De trouwringen. Foto: Pixabay
De trouwringen. Foto: Pixabay Pixabay

Trouwen in een restaurant door een familielid of vriend in gemeente Aalten

Maatschappij

AALTEN - Aalten gaat de regels rond trouwen en partnerschap aanpassen. In de toekomst kun je op zes nieuwe locaties een huwelijk of partnerschap (PR) sluiten. Het wordt ook mogelijk om een familielid, vriend of kennis te vragen als trouwambtenaar. Er zit wel een kostenplaatje aan.

Door Jos Wessels

Trouwen is populair. Denk maar aan een TV-programma als Married at first sight. Al is dit programma wel een aanfluiting op de waarde van het huwelijk. Wie gaat immers trouwen om na zes weken weer te gaan scheiden? Buiten kijf is, dat bruidsparen hun huwelijksdag steeds persoonlijker en romantischer willen maken. Bijvoorbeeld door te trouwen op een bijzondere plek. Of door je vader of moeder, oom of tante, of een goede vriend of kennis te vragen als trouwambtenaar. Dat geldt ook voor het sluiten van een partnerschapsrelatie, in alle opzichten gelijkwaardig aan een huwelijk. De gemeente Aalten wil aanhaken bij deze trend. Tot nu toe kon het al wel op speciaal verzoek maar nu gaat de gemeente de regels formaliseren.

Zes nieuwe locaties, waaronder voormalig Raadhuis Dinxperlo


Trouwen kon tot nu toe op twee plaatsen, in het gemeentehuis op de Markt of in het Gemeentekantoor aan de Hofstraat (voor de gratis huwelijken op maandagmorgen). Daar komen nu zes locaties bij. Daaronder weer het voormalig Raadhuis in Dinxperlo dat ook in het verleden lang een trouwlocatie was. Nieuw zijn verder: boerderij De Oude Linde aan de Schulenkampweg, Partycentrum Het Noorden, ’t Grachthuys in Bredevoort, De Sint Joriskerk in Bredevoort en Theetuin Rensink aan de Tammeldijk. Voor de Sint Joriskerk geldt, dat het burgerlijke huwelijk duidelijk gescheiden moet zijn van een eventueel volgend kerkelijk huwelijk. Kerk en staat zijn in Nederland immers gescheiden.

Eigen trouwambtenaar

De gemeente kent vaste buitengewone ambtenaren burgerlijke stand, in de wandeling babsen genoemd. Op dit moment telt de gemeente drie babsen. Als een bruidspaar zich meldt bij de afdeling Burgerzaken, wordt dit allemaal doorgesproken. Maar nieuw is, dat men nu ook zelf een babs mag voordragen. Dat maakt de ceremonie een stuk persoonlijker maar daar zijn wel kosten aan verbonden. Een babs moet in alle gevallen beëdigd zijn bij de rechtbank. Daardoor is er een verschil in tarief. Vraagt men een babs die al in een andere gemeente werkt, en dus al beëdigd is, dan kost de benoeming voor één dag 126 euro. Vraagt men iemand die nooit eerder babs was, dan kost dat 385 euro. De kosten komen boven op de normale kosten van het huwelijk. De eenmalige babs wordt uitgenodigd voor een gesprek om te bezien of zij of hij op de hoogte is van de wettelijke formaliteiten en een redelijke spreekvaardigheid in het openbaar bezit.

Wanneer gaat dit in?
Deze besluiten moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. Men verwacht dat de nieuwe regels in mei ingaan. Maar trouwlustigen hoeven daar niet op te wachten. Zij kunnen zich nu al melden bij de afdeling Burgerzaken om ‘de mooiste dag van je leven’ nog mooier en romantischer te maken!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant