Boeren in de wei live in debat met politici
<p>De vragenstellers werden met een voertuig aan- en afgevoerd. Foto: Mark Ebbers</p>

De vragenstellers werden met een voertuig aan- en afgevoerd. Foto: Mark Ebbers

Boeren in de wei live in debat met politici

LICHTENVOORDE - Het was fris maar zonnig tijdens de boerenmanifestatie zaterdagmiddag. In een weiland aan de rand van Lichtenvoorde, op het Zwarte Cross-terrein, hadden zich enkele honderden boeren en belangstellenden verzameld rond een podiumwagen waarin een aantal politici het gesprek met hen aanging. De sfeer was goed maar gedreven, en met name VVD’er Martijn Buijsse had het niet gemakkelijk.

Door Mark Ebbers

“Het idee voor de manifestatie ontstond bij een bakje koffie op de boerderij van Jan Cees Vogelaar van JA21, waar ik met Thijs Wieggers was”, vertelt Rutger van Lier. Marcel Eekelder, bestuurder van de Industriële Kring Groenlo-Lichtenvoorde (IKGL), beklimt als eerste het podium dat zijn bedrijf heeft opgebouwd. "De stikstofproblematiek maakt in het politieke debat de scheiding tussen Randstadeconomie en die van het platteland pijnlijk duidelijk.”
Het gaat deze middag over politiek en boeren, of breder gesteld over politiek en platteland: wat hebben de politieke partijen op dat terrein te bieden? Niet alle partijen zijn overigens vertegenwoordigd, de linkervleugel is helemaal afwezig. Wie er wel zijn: vertegenwoordigers van CDA, VVD, SGP, JA21, FvD en BBB. Namens die laatste partij is landelijk lijsttrekker Caroline van der Plas er zelf.

Stikstof
De vragenstellers, soms in een kleine file opgesteld, worden per voertuig op het podium afgeleverd en er weer van afgevoerd. Een van de vragenstellers is Henk Oonk, konijnenfokker uit Vragender. Hij heeft grote kritiek op de stikstofwet: “Dat wordt een tweede toeslagenaffaire.” Het stikstofbeleid is een veelvuldig voorbijkomend onderwerp deze middag. Voor een Holterhoekse boerenzoon heeft de VVD wat betreft hun stikstofstandpunten zelfs al helemaal afgedaan.

Uitsluiting
Een van de weinige vragenstellers met een niet-oostelijk accent is Mark van den Oever van de Farmers Defence Force. Zijn vraag is overigens meer een betoog. Iets wat velen dwars blijkt te zitten, is de uitsluiting door met name de VVD en het CDA van sommige rechtse partijen. Van den Oever: “Bijna een derde van de stemmers wordt zo bij voorbaat genegeerd.” Zo blijft er weinig anders over dan over links een coalitie vormen, is een veelgehoord geluid. En een linkse regering lijkt veel boeren wel het slechtste wat Nederland, en dan met het platteland en de boeren, kan overkomen de komende jaren. “Als er een kabinet met links komt, dan garandeer ik dat binnen een week wij op het Binnenhof staan en het land overnemen”, stelt een van de andere sprekers fel. De SGP’er Roelof Bisschop, die zegt geen partijen buiten te sluiten, zegt een oproep tot revolutie in elk geval niet te steunen.
Nynke Koopmans van FvD vindt het schandalig dat Rutte als lijsttrekker, maar vooral als premier, partijen van tevoren uitsluit. En ze ergert zich aan de opgevoerde aanleiding daarvoor, de antisemitische berichten in FvD-appgroepen: “Dat de FvD antisemitisch zou zijn, is echt een broodjeaapverhaal. Thierry Baudet heeft nota bene zelf een joodse vriendin.”

Applaus ongelijk verdeeld
Op zulke en andere momenten wordt het soms meer een debat tussen de politici op het podium onderling, dan een antwoord op een gestelde vraag, al is die vraag telkens wel de aanleiding. Zo verloopt de middag fel maar uiteindelijk toch gemoedelijk, al is het applaus duidelijk selectief verdeeld, waarbij de VVD en het CDA duidelijk de minste handjes op elkaar krijgen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden