Drummen met Thijs Rensink

Drumschool IJzerlo

Door Waltraud Wensink

IJZERLO- Hoe vaak drum je niet onbewust drumsolo’s mee van je favoriete band maar dichterbij dan dat lijk je niet te komen. Je denkt het niet in je te hebben, maar dat wordt anders als je bij Thijs Rensink in IJzerlo komt, want daar ervaar je dat het mogelijk is om zelfs met weinig of zonder ‘drum-ervaring’ een mooi stukje muziek te maken bij ‘Drumschool IJzerlo’. Of je nu een beginner bent of een gevorderde drummer, Thijs gaat als jouw persoonlijke drumdocent met jou aan de slag om het beste uit jezelf te halen.

Thijs Rensink woont nog maar kort in IJzerlo en komt van oorsprong uit Aalten (buurtschap Dale).Hij heeft veel muzikale ervaring en heeft mede als drummer van de populaire band ‘Miss Montreal’ al op menig podium en festival gespeeld, onder andere Pinkpop, Lowlands, Ziggodome en Ahoy. Hij drumt, speelt gitaar en kan daarnaast ook nog eens zingen, maar naast zijn schoenen lopen, nee dat doet deze uiterst sympathieke en enthousiaste muzikant niet. Als je eenmaal zijn ‘drumdomein’ binnentreedt, laat hij je al snel op je gemak voelen en voor je het weet zit je achter het drumstel en krijg je een proefles.

Ik begeleid de drummer op mijn gitaar
Thijs: ”Ik liep al langer rond met de plannen om een drumschool te beginnen en mensen op weg te helpen bij het drummen. We wonen nu in IJzerlo en mijn pa heeft hier een prachtige en specialistische drumruimte gebouwd die tevens ook als studio dient. Eigenlijk is het een ‘ruimte in een ruimte’ die geluidsgeïsoleerd is zodat niemand in de buurt er last van heeft. Het is niet groot, maar ik heb hier alles wat ik nodig heb om de drumleerlingen te kunnen ondersteunen en op weg te helpen. Door de corona-maatregelen lag het allemaal even stil, maar nu wil ik het graag weer oppakken.” De drumlessen van Thijs hebben meer in hun mars dan alleen het drummen zoals je dat misschien bij een muziekschool gewend bent. Thijs: ”Ik begeleid al mijn leerlingen op gitaar en daardoor krijg je gelijk al interactie en de focus ligt op het samen doen. Je krijgt dan een soort gevoel van een bandrepetitie of dat we aan het jammen zijn. Van hieruit gaan we werken aan een stuk techniek, want dat is namelijk erg belangrijk. Vervolgens gaan we in kleine stapjes grote sprongen vooruit maken.” En terwijl Thijs hierover vertelt krijg je tijdens de lessen ook zijn persoonlijke ervaringen uit zijn professionele muziekcarrière te horen. Thijs heeft al met veel bekende muzikanten mogen samenspelen. Zijn enthousiasme straalt er af en dat reflecteert hij ook op de leerlingen. Want zeg nou zelf, les krijgen van een professionele drummer die optreedt met meerdere bekende muzikanten, wie wil dat nou niet? Zijn verhalen en ervaringen krijg je er gratis bij. Google zijn naam en je vindt meerdere mooie filmpjes van Thijs tijdens zijn muzikale activiteiten en optredens.

Thijs heeft gestudeerd aan het conservatorium in Enschede en daar heeft hij ook de andere leden van ‘Miss Montreal’ leren kennen. ”Met Miss Montreal speel ik door het hele land, maar heb ook meegemaakt dat we op schoolfeesten en kleinere kroegen speelden. Het succes dat we nu hebben kwam na ongeveer een jaar spelen. Op dit moment ben ik ook nog bezig met een nieuwe band genaamd R.A.T., waarmee ik deze winter een album ga opnemen. Daar kijk ik enorm naar uit. Ook deze muzikanten ken ik nog van het conservatorium. Ik wil mijn leerlingen ook graag leren en laten ervaren wat het is om samen muziek te maken en dat je met een vrij eenvoudige beat al hele mooie muziek kunt maken. Daarom begeleid ik de leerlingen op gitaar, dan ervaren ze dat ook direct. Maar ook voor degenen die eraan denken om naar het conservatorium te gaan, zou ik ze kunnen coachen richting hun toelatingsexamen. Het is geweldig om een bijdrage te leveren en iemand verder te kunnen brengen”, aldus Thijs.

Het wauw-effect
Als verslaggeefster van Achterhoek Nieuws krijg ik een korte proefles. “Dan zit je daar achter het drumstel, onervaren, en niet muzikaal. Het is spannend en je voelt je een beetje opgelaten. Je zet een koptelefoon op,Thijs pakt zijn gitaar en vraagt je om je voet op het pedaal te zetten. Vervolgens pak je de drumstok in je linkerhand en hij zegt je precies wat de bedoeling is. Vrij eenvoudig, twee soorten geluid, een bepaald tempo en terwijl je dat doet speelt Thijs met zijn gitaar een prachtig stuk mee. Op dat moment gaat de knop om, je hoort jezelf, je hoort Thijs, het samenspel klinkt warempel ook nog en als je het naderhand terug hoort krijg je het ‘wauw-effect’. Van tevoren zou je niet denken dat je het in je had. Zo ontzettend leuk om te doen. Zonder de begeleiding van Thijs met zijn gitaar had het waarschijnlijk een beetje saai geklonken, maar nu waande ik me een ware muzikant”. Dat is natuurlijk geweldig dat je mensen zo op hun gemak kunt stellen en ze ook nog het idee kunt geven dat ze het geweldig doen. Thijs: ”Ja, ik wordt daar zelf ook enthousiast van als de leerlingen dit zo ervaren. Ik stuur de geluidsopname dan ook naar de leerlingen door zodat ze hiernaar kunnen luisteren en ermee kunnen oefenen”.

Je kunt komen drummen vanaf je tiende levensjaar en ja, ook vrouwen
“Ik heb niet echt een leeftijdsgrens waarop je bij mij les kunt nemen, het maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ik had een aanvraag voor een drumles van iemand die 59 jaar was en zich afvroeg of hij niet te oud was voor drumles? Nee, je bent niet te oud. Het doel waarom iemand wil gaan drummen kan verschillen. Ik houd voor het gemak de leeftijd vanaf tien jaar aan en de eindgrens is er eigenlijk niet. Een stuk motivatie speelt ook mee. Daarnaast zou ik het mooi vinden wanneer er ook meisjes of vrouwen komen om te leren drummen, want daar zijn er beduidend minder van terwijl er toch ook een aantal hele goeie vrouwelijke drummers zijn. Ik probeer de basis mee te geven aan mijn leerlingen zodat ze op weg naar hun persoonlijke carrière, wat die ook moge zijn, hiermee vooruit kunnen. En dan is het plezier dat je hebt in muziek maken toch wel een hele grote graadmeter”, meent Thijs. “Ik doe het zelf ook zo graag, het liefst ben ik er hele dagen mee bezig."
Dus moet je ervaring hebben, moet je noten kunnen lezen? Nee dat hoeft niet. Moet je er plezier in hebben en gemotiveerd zijn? Ja, dat is wel belangrijk, maar zoals Thijs al aangaf, is het ook voor de ervaren drummer mooi om bij Thijs langs te gaan om samen te eens te kijken waar je staat en wat je nog bij kunt leren. Je vindt de drumschool aan de Huisstededijk 16 a in IJzerlo. Voor meer informatie over Thijs Rensink en de Drumschool IJzerlo kun je kijken op de website www.drumschoolijzerlo.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden