Aanhanger vol afval. Foto: PR
Aanhanger vol afval. Foto: PR

Present: ‘Omzien naar elkaar! Wie doet mee?’

Maatschappij

AALTEN/DINXPERLO - ‘Het geeft zoveel voldoening om een ander te helpen’, dit zegt vrijwel elke vrijwilliger die zich via Present Aalten-Dinxperlo heeft ingezet voor een kwetsbare dorpsgenoot. En de hulpontvangers zijn dikwijls diep ontroerd en geraakt dat vreemden hen zomaar komen helpen. 

Zoals bij een alleenstaande vrouw met zoon die begeleid worden door GGNet. Bij hen moest het nodige grofvuil uit het huis worden afgevoerd, waartoe ze zelf niet in staat zijn. Wie helpt haar daarbij? Present!
Die organiseerde een groepje vrijwilligers, een aanhangwagen en klaarde deze, voor hen, kleine klus. Mevrouw is enorm dankbaar voor de belangeloze hulp van de vrijwilligers. Zij zorgde voor koffie en genoot van het fijne gesprek met de vrijwilligers.
De hulpverlener van GGNet gaf het project een 9 en vertelde nadien: “Het is prima verlopen. De vrijwilligers waren heel aardig en behulpzaam en rustig. Ze hebben samen met mijn cliënt gelachen. De klus is snel gedaan. Dank jullie wel.”

Dit is een voorbeeld van een praktisch project dat onlangs werd opgepakt. Jaarlijks organiseert Present in Aalten-Dinxperlo tientallen hulpprojecten. Dat zijn niet alleen praktische projecten, maar ook sociale projecten waarbij ouderen of mensen met een beperking een gezellige ochtend of middag wordt geboden.

Achterhoeks naoberschap
Omzien naar elkaar, dat is wat Present mogelijk maakt. Achterhoeks naoberschap in een eigentijdse jas. De aanpak van Present is uniek. De vrijwilligers geven aan wat zij leuk vinden om voor een ander te doen: een tuin opknappen, schilderen, helpen met verhuizen, een vervuilde woning opruimen, of een sociaal project met ouderen of gehandicapten. Alles is mogelijk, want overal is een grote vraag naar. Vervolgens zoekt Present een bij het aanbod passende hulpvraag. Dat doet zij altijd samen met een zorgorganisatie, sociaal consulent van de gemeente of een woningbouwvereniging. Zo is gegarandeerd dat de hulp op de juiste plek komt.
Present is steeds op zoek naar groepen vrijwilligers voor praktische en sociale hulpprojecten. Het gaat daarbij om een eenmalige inzet onder professionele begeleiding. Je komt, doet wat je leuk vindt, maakt iemand blij, maar zit nergens aan vast. Nuttig en een leuke manier om vrienden of collega’s eens op een andere manier te leren kennen.

Ook aan de slag?
Ben je nieuwsgierig geworden? Lijkt het je ook leuk om samen met een groep collega’s, vrienden of familieleden de handen uit de mouwen te steken voor een kwetsbare dorpsgenoot? Neem dan contact op met Anneke Pastoor en alles wordt voor je geregeld. Anneke is tijdelijk coördinator van Present Aalten-Dinxperlo: anneke.pastoor@presentaalten-dinxperlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant