Ria en Gerrit Scholten bij het grafje van dochter Inge. Foto: Karin Stronks
Ria en Gerrit Scholten bij het grafje van dochter Inge. Foto: Karin Stronks

‘Stelen van graven komt steeds vaker voor’

Maatschappij

Stenen beertjes van kindergraf gestolen

Door Karin Stronks

AALTEN – Het dochtertje van Gerrit en Ria Scholten is dertig jaar geleden gestorven, ze was net geen zeventien maanden oud. Ze was gek op beertjes, voor haar graf hebben Gerrit en Ria twee massief stenen beertjes laten maken. De beertjes hebben al die tijd, dertig jaar lang, op het grafje gestaan. Ongeveer een maand geleden heeft zoon Rudi geconstateerd dat de stenen beertjes zijn verdwenen. 

“Het komt steeds vaker voor, we horen het ook van andere mensen die een graf bezoeken. Dat bloemen of beeldjes worden weggenomen. Heel erg vind ik dit.” Gerrit en Ria staan bij het graf van hun dochtertje Inge, in het grind zijn twee kuiltjes te zien, de plekken waar de beertjes hebben gestaan. 

Ria: “Inge was met name gek op een knuffelbeer, vandaar dat we beertjes hebben laten maken voor op het graf. Dan is het zeer teleurstellend en verdrietig dat iemand denkt dit zomaar te kunnen meenemen.” Gerrit: “Wie doet nou zoiets? Waarom? Stelen van een kindergraf? Het moet nog moeite gekost hebben ook, de beertjes zijn van massief steen en best zwaar.” 

De beertjes zijn aanvankelijk vastgezet aan het graf, Gerrit heeft ze een jaar of drie geleden gedemonteerd, ze schoongemaakt en opgeknapt. “Daarna heb ik ze op het graf teruggeplaatst, zonder ze vast te maken. Drie jaar ging het dus goed en nu, een maand geleden, zag onze zoon Rudi dat de beertjes niet meer op het grafje van Inge staan.” Rudi geeft aan: “Ik heb m’n vader direct gebeld, dacht dat hij ze mee had genomen om de beertjes schoon te maken. Dat doet hij regelmatig.” 

Vader Gerrit heeft de beertjes niet, het dringt tot de familie Scholten door dat de beeldjes moeten zijn gestolen. “We hebben nog gezocht rondom het graf, zonder resultaat helaas.” Er is aangifte gedaan bij de politie en de familie heeft de gemeente Aalten, beheerder van begraafplaats Berkenhove, op de hoogte gesteld. “We spreken meer mensen die dingen missen van graven. Bloemen, beeldjes. Dit is toch heel erg, hoe kan iemand dit nou doen? Waarom stelen van een graf? Helaas hebben de aangifte en melding niets opgeleverd.” 

De familie Scholten koestert de hoop dat iemand iets heeft gezien en dat de beeldjes op een of andere manier weer terugkomen. “En we doen een oproep, mensen die iets missen van een graf, ga aangifte doen!” Over degene die de beeldjes heeft meegenomen zegt Gerrit: “We hopen dat hij of zij er spijt van krijgt. Breng de beertjes terug naar het graf van Inge. Waar ze horen te staan.” 

De gemeente Aalten geeft een reactie: “Erg verdrietig en laf dat dit gebeurt. Het is ons helaas bekend. Wij adviseren de mensen altijd om hier aangifte van te doen. Helaas kunnen wij hier als gemeente verder weinig aan doen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band