De Heurnse Kerk. Foto: Frank Vinkenvleugel
De Heurnse Kerk. Foto: Frank Vinkenvleugel

Heurnse Kerk is aangewezen als gemeentelijke monument

Algemeen

DE HEURNE – De kerk in De Heurne is aangewezen als gemeentelijk monument. Dat besloten burgemeester en wethouders in hun vergadering van dinsdag 7 juli. De commissie Cultureel Erfgoed had geadviseerd dit te doen. De huidige eigenaar heeft gevraagd om de aanwijzing.

Door Bernhard Harfsterkamp

De gemeente wilde de kerk aan de Lage Heurnseweg 58 al eerder aanwijzen als monument. Bij een inventarisatie van panden in Dinxperlo en De Heurne, na de samenvoeging van de gemeenten Aalten en Dinxperlo, kwam de kerk al terecht op de lijst van mogelijke monumenten. De toenmalige eigenaar, de Protestantse gemeente Dinxperlo, vroeg echter de kerk niet als monument aan te wijzen. Inmiddels is de kerk vanwege teruglopend bezoek overbodig geworden en is die verkocht aan een particulier. De kerk heeft daarna een woonbestemming gekregen.

De Heurnse kerk is een zaalkerk met 275 zitplaatsen en is gebouwd omstreeks 1908. Tegen de achterkant staat een consistorie (ontmoetingsruimte), die verschillende keren is verbouwd en uitgebreid. Oude bomen aan voor- en achterkant zorgen er mede voor dat de kerk beeldbepalend is geworden. De kerk is ontworpen door de plaatselijk bekende bouwmeester H.W. Boland. Bij de bouw zijn verschillende stijlen toegepast, zoals neogotiek en neorenaissance. Dat is met name goed zichtbaar in de gedecoreerde voorgevel. Het interieur is nauwelijks veranderd. Alleen de kerkbanken en de preekstoel zijn vervangen. Redenen om de kerk op de monumentenlijst te plaatsen is de architecthistorische waarde van binnen- en buitenkant. Ook is het een mooi voorbeeld van een zaalkerk uit het begin van de 20ste eeuw. De kerk is gaaf behouden.

De veranderingen van de consistorie hebben geen nadelig effect gehad. De monumentenstatus kan de eigenaar helpen om subsidies te krijgen voor de verbouwing van de kerk. De woonfunctie moet nog wel verder ingevuld worden en hiervoor zal later een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd. De commissie Cultureel Erfgoed zal dan beoordelen of de bouwplannen acceptabel zijn en de monumentstatus niet aantasten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant