Biggulus gaat ook op pad door Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Biggulus gaat ook op pad door Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Figulus helpt om samen de coronacrisis het hoofd te bieden

DINXPERLO - In deze tijden van coronacrisis zetten de medewerkers van Figulus Welzijn zich op allerlei manieren in om de samenleving tot steun te zijn. Dat gebeurt bijvoorbeeld door alle initiatieven op het gebied van 'coronahulp' te bundelen en in goede banen te leiden, maar ook door het bedenken van leuke activiteiten, uiteraard binnen de geldende regels, voor iedereen die nu aan huis gekluisterd zit. Daarvoor is Figulus alle werkdagen van 09.00 tot 12.00 uur bereikbaar op tel. 0315 655282. Mailen kan ook: info@figulus-welzijn.nl. Veel informatie staat ook op www.dinxperlovitaal.nl, op Coronahulp Dinxperlo en omgeving en op Dinxper Doet.

Door Lydia ter Welle

Steffan Rexwinkel is als sociaal werker verbonden aan Figulus Welzijn in Dinxperlo. Hij vertelt: "We krijgen ook heel veel hulp - op gepaste afstand - van vrijwilligers. Zo beheert Figulus samen met vrijwilliger Catelijne ten Broeke de faceboekpagina Coronahulp Dinxperlo en omstreken. Daar kunnen mensen zich aanmelden als vrijwilliger, daar kunnen ze een leuk idee of initiatief delen. Via die pagina hebben we bijvoorbeeld onze 'boodschapmaatjes' gevonden: vrijwilligers die boodschappen doen voor mensen die dat zelf niet kunnen. Die boodschappen moeten dan wel betaald worden via een 'tikkie' van de winkelier. Het kan zijn dat daarvoor dan weer hulp van naasten nodig is, maar daar komen we altijd weer uit. Want voor de veiligheid van onze 'klanten' én van onze vrijwilligers mag er geen contact zijn bij het afleveren van de boodschappen." Wie gebruik wil maken van de boodschappendienst, en ook wie gebruik wil maken van de bezorgservice van andere Dinxperlose ondernemers, kan bellen of mailen met Figulus.

Steffan benadrukt dat iedereen die in de knel komt door de coronamaatregelen, kan bellen met Figulus. "We doen dan alles om mensen te helpen. Door een oplossing in gang te zetten, maar ook bijvoorbeeld door hen in contact te brengen met de juiste persoon die kan helpen. Figulus Welzijn is voor alle hulp en ondersteuning telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur op 0315-655282, of via info@figulus-welzijn.nl .

"We proberen ook jongeren te bereiken, door hen op te zoeken op plaatsen waar zij graag samenkomen. Want het is belangrijk dat ook jongeren zich aan de coronamaatregelen houden. Niet alleen voor hen zelf, maar ook ter bescherming van anderen. Want hoe beter we de regel rond 'social distance' (blijf thuis, ga alleen ergens heen als het écht niet anders kan, houd anderhalve meter afstand) volgen, hoe eerder we het coronavirus in bedwang hebben", legt Steffan uit.

Via de facebookpagina coronahulp is bijvoorbeeld ook de Berenjacht van de grond gekomen, op initiatief van Kirsten Klein Hulze-Freriks. "Daarbij worden Dinxperloërs gevraagd om een beer voor hun raam te zetten. Kinderen kunnen - ook samen met papa en/of mama - dan op berenjacht. Daar is dan ook weer een leuk spelletje van te maken, door opdrachten toe te voegen. Bijvoorbeeld: 'Zie je een bruine beer? Spring vijf keer in de lucht'. Zo kunnen kinderen hun energie op een veilige manier toch kwijt", aldus Steffan.

Ook Figulus heeft plannen om voor iedereen die moet thuisblijven voor wat afleiding te zorgen. "We hebben van Harm Takke Tweewielers een prachtige bakfiets in bruikleen gekregen. Die kan worden gebruikt door onze boodschapmaatjes, maar die willen we ook inzetten om met onze mascotte Biggulus 'op reis' te gaan door Dinxperlo. Want er is natuurlijk een grote groep mensen die extra getroffen wordt door de coronamaatregelen. Denk aan mensen die vanwege hun leeftijd, ziekte of beperking extra voorzichtig moeten zijn, en nu niet meer naar buiten kunnen. Dat kunnen oudere mensen zijn zoals bij Careaz Dr Jenny, maar ook bijvoorbeeld de cliënten van Estinea. Hun woonlocaties zijn ook afgesloten. Ze mogen er niet weg. Al die mensen willen we graag wat vrolijke afleiding bezorgen. En natuurlijk hebben ook kinderen het lastig. Ze mogen wel naar buiten, maar kunnen niet zo maar even bij vriendjes binnen lopen. Ze missen hun klasgenootjes. Dus voor al die mensen willen we iets doen. Daarbij denken we aan muziek, opdrachten, samen gymmen, je kunt het zo gek niet bedenken. Biggulus gaat op twee middagen voor kinderen rond. We delen het dorp in tweeën de route komt op de facebookpagina Coronahulp Dinxperlo. Daar komt dan ook de opdracht voor de kinderen op die ze thuis kunnen doen. Iedere week een nieuwe leuke of gekke opdracht van Biggulus." De eerste opdracht van Biggulus is: "Maak een mooie hoed van een krantenpagina uit De Band! Maak een leuke foto van jezelf met de hoed op en stuur die foto (graag zo hoog mogelijke resolutie, dus zo groot mogelijk) naar redactie@De-Band.nl. Zet er even bij hoe je heet, hoe oud je bent en of de foto in de krant mag worden geplaatst. Ook graag even je adres vermelden, want voor de maker van de allermooiste hoed is er een prijsje beschikbaar!"

Verder vertelt Steffan: "De komende week gaan we gezellig samen bewegen bij Estinea, Careaz en Molenhof. Graag willen we iedere week een ander beweegcoach vanuit verschillende organisaties dit laten verzorgen. Overal zijn we twaalf minuten op locatie en kunnen de deelnemers vanuit hun kamer/huis, tuin of balkon meedoen. We beginnen op maandag in de binnentuin van De Molenhof, om 10.00 uur, en dan vervolgens telkens een kwartier later op de volgende locatie. Dat zijn na De Molenhof: de tuin van Careaz aan de Heelweg, de binnentuin van Careaz, Estinea aan de Julianastraat en om 11.00 uur Estinea aan de Meibrink. Op woensdag vanaf 10.00 uur: Molenhof (binnentuin), Careaz (binnentuin), Careaz (Veensgracht), Estinea (Weversstraat) en Estinea (Julianastraat). Op vrijdag vanaf 10.00 uur zijn we achtereenvolgens bij de Molenhof (binnentuin), Careaz (Veensgracht), Careaz (binnentuin), Estinea (Meibrink) en Estinea (Weversstraat)." De locaties en aanvangstijden zijn ook te vinden op de facebookpagina's Coronahulp en Dinxper Doet.

Iedereen die hulp nodig heeft, én iedereen die leuke tips of ideetjes heeft, kan zich dagelijks melden bij Figulus Welzijn, tel. 0315 655282 (van 09.00 tot 12.00 uur) of via mail (info@figulus-welzijn.nl). Mailen naar Steffan mag ook: S.Rexwinkel@figulus-welzijn.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden