Het Nationaal Onderduikmuseum in het pand Markt 12 in Aalten. Foto:
Het Nationaal Onderduikmuseum in het pand Markt 12 in Aalten. Foto: Foto:

Ludieke landelijke actie musea

Economie

Nationaal Onderduikmuseum doet mee

AALTEN - Woensdag 19 januari was een ludieke actie gepland in het Nationaal Onderduikmuseum om aan te haken bij de collectief bedoelde actie Museum Gym van de Nederlandse Museumvereniging. Met de actie wordt een beroep gedaan op het kabinet om de regels voor musea te versoepelen. 

In het museum zou tijdelijk een Gymnastiekcentrum geopend worden voor een gezond rondje cultuur, uiteraard met veiligheidsmaatregelen waarmee musea bewezen hebben veilig open te kunnen. Dat plan wordt aangepast. 

De unanieme lijn van de veiligheidsregio van de Achterhoek is namelijk dat de gemeenten de openstelling van musea - ook met ludieke acties - niet accepteren en daarop gaan handhaven. Het museum respecteert dat besluit uiteraard en past de actie daarom aan. 

Woensdag 19 januari komt een portie Culturele Hersengymnastiek via de website beschikbaar. De actie heeft dezelfde boodschap: laten horen dat musea veilig open kunnen zoals dat ook in het verleden is bewezen. Op vrijdag 14 januari presenteerde het kabinet nieuwe (openings-)maatregelen. Tot grote teleurstelling en verbazing zijn de musea niet meegenomen in de versoepelingen. 

Volgens de landelijke musea is er geen enkele logische reden de musea gesloten te houden en dat commerciële doorstroomlocaties wel en culturele doorstroomlocaties niet open mogen. Dit is onbegrijpelijk. Musea (en andere culturele instellingen) hebben er alles aan gedaan om een bezoek zo veilig mogelijk te maken. Zij nemen het virus serieus en hebben steeds de maatregelen in woord en daad opgevolgd. Er is geen corona besmetting geweest of veroorzaakt in de musea waar het bezoek met tijdsloten, beperkt aantal bezoekers en registratie, 1,5 meter afstand en QR scan gereguleerd kan worden. 

De Museum Gym is opgezet door de Museumvereniging in aansluiting op de winkeliersacties en Theater Kapsalon, om hiermee collectief op te roepen tot de heropening van musea. In het hele land openen musea hun deuren als protest op het besluit van het kabinet. Voor De Museum Gym openen musea hun deuren en organiseren zij een activiteit zoals die ook in sportschool wordt aangeboden. Het Nationaal Onderduikmuseum heeft voor een digitale Culturele Hersengymnastiek gekozen die via de website te volgen is.


nationaalonderduikmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band