Robbie Nijman jaagt met zijn camera
Robbie Nijman in zijn woonkamer. Foto: Frank Vinkenvleugel
Robbie Nijman in zijn woonkamer. Foto: Frank Vinkenvleugel

Robbie Nijman jaagt met zijn camera

DINXPERLO - Veel inwoners van Dinxperlo kennen Robbie Nijman als gitarist van de band Cold Sweat, maar deze rockende Dinxperloër heeft meer in zijn mars. Hij maakt namelijk de meest prachtige natuurfoto’s, van onder andere ijsvogels, blauwe kiekendief, diverse uilen en sperwers, tot aan reeën en zelfs beverratten. Hiervoor ligt hij soms uren achtereen in een greppel of bij een beek om het perfecte plaatje te schieten. Op zijn Facebookpagina plaatst hij regelmatig zijn nieuwste foto’s en sinds kort heeft hij zijn foto’s ondergebracht bij de webshop Werk aan de muur.

Hij kreeg een paar jaar geleden een camera cadeau en maakte toen al her en der foto’s. ”Maar dat waren niet echt de foto’s die ik graag wilde maken. Na een jaar of 15 ben ik er een hobby van gaan maken en ben mezelf het fotograferen gaan aanleren met onder andere filmpjes van YouTube met tips hoe je het beste uit je camera kon halen en zo de mooiste foto’s kon maken. Ik leerde bijvoorbeeld hoe je de camera moest instellen en wat belangrijke aspecten waren, maar dan nog moet je er wel een beetje ‘feeling' voor hebben. Als een foto eens van mindere kwaliteit is wil ik weten hoe dat komt en hoe ik dat een volgende keer kan voorkomen”, aldus Robbie

Uren gecamoufleerd op één plek vertoeven
In zijn appartement hangen een aantal prachtige werken aan de muur. Hij komt bescheiden en rustig over. Uit zijn verhaal blijkt echter de passie voor het fotograferen. Zijn foto’s behoeven eigenlijk helemaal geen toelichting want die vertellen hun verhaal zelf al. Zelf noemt hij het fotograferen een uit de hand gelopen hobby. Hij vertelt: ”Ik fotografeer vooral wat ik in de natuur tegenkom en af en toe maak ik ook wel een landschapsfoto." Een supergrote, jaloersmakend-mooie foto gemaakt in Madeira hangt ook in zijn woonkamer. "Ik ren vaak als een kind zo blij door het groen, voor het perfecte plaatje", zegt Robbie. Hij heeft veel voor een mooie foto over en schuwt het niet om ‘gecamoufleerd' een aantal uren op één plek te vertoeven. ”Vaak loop ik rond en dan hoor ik het ijsvogeltje al voordat ik het daadwerkelijk heb gezien. Door de jaren heen weet ik waar ik ze kan vinden en als ik dat geluid dan hoor, gaan bij mij de haren als het ware recht overeind staan. Ik weet op een gegeven moment waar ik ze in de ochtend of avond kan vinden en dat is mooi, want soms ga ik er speciaal voor zitten, en dan verschijnt hij ook nog eens voor mijn camera”, vertelt Robbie. ”Als ik bijvoorbeeld reeën op de foto wil, dan pas ik goed op dat ze mij niet zien, horen of ruiken en verstop me soms zelfs in een betonnen waterput. Als ze me zien of het niet vertrouwen zijn ze namelijk vertrokken.”

Afwachten
Robbie maakt regelmatig gebruik van speciale camouflagekleding en netten om maar zo min mogelijk op te vallen en beschikt over ontzettend veel geduld. Het liefst gaat hij er door de week op uit. Robbie: ”Ik ga liever niet in de weekenden op pad want dan is het met name de laatste tijd al snel te druk met wandelaars of fietsers. Dan laten zich de dieren minder vaak zien en krijg je ze minder snel op de foto. En ik moet soms ook echt wel geduld hebben. Soms lig ik van tien uur in de ochtend tot vijf uur in de middag naar twee blauwe veertjes in de struiken te kijken en het komt dan ook wel voor dat ik helemaal niks op de foto krijg. Het is een kwestie van volhouden. Er gaat veel vrije tijd in zitten maar ik doe het graag. Ik vind het heerlijk om lekker buiten in de natuur te zijn en fotografeer de dieren graag in hun natuurlijke omgeving. Ik zet niks in scene en wil het zo puur mogelijk houden. Dat houdt in dat ik geen paaltjes of stokjes met voer voor de camera plaats in de hoop dat de dieren daar op af komen, maar wacht heel rustig mijn moment af en wil zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid blijven. Je hebt het niet altijd voor het zeggen hoe een dier dan voor de camera verschijnt, ik 'pak' ze in het moment en ik volg hierbij echt mijn gevoel. De camera maakt in principe de foto maar als fotograaf moet je het wel ‘zien’."

Ontspannings- en rustmomenten
Als muzikant staat Robbie graag op het podium met zijn band Cold Sweat. Hij hoopt dit binnenkort ook weer op te kunnen pakken. Muziek is een soort van fijne tegenpool. ”Op het podium kan ik een hoop energie kwijt en ik speel graag. Ik maakte al eerder muziek dan dat ik met fotografie bezig was. Het fotograferen en dan met name in de natuur zorgt voor een soort evenwicht en geeft mij ook rustmomenten. Ik heb op het gebied van fotograferen overigens ook wel bepaalde doelen voor mezelf gesteld met wat ik nog zou willen fotograferen. Graag zou ik nog eens een mooie foto van de Melkweg willen maken en daarvoor moet ik echt wel naar een donkere plek. Maar waar is het tegenwoordig nou echt helemaal donker? Daarvoor moet ik dan naar plekjes waar het misschien niet altijd helemaal is toegestaan, het is dan best een uitdaging.” Robbie benoemt ook nog de spanning en de kick die voor hem meespelen bij het fotograferen. Respect voor de natuur en de dieren die er leven vindt hij belangrijk. Robbie: ” Als ik vroeger wel eens mee ging vissen, bekeek ik de gevangen vis en dan liet ik hem weer zwemmen. Ik maak eigenlijk niet onnodig dieren dood. Het ging dan meer om de spanning van het vangen zelf. En met het fotograferen is dat eigenlijk ook wel een beetje zo. Ik ga op jacht , vang de dieren met mijn camera, en stoor ze verder niet bij hun bezigheden.”

Zijn natuurlijke foto’s spreken voor zich en als je zijn werk wilt bekijken kan dat buiten zijn Facebookpagina en Instagram ook op de webshop van “Werk aan de muur”, waar hij zichzelf voorstelt en prachtige foto’s van hem te zien zijn. Die zijn ook te bestellen, op canvas, hout, of als fotobehang. ”Ik word er niet rijk van en zal er bij moeten blijven werken maar het plezier dat ik er aan beleef en de waardering wanneer mensen een compliment geven over een bepaalde afbeelding zijn me veel waard.“


Instagram: @RobbieNijman

www.werkaandemuur.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden