Vrijwilligers met elkaar in gesprek. Foto: PR
Vrijwilligers met elkaar in gesprek. Foto: PR PR

‘Samen maken we echt verschil’

Maatschappij

AALTEN/DINXPERLO - Een aantal weken geleden organiseerde de Bibliotheek Achterhoekse Poort een bijeenkomst voor haar vrijwilligers om te laten zien hoe blij ze is met hun inzet en betrokkenheid. Tevens was het een mooie gelegenheid om kennis te maken met elkaar en het uitgebreide aanbod van de Bibliotheek.

Op donderdagavond 20 oktober worden de vrijwilligers hartelijk ontvangen in de Bibliotheek Aalten. Joyce Holthausen, de directeur-bestuurder van de Bibliotheek Achterhoekse Poort, heet iedereen welkom en legt het doel van de avond uit: elkaar ontmoeten en informeren over de bezigheden bij de bibliotheek. Dan vervolgt ze: “Uiteindelijk wil de bibliotheek iedereen helpen zichzelf verder te ontwikkelen en dat doen we vooral om iedereen zoveel mogelijk gelijke kansen te geven. Ik geloof dat jullie deze bevlogenheid en ambitie wel herkennen, anders zouden jullie hier niet zitten want in essentie doen we dit allemaal om elkaar verder te helpen.”
In haar verhaal benoemt Joyce ook de kernwaarden van de bibliotheek: Noaberschap, deskundig, toegankelijk en inspirerend. “Ik hoorde een vrijwilliger zeggen dat hij na het vrijwilligerswerk altijd met een glimlach naar huis gaat. Dat is ook een vorm van inspiratie.”

Vrijwilligerscoördinator Mirjam Langelaar, die hoofdzakelijk zorgt voor de werving en introductie van vrijwilligers, sluit hierop aan: “Zoeken naar een passende rol voor een nieuwe vrijwilliger, dat vind ik zelf het mooiste aspect van mijn functie. In een gesprek gaan we samen kijken waar je als vrijwilliger blij van wordt. Welke elementen moet zo’n rol hebben, wil je daar belangeloos je kwaliteiten en je vrije tijd in steken? We willen je graag voor langere tijd binden aan de bibliotheek. Ik vind dat vaak hele mooie gesprekken. Want als we een passende rol vinden is de bibliotheek blij, de vrijwilliger blij en zijn onze inwoners blij.”

Verschillende rollen
De redenen om vrijwilliger te worden zijn divers: de sociale contacten, een stukje zelfontwikkeling en iets terug willen doen voor de maatschappij zijn vaak genoemde drijfveren. De vrijwilligersrollen zijn ook heel verschillend: Er zijn vrijwilligers bij de VoorleesExpress, Voorleestrein en Voorleeshond, gastheren/vrouwen bij Boekjes & Babbels, tijdens activiteiten of voor de dagelijkse bezigheden in de bibliotheek, vrijwilligers bij Boek aan Huis en (digi)taalcoaches bij het (Digi)Taalhuis.
Wat de vrijwilligers in deze rollen precies doen en wat de bibliotheek nog meer aan activiteiten biedt, wordt duidelijker wanneer de groep vrijwilligers in kleinere groepjes met elkaar in gesprek gaat en ervaringen met elkaar deelt. ‘Is de voorleeshond een echte hond?!’ wordt er verbaasd geroepen. Boekjes&Babbels, het wekelijkse voorlees-speel-muziek-uurtje op vrijdag in de Bibliotheek Aalten, wordt goed bezocht door (groot)ouders en hun (klein)kinderen en een van de gastvrouwen vertelt hoe leuk het is. Het begint altijd met het liedje De Voorleestrom, gevolgd door een voorleesmoment. Daarna mogen de kinderen muziek maken. “Dat vinden ze zo leuk dat ze vaak nog een keer hetzelfde liedje doen. Aan het einde nemen ze afscheid van de Boekenbeer met een high five.” Voor de (groot)ouders is er tijdens Boekjes&Babbels ook gelegenheid om een kop koffie met elkaar te drinken.

Aan het einde van de bijeenkomst richt Piet Litjens zich nog tot de vrijwilligers om namens de Raad van Toezicht zijn dank uit te spreken voor hun inzet. Want zonder deze vrijwilligers zou de bibliotheek niet zoveel activiteiten kunnen ontplooien.

Vrijwilliger worden
Zie je voor jezelf ook wel een vrijwilligersrol weggelegd bij de bibliotheek? Kijk dan eens op www.achterhoeksepoort.nl/vrijwilligers voor meer informatie. Of neem contact op met de vrijwilligerscoördinator via 06-21960719 of m.langelaar@achterhoeksepoort.nl.
Vooral bij de VoorleesExpress en het (Digi)Taalhuis is er momenteel veel vraag naar vrijwilligers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band