De kinderraad na de uitreiking. Links wethouder Hans te Lindert en recht Iris Jansen. Foto: Eva Schipper
De kinderraad na de uitreiking. Links wethouder Hans te Lindert en recht Iris Jansen. Foto: Eva Schipper

Oude kinderrraad neemt afscheid

AALTEN – Na een jaar neemt de kinderraad van de gemeente Aalten afscheid. Dinsdag 5 oktober kwamen de kinderen voor de laatste keer samen als kinderraad op het gemeentehuis. Daar werd teruggeblikt op het jaar en werden de leden van de kinderraad bedankt voor hun inzet. Wethouder Hans te Lindert reikte iedereen een certificaat uit. De volgende kinderen nemen afscheid; Cas Scholten, Sanna Wisselink, Sanne Hartjes, Emmelie Mulder, Taeke Nijman, Izzy Veldkamp en Novin Mateman. 

Door Eva Schipper

De kinderen mochten een woord bedenken dat het jaar in de kinderraad zou samenvatten. De volgende woorden werden door de kinderen genoemd: ‘gezellig, leuk, geweldig en grappig’. In het jaar hebben de kinderen verschillende activiteiten gedaan en vooral ook hun visie mogen geven. Zo mochten ze allemaal meedenken over het onderwerp ‘pleeggezinnen in Aalten’. Daarbij heeft de kinderraad ook stappen ondernomen. Tijdens de verkiezingen van vorige zomer bleek dat de kinderraad zich zou willen inzetten voor een schone en opgeruimde straat in de gemeente Aalten. Dit hebben zij gerealiseerd met een campagne ‘kak in de bak’. Door QR-codes op de hondenpoepbakken te plakken deden zij via een videoboodschap een oproep naar hondeneigenaren om de hondenpoep netjes op te ruimen.

Sanne Hartjes denkt na over wat ze geleerd heeft in de kinderraad. Ze zegt met een glimlach: “Ik heb geleerd dat niet alle ideeën onmogelijk zijn om waar te maken.” Oud-kinderburgemeester Novin Mateman heeft een oproep aan alle politici in Nederland. “Doe allemaal niet moeilijk in de politiek en doe gewoon ons na.” Izzy Veldkamp blikt terug op de zomervakantie. De kinderraad was op bezoek bij de speeltuin in het Heurnse Veld. “Deze zomer ben ik erg vaak bij de speeltuin geweest, want ik heb bij mijn opa en oma gekampeerd in de tuin en die wonen dichtbij de speeltuin.”

De kinderen zijn in dit jaar ook echt vrienden geworden. Ze spreken elkaar regelmatig buiten de normale vergaderingen van de kinderraad. Dat is meteen een tip voor de nieuwe kinderraad. Novin zegt: “Maak vrienden van de kinderraad, dat werkt zoveel beter, dat is ons goed gelukt, toch jongens?” Ook hebben de kinderen geleerd dat problemen soms niet zo simpel in elkaar zitten als dat lijkt. Er zitten altijd meer kanten aan een verhaal en dat hebben de kinderen dit jaar zelf ook gezien. De kinderen zijn het met een ding allemaal eens: “Ook al is een probleem soms moeilijk op te lossen, als je het samen oppakt dan is er zoveel meer mogelijk.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden