Van links af Elke Koskamp, Leonie Knuvink, Loes Rijks en Waltraud Elburg voor Schaersvoorde Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Van links af Elke Koskamp, Leonie Knuvink, Loes Rijks en Waltraud Elburg voor Schaersvoorde Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘We hebben het gevoel dat het sneaky is geregeld’

Algemeen

Christelijk College Schaersvoorde locatie Dinxperlo gaat sluiten

Door Karin Stronks

DINXPERLO – Aan het voortgezet onderwijs in Dinxperlo komt over twee jaar een einde. Schaersvoorde heeft besloten om de locatie, waar Vmbo leerlingen en de eerste- en tweedejaars Havo en Wvo leerlingen les krijgen, in 2023 te sluiten. Via de media, onder andere deze krant, is het nieuws begin juni naar buiten gebracht. Voor veel mensen komt het nieuws hard aan. Vier oud-leerlingen, van wie de kinderen ook op het christelijk college Schaersvoorde (CCS) Dinxperlo hebben gezeten, reageren op het nieuws dat volgens hen veel impact zal hebben. “De procedure zal wel op de juiste manier gevolgd zijn maar wij hebben het gevoel dat het sneaky is geregeld. Het zal een groot gemis zijn voor Dinxperlo.”

Vier vriendinnen, die hun ‘vriendschap voor het leven’ op CCS Dinxperlo hebben gesloten, halen herinneringen op. Van 1980 tot 1984 zitten zij op de Mavo in Dinxperlo. Loes Rijks geeft aan: “Hier zijn vriendschappen gesmeed, hier hebben geliefden elkaar gevonden. Wij zijn vriendinnen sinds de brugklas. Ik weet het nog goed, voor het eerst naar het voortgezet onderwijs, een grote aktentas vol boeken mee, voor het eerst huiswerk… Wat was het fijn dat we gewoon hier in Dinxperlo naar school konden. Wat ik ook heel prettig vond is dat leraren ons allemaal bij naam kenden en ook wisten van de thuissituatie. Bijvoorbeeld als een moeder ernstig ziek is of een kind uit een gezin waarvan een van de ouders is gestorven. Of met ouders met een drugsprobleem. Er is dan meer begrip als iets escaleert.” 

Waltraud Elburg legt uit: “We komen van verschillende basisscholen. Hier, op het voortgezet onderwijs, hebben we elkaar goed leren kennen en zijn sindsdien bevriend. Onze kinderen hebben ook hier op school gezeten, sommigen hebben zelfs les gehad van leraren die wij ook hebben gehad!” Leonie Knuvink voegt toe: “Bij een tussenuur kon je gewoon even naar huis, of naar een vriendin. Of even snoepjes kopen bij Harmeling! Erge rottigheid heb ik niet meegemaakt hier. Dat er fietsen worden gesloopt ofzo. Het ergste dat wij hebben uitgehaald was dat we een koffielepeltje hebben verbogen en in de stortbak van de wc gegooid… Als we vervelend waren moesten we in de bieb strafwerk schrijven…” 

Het onderwerp herinneringen ophalen vloeit door naar de komende sluiting van CCS Dinxperlo. Waltraud merkt op: “Ja, ik vind het echt jammer. Als we het eerder hadden geweten had ik zelf wel een handtekeningenactie op touw willen zetten. Zometeen zijn we zo’n 130 kinderen van tussen de twaalf en zestien jaar gewoon kwijt. Ze zijn nog zo kind als ze op hun twaalfde voor school het dorp al uit moeten. Echt zonde.” Elke Koskamp vult aan: “Er zijn mensen die bewust kiezen voor een kleinschalige school als deze en dichtbij huis. En natuurlijk veilig, je hoeft nog niet zo ver te fietsen. Niet alleen voor Dinxperlo heeft de sluiting impact, ook voor De Heurne, IJzerlo en Sinderen. Al die heel jonge kinderen moeten al vanaf hun twaalfde verderop, naar Aalten of Silvolde. Ik moet er niet aan denken eigenlijk.” 

De dames zijn van mening dat de communicatie erg tekort is geschoten wat betreft informatie over de sluiting. Leonie Knuvink: “Het verhaal is eenzijdig naar buiten gebracht. We hebben geen kans gehad om te reageren, om deze school te redden. Kwalitatief onderwijs hebben ze het over, dat zou verminderen bij een school met minder leerlingen. Onzin denk ik. Juist op een kleinschalige school is de controle veel beter, kinderen krijgen meer aandacht, de lijnen zijn kort, je spreekt makkelijk een ouder of docent even aan als er iets aan de hand is. Het niveau Engels, Duits en Techniek is hier echt hoog. En nogmaals, alle leerkrachten kennen alle leerlingen bij naam en ze weten van de thuissituatie. Dat schept betrokkenheid. Bovendien is het slagingspercentage hier op school ongekend hoog.” 

Er wordt nog gesproken over de korte lijnen tussen basisschool De Bosmark en CCS Dinxperlo, over het project Technieklokaal waar leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen gebruik van maken. De vriendinnen zijn het eens: “Dat valt allemaal weg over een paar jaar. Zonde gewoon. Kinderen die zo jong het dorp al uit moeten wortelen ook niet meer compleet in het dorp, daar zijn we bang voor. Heeft de gemeenteraad dit wel geweten vragen we ons af? Waarom is hier niet veel meer openheid over geweest? Als het over supermarkten gaat wordt er jarenlang gedebatteerd en overlegd. Nu wordt zo’n belangrijke beslissing, het sluiten van deze school, zonder grote aandacht erdoor gedrukt. Dat snappen wij dus niet.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant