Dichterbij

Adem inhouden

Mijn vorige column, nog maar drie weken geleden, had als titel Op adem komen. Dat was de sfeer eind juni. Hè, hè, eindelijk kunnen we weer opademen, gewoon leven, elkaar weer ontmoeten en samen weer tal van gezellige, leuke en goede activiteiten ondernemen. Wat waren we daar aan toe! En we merkten meteen dat er veel chagrijn als sneeuw voor de zomerzon verdween.
Het leek ook alleszins verantwoord om flink wat beperkingen los te laten, al vond ik het wel erg hard gaan. Met name rond het uitgaan in clubs en disco’s waar grote groepen jonge mensen dicht op elkaar gepakt plezier maken. En velen onder invloed van drank en ander ongezond spul alle regels aan hun laars lappen. Begrijpelijk omdat jongeren weer uit wilden gaan en ondernemers in deze sectoren zwaar geraakt zijn door de crisis. Al anderhalve jaar bleven ze dicht. Onderschat overigens ook niet de risico’s van de privé-feestjes van families en vrienden. Mijn onderbuik heeft mij helaas niet bedrogen en nu zitten we opeens met heel snel oplopende aantallen besmettingen. Waar we in week 26 twee positief getesten hadden zaten we vrijdag al op 42, waarvan 36 in de leeftijd van 13-30 jaar.
In onze gemeente is een grote uitbraak gekoppeld aan een feestje van jongeren (en dus niet aan onze horeca). Maar ook vanuit onze gemeente waren er jongeren aanwezig in De Radstake en Lido, grote uitgaansgelegenheden in de buurt waar uitbraken waren. Ik wil u dan ook oproepen om u via de GGD te laten testen als u in contact bent geweest met stappers in deze grote zaken of als u anderszins in contact bent geweest met besmette personen. En doe dat sowieso ook als u coronaverschijnselen krijgt.
Tot nu toe zijn het gelukkig slechts besmettingen en zijn er geen ziekenhuisopnames en sterfgevallen gemeld. De grote vaccinatiebereidheid en de goede organisatie ervan helpt ons enorm dit moment. Maar onderschat de gevolgen van de oplopende aantallen niet. Huisgenoten van een besmette jongere moeten in quarantaine en kunnen niet naar hun werk. Nederland kan ook weer code rood toebedeeld krijgen. En dat houdt in dat we of niet meer welkom zijn in andere landen of dat we bij binnenkomst gelijk in quarantaine moeten. Voor ieder die snakt naar vakantie en voor de reissector een doemscenario dat we hopelijk kunnen voorkomen.
Verschillende organisatoren van grotere evenementen hebben zelf al besloten om dit jaar over te slaan. Een hard gelag, balen, maar des te groter mijn waardering. Met Frank Wensink appte ik over de Hofnar waarna hij zelf besloot de grote zaal dicht te houden dit weekend (bedankt Frank!).
Het wordt spannend de komende weken, ik houd mijn adem in. Ik hoop dat we met elkaar een nieuwe serie beperkende maatregelen weten te voorkomen. Helpt u daaraan mee door u aan de voorzorgsmaatregelen te houden en u ook te laten vaccineren als u dat nog niet gedaan hebt?

Ik wens u niettemin een mooie, zorgeloze zomer, geniet ervan!

Anton Stapelkamp
burgemeester

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden