeten, is dat dit niet alleen betekent dat Aniek haar favoriete sport niet kan beoefenen. "Als dat alles was, dan stap je daar gemakkelijk over heen, voor een tijdje. Maar het is mijn baan, mijn broodwinning. Natuurlijk heb ik - en daar ben ik heel blij en dankbaar voor - sponsoren en NOC*NSF die mij steunen om te zorgen dat de randvoorwaarden voor mij goed zijn: goed materiaal, zoals een goede rolstoel, rackets, kleding, enzovoorts. Maar om verder in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien, voor mijn boterham en voor de hypotheek, gas, licht en water, moet ik wel werken, en dus tennissen, wedstrijden spelen. En dat kan nu niet. Ik weet bijvoorbeeld al dat ik een flinke klap aan inkomsten zal moeten missen omdat de grote toernooien, zoals Wimbledon (afgelast) en Roland Garros (voorlopig uitgesteld), nu niet doorgaan. Maar het is nu eenmaal niet anders. Ik ga er het beste van maken."

Aniek gaat op alternatieve manieren aan de conditie te werken. Ze zegt: "Ik heb 'geluk', dat ik een amputatie heb gehad, en nu over een prothese beschik. Die maakt het me mogelijk om bijvoorbeeld te lopen, maar ook om te fietsen. Ik denk dat ik bij Harm Takke maar een mountainbike ga huren om conditietraining te doen!"

Omdat Aniek zich ervan bewust is, dat anderen er door de coronamaatregelen in combinatie met hun beperking nog slechter voor staan, is zij bereid de helpende hand toe te steken. Wie een boodschap gedaan moet hebben, een brief gepost, of andere kleine vormen van hulp kan gebruiken omdat hij of zij vanwege de maatregelen in combinatie met een beperking de deur niet uit komt, kan zich melden bij de redactie van De Band, via e-mail aan redactie@de-band.nl of via een appje of voicemail aan tel. 06-30496628. De redactie zorgt dat hulpvragen verder worden geleid naar Aniek.

Verder roept Aniek iedereen op, om alsjeblieft te stoppen met hamsteren. "Die oproep doet ook de overheid. Er is voldoende van alles, alleen gaat het mis als mensen zo belachelijk gaan hamsteren. Dan ligt er ineens niets meer in de schappen voor die mensen die ook hun pak rijst of pasta nodig hebben, maar die niet konden hamsteren. Dus, alsjeblieft: stop daarmee!", is de oproep van Aniek van Koot.

Aniek van Koot. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant