Bedrijfskleding van Rivee Breedenbroek voor vrijwilligers Dorpsauto. Foto: Frank Vinkenvleugel
Bedrijfskleding van Rivee Breedenbroek voor vrijwilligers Dorpsauto. Foto: Frank Vinkenvleugel

Dorpsauto aanrader voor dorpen

BREEDENBROEK/VOORST- De vrijwilligers van de Dorpsauto van de stichting Modern Naoberschap zijn blij met hun nieuwe bedrijfskleding, aangeboden door Rivee Breedenbroek. Hiermee wordt een stuk herkenbaarheid en uniformiteit gecreëerd voor de vrijwilligers die aan dit prachtige project meewerken.

Door Waltraud Wensink

Ronald Lubbers en Tonny Stroet vertellen namens stichting Modern Naoberschap hoe belangrijk de Dorpsauto is voor de mensen uit Breedenbroek en Voorst en hopen dat dit initiatief ook in andere dorpen kan worden gerealiseerd. Tonny: ”Vroeger sprak men over burenplicht maar wij spreken tegenwoordig liever van Modern Naoberschap. Onze stichting houdt zich bezig met een stukje burenhulp in de breedste zin van het woord. Eigenlijk zijn we veelal aan het netwerken en zoeken verbinding tussen de inwoners van Breedenbroek en Voorst om bijvoorbeeld een stukje eenzaamheid tegen te gaan. Elkaar helpen om iets voor elkaar te krijgen wat men zelf niet meer kan door de meest uiteenlopende redenen. Denk hierbij naast het vervoer met de Dorpsauto ook aan het onderhouden van tuintjes of het doen van klusjes in en om het huis, een gespreksmaatje of boodschappen doen.” Ronald: ”Met de Dorpsauto kunnen we mensen vervoeren naar plekken waar ze op eigen gelegenheid niet kunnen komen omdat het ze gewoonweg niet meer lukt.”

Nadat de stichting Modern Naoberschap is begonnen met het rekruteren van vrijwilligers is de Dorpsauto naar aanleiding van een pilot van Gemeente Oude IJsselstreek en de belangenvereniging in 2016 gaan rijden met als doel aan te tonen dat er behoefte is aan een dorpsauto voor bepaalde doelgroepen. Het bieden van mobiliteit en daardoor een stuk participatie binnen de samenleving stimuleren. Meedoen en erbij horen, een stukje zelfstandigheid behouden om zo lang mogelijk onafhankelijk te zijn van andere voorzieningen binnen de gemeente. En die behoefte is er. Tonny: ”In het begin kon je merken dat de mensen een drempel over moesten. Als je altijd zelfstandig bent geweest is het moeilijk om anderen om hulp te moeten vragen. De kans op isolatie is dan al snel aanwezig. Mede door de Dorpsauto proberen we die drempel weg te nemen en geven dit als een soort van service en Modern Naoberschap. Je wilt de mensen een stukje onafhankelijkheid bieden.”

Geen taxi of bierauto
Ronald: ”Dorpsauto Breedenbroek is in eerste instantie bedoeld voor Breedenbroek en Voorst. In het begin hebben we verschillende mensen benaderd waarvan wij wisten dat ze wel enige ondersteuning konden gebruiken op het gebied van mobiliteit. Het ‘ons kent ons’ verhaal, weten van elkaar wat er speelt en ook de achtergronden kennen. Dat is erg belangrijk bij een Naoberschap. Mensen geven niet graag toe dat ze hulp nodig hebben. Nu merken we dat de mensen de Dorpsauto wel weten te vinden.” Tonny voegt daar wel een kanttekening aan toe. “We zijn geen taxi of bierauto voor uitgaande jongeren. We kijken goed of mensen ons echt nodig hebben en of er alternatieven zijn. Ook kijken we naar de afstanden die gereden worden. We houden ongeveer één uur reistijd aan, hetgeen inhoudt dat je binnen een bepaalde straal reist. Als we op en neer naar de andere kant van Gelderland moeten zijn we de auto bijna een dagdeel kwijt en dat is niet de bedoeling. We willen als het nodig is meerdere mensen van dienst kunnen zijn.” Ronald: “De Dorpsauto rijdt onder andere voor ziekenhuisbezoekjes, familiebezoek, artsenbezoek, wekelijkse boodschappen of vervoer naar dagbesteding.”

Ronald: ”Als vrijwilliger bij de stichting Modern Naoberschap en Dorpsauto Breedenbroek vervullen we ook een maatschappelijke functie. We hebben dertig vrijwilligers waarvan er twaalf op de Dorpsauto rijden. We zijn een aanspreekpunt, belangstellend, ingenomen en laagdrempelig en weten dat de mensen graag van zich af willen praten. We investeren eigenlijk ook een beetje in onze eigen oude dag want wij zijn over en tijdje zelf de passagiers van morgen.” 

Tonny: “Een tip voor andere dorpen, wees zelfvoorzienend, regel alles vanuit het ‘Bottom up’ principe. Zet je samen in voor een mooi project zonder dat je verantwoording hoeft af te leggen aan de gemeente of andere instanties en doe het vanuit de vraag van de inwoners en mét de inwoners. Er komt veel steun van lokale sponsoren en nu worden de chauffeurs ook nog in nieuwe bedrijfskleding gestoken door Rivee Breedenbroek in de kleur rood. Een opvallende kleur want ze mogen zeker gezien worden. Een mooi en waardevol project waar je veel maatschappelijke vraagstukken als Naober op kunt vangen zonder dat je afhankelijk bent van anderen. Eén van de dingen waar ze nog erg blij van zouden worden is een eigen lokale openbare laadpaal voor de Dorpsauto.” Voor informatie kan men kijken op de website, reserveren kan via het mobiele nummer.


dorpsauto.nu
Tel: 06-23545198

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden