Benefietconcert voor Parkinson. Foto: PR

Benefietconcert voor Parkinson. Foto: PR

Benefietconcert Rock ‘N Parkinson

Muziek

DINXPERLO- Wat begon als ‘raad de wijs’ op Facebook en ‘win een huiskamerconcert van Cold Sweat’, groeide uit tot een prachtig benefietconcert ten bate van jonge mensen met Parkinson. Cold Sweat, Thrashcan en The Seventies werken hier belangeloos aan mee op 2 april bij Het Blauwe meer in Dinxperlo. De opbrengst van deze avond gaat geheel naar het goede doel.

Door Waltraud Wensink

Toen Lisa te Grotenhuis, ‘the front lady’ van Cold Sweat bij wijze van grap een intro van hun band op Facebook zette, duurde het niet lang voordat muziekliefhebber Sander Loman het herkende en reageerde. “Hiermee won hij een huiskamerconcert en dat zelfs zonder dat alle leden van de band hiervan op de hoogte waren”, lacht Robbie Nijman van Cold Sweat. Sander Loman: “Ik was aangenaam verrast dat ik het huiskamerconcert won en thuis zagen ze de bui al hangen, dat kabaal in de woonkamer. Ik had echter gelijk al een ander doel voor ogen, om het groter aan te pakken en iets te doen om een steentje bij te dragen voor jonge mensen met Parkinson en daar wilde Cold Sweat gelijk aan meewerken.”

Sander is nu 49 jaar en kreeg acht jaar geleden zelf de diagnose Parkinson, hetgeen hard binnenkwam. Sander had een leven zoals vele anderen, een gezin met opgroeiende kinderen, een drukke baan en een actief leven waarbij het fietsen op zijn mountainbike een belangrijke plek innam. “Ik merkte op een gegeven moment dat ik uitvalsverschijnselen in mijn been had en minder goed kon meekomen bij het mountainbiken en dat was slechts een van de verschijnselen. Ik ging de malle molen in en merkte dat het goed mis was. Dan krijg je na veel onderzoeken de diagnose Parkinson en de wereld staat op zijn kop. Je gaat steeds minder goed bewegen en loopt steeds meer tegen verschillende zaken aan. Het heeft een enorme impact op het gezinsleven, de sociale contacten en op het werk. Genezen van Parkinson is helaas nog niet in zicht. Vandaar dat het hard nodig is om onderzoek naar de ziekte te doen en dat kost veel geld”, zegt Sander. 

Als je Sander hoort praten zou je hem in eerste instantie niet linken aan Parkinson want vaak wordt het geassocieerd met oudere mensen. Maar juist het feit dat ook jonge mensen de ziekte kunnen krijgen wil Sander onder de aandacht brengen. In Nederland hebben ruim 55 000 mensen Parkinson en er is een alarmerende stijging te zien onder de dertigers en veertigers. Het verloop is voor iedereen anders en de ziekte kan zich op verschillende manieren openbaren. 

Man, vrouw, jong of oud, iedereen kan het krijgen en het is progressief, hetgeen wil zeggen dat de symptomen verergeren. Sander: ”Ondanks het feit dat ik Parkinson heb en ook merk dat ik op bepaalde vlakken steeds moet inleveren, probeer ik toch op zoek te gaan naar wegen om iets voor anderen te kunnen betekenen. Je moet steeds weer afscheid van iets nemen omdat het gewoonweg niet meer kan. Er is nog zoveel dat ik graag zou willen, thuis zitten is niet mijn ding en daarom blijf ik mezelf triggeren en zoeken naar alternatieven. Ik haal bijvoorbeeld veel voldoening uit vrijwilligerswerk bij Dr Jenny waar ik het idee krijg dat ik met open armen wordt ontvangen.”

Ondanks het feit dat Sander zelf Parkinson heeft, gaat hij als muziekliefhebber niet bij de pakken neerzitten. Integendeel, hij doet zijn uiterste best om samen met de leden van Cold Sweat een mooi benefietconcert neer te zetten. Sander: ”Omdat ik hier geen ervaring mee heb vroeg ik Gerard Smits of hij mij wilde helpen. Door zijn creatieve brein erbij te betrekken heb je in ieder geval kans van slagen bij de hele opzet.” 

Gerard had weinig overtuiging nodig om hierin mee te gaan en zo heeft Sander een aantal enthousiaste mensen om zich heen verzameld om het hele plan te doen slagen. “We hebben de bereidheid van ‘Cold Sweat’, ‘Thrashcan’ en ‘ The Seventies’ om mee te werken. We gaan ‘knappen’ en er een mooie avond van maken. Met mooie stevige muziek, van bands die kei goed zijn en het gewoonweg ook verdienen dat er publiek op af komt. Ik vind zoveel steun gewoonweg noemenswaardig”, aldus Sander. April is de maand van Parkinson en er worden landelijk meerdere activiteiten georganiseerd. ‘Rock ’n Parkinson’ trapt als het ware met dit mooie initiatief af. De bandleden van Cold Sweat vinden het in ieder geval geweldig om hier samen met ‘Thrashcan’ en ‘The Seventies’ aan mee te kunnen werken. ”Zo zie je maar wat je met muziek kunt bereiken”, geeft Lisa te Grotenhuis aan.

Sander: “Ik heb al een mooi startbedrag opgehaald bij verschillende ondernemers en dat ik wil aanbieden tijdens het Regionaal Parkinsoncongres in 2024.” Mensen die willen sponsoren kunnen contact opnemen met Sander. Kijk voor meer info ook op de Facebookpagina van Rock ’N Parkinson. Muziekliefhebbers die van plan zijn het benefietconcert ‘Rock ’N Parkinson’ op 2 april bij te wonen en daarmee Sander in zijn strijd tegen Parkinson te steunen kunnen een kaartje kopen voor 10 Euro via https://www.ticketkantoor.nl/shop/rocknparkinson of gaan langs bij Luck Cafe, Het Blauwe Meer en bij Eten bij Rico.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band