Bewoners van de Molenhof met de Beweegplacemat, uitgereikt door (tweede van rechts) Steffan Rexwinkel en Ekean Kock (rechts). Foto: Frank Vinkenvleugel
Bewoners van de Molenhof met de Beweegplacemat, uitgereikt door (tweede van rechts) Steffan Rexwinkel en Ekean Kock (rechts). Foto: Frank Vinkenvleugel

Beweegplacemats voor senioren in gemeente Aalten

Algemeen

AALTEN/DINXPERLO - Talentverbinder Elena Kock heeft in samenwerking met Personal Fitness Aalten en Figulus Welzijn beweegplacemats ontwikkeld voor senioren/ouderen, bedoeld om thuis te bewegen. Duizend exemplaren zijn uitgereikt aan de zorgorganisaties.

Door Lydia ter Welle

De placemat op A3 formaat bevat op de ene zijde een zestal beweegoefeningen. Elena Kock: "Het zijn oefeningen voor verschillende spiergroepen met een foto en de naam van de oefeningen en de handelingen. En op de achterkant staat het spel 'ganzenbord in beweging'. Dat is een spel, bedacht door Frank Sikkink, om ter ontspanning zelfstandig of met een medebewoner of zorgverlener te doen. Natuurlijk omvat elk vakje ook weer een beweegopdracht." De placemat wordt geleverd met een dobbelsteen, twee pionnen en spelregels.

Elena vertelt: "Ik kwam op dit idee omdat deze doelgroep deze tijd kwetsbaar is en helaas (nog steeds) geen bezoek mag ontvangen. In samenwerking met Personal Fitness Aalten en Figulus Welzijn heb ik dit idee uitgewerkt en is de beweegplacemat tot stand gekomen. Met als doel alle senioren en ouderen een hart onder de riem te steken en op een laagdrempelige maar plezierige manier beweegoefenigen aan te bieden. De beweegplacemat is een alternatief om in beweging te komen zonder in contact te komen met andere of extra risico te lopen. Bewegen is voor iedereen heel belangrijk, en is dat zeker voor deze doelgroep. En in deze tijd is het extra belangrijk om fit en vitaal te blijven."
Duizend beweegplacemats zijn uitgedeeld aan de zorgorganisaties Careaz, Marga Klompé, thuiszorg en Buurtzorg. Tevens wordt de beweegplacemat verspreid via de boodschappendienst en via Meer Bewegen Voor Ouderen (MBVO), een initiatief van Figulus Welzijn.

Als warming up voor de uitreiking van de Beweegplacemat wordt er even geoefend. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant