<p>Molenaar Te Brake kreeg de Erfgoedprijs in 2019 overhandigd door wethouder Kok. Foto: Frank Vinkenvleugel</p>

Molenaar Te Brake kreeg de Erfgoedprijs in 2019 overhandigd door wethouder Kok. Foto: Frank Vinkenvleugel

Vier kandidaten voor de Erfgoedprijs 2021 gemeente Aalten

AALTEN - Elk jaar reikt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Aalten de Erfgoedprijs uit. Met het toekennen van de prijs wil het college haar waardering uitspreken voor het behoud en de wijze van herstel van waardevolle oude panden of objecten in de gemeente. Ook personen of organisaties, die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het erfgoed in brede zin in de gemeente Aalten, kunnen worden voordragen voor de prijs.

De voorgedragen kandidaten voor de Erfgoedprijs 2021 zijn besproken door de Commissie Cultureel Erfgoed. Zij heeft het college geadviseerd dit jaar vier kandidaten onder de aandacht te brengen.

College
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de volgende vier kandidaten in het zonnetje te zetten:
Ben Maandag, voor het verzamelen en documenteren van alles wat met Dinxperlo en De Heurne te maken heeft. Hij heeft zich ingezet voor het Grenslandmuseum en verzorgt in het huis-aan-huisblad ‘De Band’ zijn rubriek: ‘Dinxpers Huuksken´. Hij bracht Dinxperlo en De Heurne in beeld in boekvorm, schrijft artikelen over erfgoed en leverde fotobijdragen voor verschillende projecten.

Guus Mastebroek, voor zijn inzet om het voormalige gemeentehuis in Dinxperlo een passende herbestemming te geven als een centrale plek, waar veel zorgverleners onder één dak goed bereikbaar zijn voor de inwoners.

Leo van der Linde, vanwege het onvermoeibaar verzamelen en ontsluiten van erfgoed uit Aalten, Bredevoort en de buurtschappen. Hij publiceert in de Aalten Vooruit en veelvuldig op Facebook en roept de lezer op om zelf nieuwe informatie aan te dragen. Verder schrijft hij boeken over de geschiedenis van Aalten en Bredevoort.

Stichting Restauratiefonds voor de Oude Helenakerk. De stichting zet zich al ruim dertig jaren in voor zowel exterieur als interieur van de oude Helenakerk. Door middel van allerlei acties draagt de stichting bij aan de kosten voor het groot onderhoud en restauratie van de monumentale kerk in het centrum van Aalten.

Geldbedrag
De Erfgoedprijs bestaat uit een geldbedrag van 250 euro. Daarnaast ontvangt de winnaar een kunstwerk of een andere passende prijs. De winnaar van de Erfgoedprijs wordt bekendgemaakt tijdens een speciale prijsuitreiking op de Open Monumentendag, op zaterdag 11 september. De prijs wordt dit jaar uitgereikt door wethouder Ted Kok.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden