<p>Windmolens in het Aaltense Goor. Foto: PR</p>

Windmolens in het Aaltense Goor. Foto: PR

Gemeente leent geld aan Alliander

Gemeente leent geld aan Alliander

Extra geld nodig om te kunnen investeren in netwerk

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De gemeente Aalten zal Alliander, de beheerder van het netwerk waarover stroom wordt ‘vervoerd’, extra geld lenen. Dat heeft het college besloten in de vergadering op 12 oktober. Alliander heeft 600 miljoen euro nodig om het netwerk beter geschikt te maken voor de energietransitie. Er worden steeds meer plannen ontwikkeld voor opwekking van duurzame energie met windmolens en zonnepanelen. Het huidige netwerk kan dat extra aanbod van stroom al snel niet meer aan.

Lenen van de aandeelhouders
Alliander wil het geld van de grootaandeelhouders, de gemeenten, lenen. “Als alle gemeenten meedoen”, zegt wethouder Ted Kok, “dan is het aandeel van de gemeente Aalten 0,287%.” Dit is voor Aalten een leenbedrag van ruim 1,7 miljoen euro. Er wordt rekening mee gehouden dat niet alle gemeenten meedoen. Daarom vraagt Alliander gemeenten of ze 25% meer willen bijdragen.

“Voor Aalten betekent dat 2,15 miljoen euro extra.”, zegt de wethouder van financiën. “Dat gaan wij de gemeenteraad voorstellen.” Gekozen is voor wat een reverse converteerbare hybride obligatielening wordt genoemd.
Deze lening telt bij uitgifte al voor 50% mee als eigen vermogen en kan in de toekomst gedeeltelijk of geheel worden omgezet in aandelen.

Op deze wijze blijft Alliander financieel solide en blijft Alliander in staat om de komende jaren dividend aan de aandeelhouders uit te keren.

Extra rendement
Ook de gemeente Aalten is bezig met de energietransitie en ziet daarom het belang van uitbreiding en versterking van het elektriciteitsnetwerk in. Als aandeelhouder van Alliander krijgt de gemeente Aalten al dividend. “De laatste keer was dat ruim 200.000 euro.” De verwachting is dat het dividend nu zal stijgen.

Omdat de gemeente het geld dat ter beschikking wordt gesteld voor de lening zelf tegen een lage rente kan lenen is de verwachting dat dit de gemeente ‘zomaar extra rendement’ zal opleveren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden