Leerlingen van groep 7 net voor het verkeersexamen. Foto: Karin Stronks
Leerlingen van groep 7 net voor het verkeersexamen. Foto: Karin Stronks

Verkeersexamen groep 7

Onderwijs

AALTEN – Op een stralende zonnige dag doen groep 7 leerlingen van Aaltense basisscholen het verkeersexamen. Startlocatie is de Aladnahal. Voordat de kinderen de weg op gaan worden de fietsen nagekeken door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Aalten/Dinxperlo.

Door Karin Stronks

Onder een boom aan de Polstraat zit Mina Westendorp met een klembord op schoot en een pen in de hand in de zon. Oplettend is zij, ze bemenst een controlepost van het verkeersexamen. Mina Westendorp: “In de nieuwsbrief van school stond een oproep dat er vrijwilligers nodig zijn voor het verkeersexamen. Ik heb me opgegeven. Het is een paar uurtjes zitten en controleren. Twee diensten zijn er, ik ben hier van half elf tot ongeveer twaalf uur.”

Er komen kinderen aanfietsen, redelijk uit elkaar, de knaloranje hesjes bevatten een nummer. Ze steken netjes een hand uit en kijken goed om. Dan slaan ze linksaf, op naar de volgende controlepost. “We kijken naar vijf punten hier, kijkt het kind om, geeft het kind richting aan, sorteert het kind voor, geeft het kind voorrang en of het algemene gedrag veilig is. Een plusje als ze het goed doen, een minnetje als het niet wordt uitgevoerd zoals het moet. Zeker met dit weer is het erg leuk om te doen!”

Bij de Aladnahal staan kinderen in twee rijen, om de fiets te laten nakijken en voor vertrek van het verkeersexamen. Vrijwilliger Gerrit Kraaijenbrink probeert of een fietsbel het doet. “Nee, gekke dingen hebben we niet gezien. Wel doet de bel het vaak niet. Dan mogen kinderen een fiets lenen van een klasgenoot.” Bennie van Lochem controleert de remmen van een fiets. “We letten alleen op technische zaken vandaag, we checken de remmen, of de handvatten vastzitten, of het kind veilig de weg op kan.” 

Eddy ten Broeke, bestuurslid van VVN afdeling Aalten/Dinxperlo, houdt het geheel in de gaten, hij zorgt voor het uitdelen van de genummerde hesjes. Hij zegt: “We hebben net genoeg vrijwilligers deze keer.” Zeven scholen doen mee, totaal 168 leerlingen. De uitslag krijgen ze maandag of dinsdag.” De gemeente Aalten helpt met de organisatie van het verkeersexamen. Liesbeth Nijman van de gemeente onderhoudt de contacten met de scholen en met VVN. “Als mensen vragen hebben kunnen ze bij mij terecht.” Ze helpt met het sorteren en opvouwen van de hesjes. 

Fien staat klaar voor vertrek. “Ja ik ben best wel zenuwachtig”, zegt ze, “we hebben de route al vier keer gefietst. We krijgen ook verkeersles, over voorsorteren en hand uitsteken, goed kijken. Het is wel leuk in een boekje maar soms ook saai maar niet heel stom.” Ela is net terug van haar verkeersexamen. Ze zegt opgelucht: “Ik was best rustig en het ging goed, ik kreeg alleen complimentjes.” 

Leerkracht Jaap Boer kijkt toe hoe ‘zijn’ klas de weg op gaat. “De kinderen krijgen wekelijks verkeersles. Naar het examen toe besteden we wat meer aandacht aan verkeer en fietsen met de leerlingen de route een paar keer. Op school krijgen ze een theorie examen, het verkeersexamen op de weg is de afsluiting van de verkeerslessen op school.” 

De laatste leerlingen zijn vertrokken voor het verkeersexamen, het werk voor de fietskeurmeesters zit er op. Eddy heeft een verrassing voor ze, een plankje met lekkers. Ook Liesbeth mag een plankje in ontvangst nemen. Jumbo trakteert de kinderen en de vrijwilligers op een drankje. Na het verkeersexamen stappen de kinderen op hun fiets en gaan met de leerkracht terug naar school.

Bennie van Lochem (links) en Gerrit Kraaijenbrink kijken de fietsen na. Foto: Karin Stronks

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band