De leden van de band Onwies. Foto: PR
De leden van de band Onwies. Foto: PR

Een ‘Onwies’ afscheid van Schaersvoorde Dinxperlo

Onderwijs

DINXPERLO - In dit laatste interview van de Schaersvoorde-reeks komen de bandleden van Onwies aan de beurt. Helaas kon Jos Wildenbeest, het muzikale brein, de leader en oud-leerling van Schaersvoorde wegens persoonlijke omstandigheden niet aanwezig zijn. Paul Westendorp (2000) en Jordy Te Kamp (1999) zijn ook oud-leerlingen van de school. Remco Hartemink (1995) heeft op het AOC in Doetinchem gezeten en is een neef van Jos. De band Onwies verzorgt de muzikale omlijsting op de afscheids-reünie! Reden te meer om de reünie te bezoeken.

Thuus
Op de vraag hoe ze het vonden om op een kleine school te zitten, antwoordt Paul: “Ik vond het prettig. Je kende iedereen bij de voornaam en de persoonlijke aanpak was fijn. Korte lijntjes, dat werkte voor mij.”
Jordy vult aan: “Het voelde als thuus kommen! Je kende iedereen, ook de schoolgenoten uit de klas boven en onder je. En je blijft ze voor altijd (her)kennen.”

Na VMBO-tl
Alle drie bandleden hebben na het vmbo-tl nog flink doorgeleerd. Remco heeft op het AOC de leerweg agrarische techniek gedaan. Hij heeft het bbl-traject fietsmonteur, niveau 3 gedaan, vier dagen werken en één dag in de week naar school. Onlangs is hij voor mechatronica niveau 4 geslaagd en werkt nu in de technische dienst bij Van Raam Fietsen.

Paul heeft op het Rijn IJssel College de opleiding retailmanager afgesloten en hij nog twee jaar HBO commerciële economie gestudeerd en is na het behalen van de propedeuse hiermee gestopt. “Dat was in coronatijd en colleges volgen achter je laptop op je eigen kamer vond ik niet fijn. In de coronatijd ben ik met mijn achterneef Wessel een eigen bedrijf begonnen, WP Wood Productions. We maken picknickbanken, eiken tafels en nog veel meer.”
Jordy heeft MBO- ICT-beheer gedaan en werkt momenteel bij Totaalnet in Duiven en houdt zich bezig met het hosten van websites. Ook de website van Onwies valt onder zijn beheer.

Sjekkies draaien
Over hun schoolherinneringen raken de heren niet uitgepraat. Jordy: “Er zijn geniale dingen gebeurd op school. Eén leraar draaide aan het eind van de les onder zijn bureau gauw een sjekkie om die in de pauze weg te paffen. Ook de Berlijnreis zal ik niet snel vergeten. Ik begaf me toen voor het eerst op het amoureuze pad.”
Paul herinnert zich het volgende voorval: “Op de eerste schooldag drukte mijn vriend Mark op het midden van één van de ronde tafels in het biologielokaal; er verschijnen dan allerlei aansluitingen voor practica. Meneer Hofs pakte hem in z’n nekvel, de toon was gezet! Gelukkig begon meneer Hofs op een ‘andere’ toon de eerste biologieles, maar we wisten meteen wat er loos was.”

Trolleybus en zeppelin
Jordy en Paul weten nog precies hoe ze op de diploma-uitreiking werden toegesproken en waarmee ze vergeleken werden. Het thema was dat jaar ‘voertuigen’. Jordy: “Nog steeds ben ik verbaasd dat de leraren ons zo goed kenden. Ze vergeleken mij met een zeppelin, lekker in mijn eigen, afgebakende wereld maar met een goed uitzicht op alles en iedereen om me heen.”
Paul vertelt dat hij vergeleken werd met een trolleybus. “Omdat ik in Arnhem ging studeren en daar rijden trolleybussen (als enige stad in Nederland; het zijn elektrische stadsbussen). In een trolleybus kunnen veel passagiers en ik had ook altijd graag veel mensen om heen; ik hou van gezelligheid.”

First Love
Jos is een muzikaal wonder; hij speelt op gehoor alles na op de piano. Hij kan geen noot lezen. Paul vertelt: “Op m’n zesde kreeg ik orgelles van meneer Scheffer. Daarna jaren geen muziekles meer gehad en op m’n vijftiende heb ik weer gitaarles genomen. Door m’n vriendschap met Jos zijn we samen begonnen met muziek maken. Na twee biertjes hebben we op Jos’ kamer voor het eerst samen gezongen; ik de eerste stem, Jos de tweede stem. De buitenwereld mocht het vooral niet horen.” Remco zegt: “Ik heb altijd wilde drummen, als kind al. Ik weet niet waar ik dat van heb, de liefde voor het drummen was er altijd.” Jordy bekent: “Ik heb in vier weken, via YouTube, basgitaar leren spelen. Voor ons eerste optreden kende ik tien nummers.” Logisch als je van Te Kamp bent, een muzikale familie bij uitstek.
Het eerste optreden was bij de familie Ruesink in IJzerlo. De naam van de band , Onwies, was ook de naam van hun keet. Naam en keet bestonden al; die hebben ze geërfd van Jos’ oom. Remco: “Ik denk dat we inmiddels meer dan 100 optredens hebben gedaan.” Muziek zit er bij alle vier jongens in; music is my first love…

1 juni
Wil je deze oud-leerlingen horen spelen, voor de laatste keer door de school dwalen en herinneringen ophalen met klas-, schoolgenoten en (oud-)leraren? Kom dan op 1 juni naar de afscheidsreünie van Schaersvoorde Dinxperlo! De reünie begint om 18.00 en duurt tot 22.00 uur. Ook zonder online- opgave kö-j gewoon ankommen!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant