Kleine bonte specht. Foto: Chris Pin
Kleine bonte specht. Foto: Chris Pin

Kleine bonte specht vindt thuis in Dinxperlose ‘Do-itYourself Tiny Forest’

Natuur

DINXPERLO - Sinds 2020 hebben meer dan zestig Gelderlanders meegedaan aan het initiatief ‘Do-it-Yourself’ Tiny Forest van IVN Natuureducatie. Deze minibossen, aangelegd op eigen grond, zijn een stimulans voor biodiversiteit en bieden een ideale plek voor onder meer vogels. Dit wordt bevestigd door de resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling. Een bijzondere waarneming betreft een kleine bonte specht in een DIY Tiny Forest in Dinxperlo. Deze zeldzame vogel heeft een voorkeur voor loof- en gemengd bos, waardoor het Tiny Forest een ideale plek is om zich te verschuilen en voedsel te vinden. 

Een Do-it-Yourself’ (DIY) Tiny Forest is een inheems bos van minimaal 100 vierkante meter, dat door inwoners wordt aangelegd op eigen grond: in de achtertuin, erf, gemeenschappelijke tuin van een appartementencomplex of op het eigen terrein van een bedrijf of school. Het aanleggen van een DIY Tiny Forest maakt van tuinen een fijne plek voor mens en natuur. Het bos bestaat uit inheemse bomen en struiken die dienen als voedsel en schuilplaats voor dieren, zoals vogels. Bovendien helpt het bij het opvangen van water tijdens zware regenval, vermindert het hitteproblemen en heeft het positieve effecten op onze gezondheid. 

Vogeltelling

Het weekend van 26, 27 en 28 januari namen Gelderse miniboseigenaren deel aan de Nationale Tuinvogeltelling om te observeren hoeveel en welke vogels hun plek vinden in deze nieuwe bossen. In de Tiny Forests bleken vaak meer vogels te zien dan de omliggende gebieden. Opvallend is de aanwezigheid van typische bosvogels, zoals de koolmees, vink en groenling in de Tiny Forests, vooral in agrarisch gebied.
Er werden dit weekend ook bijzondere waarnemingen gedaan. Zo werd in een Tiny Forest in de gemeente Winterswijk een torenvalk gespot. Deze vogel heeft hier het afgelopen jaar genesteld en maar liefst zes jongen grootgebracht.

Oproep

IVN Natuureducatie wil nog meer Gelderlanders aanmoedigen om een DIY Tiny Forest te planten en een positieve impact te maken op de natuur. Initiatiefnemers worden ondersteund door IVN met begeleiding, een leerzame cursus en een financiële tegemoetkoming van 1.400 euro. Dit initiatief wordt mogelijk gemaakt door provincie Gelderland.
Geïnteresseerden kunnen zich tot 15 maart inschrijven voor een Do-itYourself Tiny Forest via de website van IVN Gelderland:


www.ivn.nl/provincies/gelderland/diy-tiny-forest

Tiny Forrest. Foto: IVN

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant