Afbeelding

Muzikale voetnootjes, Marco van Lochem

Opinie

Respect Yourself - Staple Singers (1971)

Respectvol

Het Muzikale Voetnootje van vorige week leverde een discussie op met iemand die het niet eens was met mijn opmerking over onze premier Mark Rutte. Ik gaf aan: ‘overigens heb ik wel een soort van waardering voor hem, hij blijft ondanks alles, kaarsrecht overeind staan’, en dat was volgens die persoon veel te positief en we zouden eigenlijk totaal geen respect mogen hebben voor Rutte. Het was te verwachten dat een stukje over politiek één of meerdere reacties zou oproepen, positief dan wel negatief. Ik heb mij echter vanaf het begin van deze stukjes voorgenomen niemand te schofferen, af te branden of stevige kritiek te leveren. Een beetje prikkelen mag, maar altijd met een vorm van respect. Zo ben ik ook opgevoed en zo wil ik mij ook graag uiten. Natuurlijk heb ik een mening over hoe er bijvoorbeeld in de politiek omgegaan wordt met bepaalde vraagstukken, ik vraag mij dan weleens af hoeveel respect er voor elkaar is.

De Amerikaanse R&B en gospel band The Staple Singers bracht in 1971 de geweldige single ‘Respect Yourself’ uit, met een tekst die anno 2022 nog steeds actueel is. Met de openingsregel wordt meteen de toon gezet, ‘If You Disrespect Anybody That You Run In To, How In The World Do You Think Anybody’s S’posed To Respect You’, dit zegt eigenlijk al genoeg. ‘Wa’j Niet Wilt Dat Ou Geschiedt, Doe Dat Ook Een Ander Niet’, zong Normaal in 1981 ook al in ‘Net As Gisteren’. Dit is een vrije, Achterhoekse vertaling van die regel en is volgens mij van alle tijden. ‘If You’re Walking ‘Round Think’n That The World Owes You Something ‘Cause You’re Here, You Goin’ Out The World Backwards Like You Did When You First Come Here Yeah’, denk niet dat je zó speciaal bent dat jij je alles mag veroorloven, je bent maar tijdelijk op deze aarde.

Verbetering begint bij het hebben van respect voor elkaars mening. Door te luisteren naar de ander, maar helaas komt het steeds vaker voor dat men zijn/haar mening wil opleggen aan de ander, dan kun je hetzelfde verwachten van de ander. ‘You Oughta You Oughta Respect Yourself Yeah, Respect Yourself’. Oftewel, begin bij jezelf!

Die discussie verliep overigens netjes, waarin er ruimte was voor de mening van de ander. Met respect dus, zo kan het dus ook!

49. Respect Yourself - The Staple Singers

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band