Muzikale voetnootjes | War – Bruce Springsteen & The E Street Band (1986)

War – Bruce Springsteen & The E Street Band (1986)

Vrijheid!

De Dodenherdenking, 4 mei, is iets waar ik jaarlijks stil bij wil staan. Voor mij gaat het vooral om dankbaar te zijn dat we in vrijheid en niet in oorlog hoeven te leven. Dat is een voorrecht, want op verschillende plekken op de aarde is dat ver te zoeken. Oorlog tussen landen, burgeroorlog of oorlog tegen terrorisme, het komt helaas allemaal voor.

Dichter bij huis gebeurt het natuurlijk ook. Oorlog zou je dan kunnen vervangen door ruzie, maar ik wil mij hier meer richten op vrijheid, het niet leven in een land dat in oorlog is. Vrijheid om te kunnen gaan en staan waar je wilt, te kunnen kiezen wat je wilt doen, vrijheid van geloof en levensovertuiging. Dat kan omdat we niet te maken hebben met de gruwel van een oorlog.

Edwin Starr bracht in 1969 het anti oorlog nummer ‘War’ uit, dat Bruce Springsteen ook vertolkte en waarmee hij in 1986 een hit in Nederland scoorde. De krachtige en met veel emotie gezongen live versie van dit nummer geeft de boodschap nog meer zeggingskracht. ‘War, I Despise, 'Cause It Means Destruction Of Innocent Lives’, het verachten van een oorlog, het levert meestal niets op, alleen verdriet en heel veel slachtoffers, doden en gewonden. ‘War Means Tears To Thousands Of Mother’s Eyes, When Their Sons Go Off To Fight And Lose Their Lives’. Het verdriet van moeders (en natuurlijk ook vaders) over het verlies van hun zonen en dochters. En wat te denken van degene die zonder lichamelijke klachten terugkeren, maar geestelijk zo beschadigd zijn, dat hun leven totaal veranderd is. De gevolgen daarvan zijn ook immens, niet te onderschatten en soms ook fataal.

Oorlog is van alle tijden en er zullen altijd overheden bestaan die menen dit middel te moeten inzetten, om te laten zien wie de baas is. Ik ben blij dat wij 4 en 5 mei hebben, een herdenking en viering van de vrijheid. Vrijheid die natuurlijk relatief is, maar die altijd groter is dan in een land van oorlog. Laten we daar maar eens bij stil staan.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden