<p>Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR</p>

Burgemeester Anton Stapelkamp. Foto: PR

Brief burgemeester aan inwoners

Beste mensen,

Ik vertel u niets nieuws als ik u meld dat de situatie rond het coronavirus ronduit beroerd is. Landelijk ondertussen al dik 20.000 nieuwe geconstateerde besmettingen per dag. En doordat velen zich niet laten testen of zich niet bewust zijn van een mogelijke besmetting moet je dat aantal nog eens verdubbelen. Dat betekent dat er honderdduizenden mensen onder ons zijn die besmettelijk zijn. En die dus het virus weer door kunnen geven. De aantallen mensen die op een intensive-careafdeling verpleegd worden en ook de sterftecijfers zijn hoog, al zijn ze gelukkig niet zo extreem als vorig jaar. Dat komt natuurlijk door de vaccinaties. De kans dat je op de IC terecht komt is voor ongevaccineerden ongeveer dertig keer zo hoog als voor gevaccineerden.

Ook in onze gemeente hebben we ongekende aantallen besmettingen. In de voorgaande weken gingen we van 95 naar 151 en afgelopen 7 dagen testten zelfs 186 inwoners positief (stand 22 november).  In die weken zijn er ook inwoners opgenomen in het ziekenhuis en al zes inwoners overleden aan het virus. Schokkende cijfers, want het betekent dat mensen afscheid moesten nemen van hun geliefden.

Het rondgaande virus zorgt voor enorme druk op de gehele gezondheidszorg, van huisartsen, ziekenhuispersoneel, thuiszorg tot revalidatiecentra. Personeel dat al een maand of eenentwintig onder hoogspanning staat door een enorme werkdruk maar ook door de heftige situaties die ze meemaakten, zeker vorig jaar toen de zorg overvallen werd door een onbekend virus waarmee niemand ervaring had. En het zorgt voor uitstel van behandeling bij andere patiënten.

Ondertussen zorgen de besmettingscijfers ook voor toenemende uitval bij scholen, instellingen en bedrijven. Zieken moeten herstellen maar ook huisgenoten die met hen in contact waren moeten weer in quarantaine. En tenslotte zijn er natuurlijk de vele bedrijven die vanwege de maatregelen met beperkingen van hun activiteiten te maken krijgen. Vooral de horeca krijgt alweer zware klappen, niet alleen financieel maar zeker ook mentaal. Ik hoop dat u hen de komende tijd niet vergeet en als u dat kunt betalen eens een keer uit eten gaat of iets bij hen bestelt. Ze hebben het nodig.

Ik wil u ook een positieve boodschap meegeven. Wat kunt u doen om de problemen te verkleinen? Het eerste is natuurlijk dat u zich aan de basisregels houdt. Afstand houden van mensen, regelmatig handen wassen, ventileren. U weet het maar we zijn het wel wat ontwend. Echt heel belangrijk, want wij verspreiden het virus zelf, het virus kan zelf echt niet lopen. Daarnaast zijn er de door de regering afgekondigde maatregelen en ook daarvoor geldt: Houd u eraan. Tot slot wil ik de oproep van onze minister-president nog eens herhalen. Hij vroeg ons om niet alleen ons aan de regels te houden maar ook om ons maximaal in te spannen om verspreiding tegen te gaan. Organiseer geen drukke feesten en evenementen en bezoek ze ook niet, is dus ook mijn verzoek. De wettelijke maatregelen zijn het minimum dat ik als crisisleider aanhoud en handhaaf maar daarboven dus het dringende advies om terughoudend te zijn in uw sociale contacten.

Verder blijft het belangrijk dat zo veel als mogelijk mensen zich laten vaccineren. In Aalten heeft 90% van de volwassenen een eerste prik gehaald en 89% is volledig gevaccineerd. Dat is hoog, zeker als we ons realiseren dat er mensen zijn die om medische redenen niet gevaccineerd mogen worden. Ik herhaal wat ik eerder schreef. Ik heb respect voor mensen die principiële bezwaren hebben al is het goed om nog die nog eens te wegen. Voor wie twijfelt of angst heeft, praat er over met uw huisarts of met de GGD op een priklocatie. Alle anderen roep ik op om zo snel als het kan zich te laten vaccineren. Doe het voor u zelf, de kwetsbaren onder ons, voor onze gemeenschap.
Ik ben persoonlijk geen voorstander van de zogenaamde 2G-regel waarover nu gesproken wordt, maar als de landelijke volksvertegenwoordiging daarmee instemt dan handhaaf ik, de gemeente, wel die regels.

Ik sluit af. Het zijn zware tijden, we hebben te strijden tegen een krachtig virus dat we onvolledig doorgronden. We lopen daardoor achter de feiten aan, om moedeloos van te worden. Laten we niettemin aandacht voor elkaar houden, vooral voor de kwetsbaren, je hart luchten helpt. Vraag om hulp van een vertrouweling, uw huisarts of het Ondernemerssteunpunt van Laborijn. Samen zijn we sterker en samen komen we uiteindelijk deze pandemie te boven. Houd moed.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden