Foto's Frank Vinkenvleugel
Foto's Frank Vinkenvleugel

DIOS ging van binnen naar buiten

Algemeen

En na de zomer weer naar de Eurohal

Door Jan van der Horst en Daniëlle Jolink

DINXPERLO - Op vrijdag 3 juli vond voor de allerlaatste keer in dit seizoen de alternatieve buitentraining van de volleyballe(st)ers van omnisportvereniging DIOS plaats. De spelers en trainer Frans Jordens vertellen hoe zij deze periode ervaren hebben.

De afgelopen periode heeft door het coronavirus veel van mensen gevraagd. Ook omnisportvereniging DIOS kreeg met onzekerheden te maken. Van het ene op het andere moment viel de binnensport weg. Competities werden afgebroken, trainingen stopgezet. Voor de leden van DIOS viel er opeens veel weg. Maar de creativiteit viert juist bij tegenslagen hoogtij! Nadat er in eerste instantie online al allerlei challenges voor leden werden geplaatst, werden snel alternatieven in gang gezet. Binnensportvereniging DIOS veranderde in een buitensportvereniging.

De volleybalafdeling vond al snel een oplossing. Buiten volleyballen was men al jaren gewend van het beachtoernooi, maar nu werden deze materialen ingezet om aan de Lage Heurnseweg, met de bereidwillige medewerking van de familie Nederlof, een heuse volleybal-arena op gras te laten ontstaan. In eerste instantie werd daar, na de eerste verruiming, alleen getraind door jeugdleden, maar niet lang daarna konden ook de seniorenteams daar terecht. Op deze wijze kon er toch gevolleybald worden en kan de focus gelegd worden op het volgende seizoen. Een seizoen waarin het eerste herenteam opnieuw in de tweede divisie uitkomt en het eerste damesteam, na een papieren promotie, mag uitkomen in de promotieklasse. De verwachting is dat na 1 september de volleybalcompetitie indoor weer opgepakt gaat worden.

Trainer Frans Jordens blikt terug op de afgelopen periode waarin hij in de buitenlucht zijn trainingen gaf. Hij vertelt: “Een groot voordeel vond ik dat we drie velden tot onze beschikking hadden. Hierdoor hadden we veel ruimte om te spelen. Ook hebben we het weer enorm mee gehad. Een paar keer kon het niet doorgaan vanwege regen. En een aantal dagen was het erg warm, toen hebben we veel waterspelletjes gedaan, iets wat normaal gesproken natuurlijk niet kan. Ik vind het echt super dat het op deze manier opgelost is en ben de familie Nederlof hier dan ook echt dankbaar voor. Bepaalde oefeningen, zoals bijvoorbeeld sprinten kon ik in deze periode niet doen maar verder vond ik het superleuk om buiten te trainen. Dit was voor mij voor het eerst in de dertig jaar dat ik nu trainer ben.”

Ondertussen zijn zijn pupillen van niveau vier bezig met hun laatste buitentraining. Een enthousiaste club van jongens en meisjes die maar al te graag hun ervaringen van de afgelopen periode willen delen. Zo vertellen Maud te Kaat en de broertjes Jesse en Boaz Jansen dat ze het buiten trainen als erg leuk hebben ervaren. Maud vond het vooral heel fijn om in het gras rond te mogen lopen. Boaz en Jesse vonden het leuk dat er nu ook een heel hoog net was én dat ze watergevechten mochten houden. Noa Lieftink geeft aan dat ze de buitentrainingen wel leuk vond maar toch ook best zwaar. “Voor mijn gevoel duurde de trainingen langer dan binnen en was ik na de training echt heel moe. Ik denk dat dit door de buitenlucht komt.” Eefje Hengeveld en Jinte Jolink vonden de trainingen bij warm weer wat minder fijn. Behalve de momenten dat ze onder de sproeier mochten en watergevechten hielden. Eeke ter Beek vond het spelen in de zachte regen juist wel erg leuk. Maar, zo vertelt ze: “Toch ook wel een stukje moeilijker door de bobbels in het gras en het stuiteren van de bal gaat op het gras moeilijker.” Iris Eringfeld en Lynn Venhorst zijn erg blij dat ze na de vakantie gewoon weer binnen mogen trainen, zo vertellen zij eensgezind. “Dan kunnen we tenminste weer tegen de muur aan smashen”, aldus Iris. En Lynn geeft aan dat zij de vloer in de zaal gewoon veel fijner vindt omdat hier de bal tenminste goed op kan stuiteren. En ook bij warm weer traint zij liever binnen. Maar over een ding zijn ze het allemaal eens: "Het was fijn dat er in ieder geval weer gevolleybald kon worden!"

Ook de gymnastiekafdeling van DIOS toonde zich creatief: met Herbert Luimes van Try Out werd een oplossing gevonden, om op zijn terrein de gymnastieklessen doorgang te laten vinden. Het nodige materiaal werd van binnen naar buiten gebracht en op het mooie outdoor terrein werden de turnsters net als voorheen begeleid door Manon Luimes. Ook voor de gymnastiekafdeling geldt dat de verwachting is dat er na de zomervakantie weer binnen gesport zal worden.De afdelingen badminton en dynamic tennis vonden in overleg met het Sportcafé bij de Eurohal een oplossing. Ook de gemeente Aalten was hierbij nauw betrokken. Bij de toegang naar het Sportcafé kwam een belijnd badmintonveld te liggen en een deel van het terras werd omgetoverd tot dynamic tennisbaan. Samen met het daar al aanwezige beachveld zorgde dit voor veel beweging in de buitenlucht. Natuurlijk moest er rekening gehouden worden met wind (badminton) en muren (dynamic tennis), maar het bleek een ideale optie voor de DIOS-sporters om hun conditie op peil te houden.

Kortom, met hulp van velen en creativiteit van begeleiders en bestuurders is DIOS de lockdown-periode goed doorgekomen en zijn er zelfs lessen geleerd voor de toekomst. Geïnteresseerden om na de zomervakantie in de mooie Eurohal aan het sporten te gaan, kunnen zich nu al aanmelden voor één van de sportmogelijkheden bij DIOS.


www.dios-dinxperlo.nl

De service oefenen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto's Frank Vinkenvleugel
Foto's Frank Vinkenvleugel
Foto's Frank Vinkenvleugel
Foto's Frank Vinkenvleugel
Foto's Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant