KIEF RITSJERT. Foto: PR
KIEF RITSJERT. Foto: PR

Column De Buitenstaander: KIEF RITSJERTS (Keith Richards)

Opinie

In NRC stond laatst dat: ‘Kief moe gestreden was, zelfs zijn karakteristieke wegtrekarm kreeg hij nauwelijks boven zijn afgeragde telecaster gitaar uit getild.’ Ik moest daardoor denken aan een klein ludiek filmpje, waarin Kief, de jongen die als kind in een ketel Jack Daniels is gevallen, aan een journalist uitlegde hoe hij zijn gitaar stemt, namelijk in de G stemming. De journalist, danig onder de indruk door naast zijn held te zitten, keek redelijk verbijsterd toen Kief allereerst de dikke E snaar er probeerde af te slopen. Dat lukte Kief amper, en het leek alsof hij bij een touwtrekwedstrijd op de highlandgames deelnam en trok de halve gitaar krom. Ondertussen begon Kief aan zijn befaamde duivelse ‘gna gna gna lachje’ want hij had er overduidelijk lol aan. Kief lacht ontzettend graag, daarom heeft hij ook zoveel lachrimpels, want dát zijn het hè!
Zó, de snaar was er eindelijk af en Kief pakte zonder te kijken zijn sigaret, hij weet namelijk altijd blind zijn favoriete groente te vinden. Stel je eens voor dat E.T., de befaamde alien, niet Eliott, maar Kief als eerste op aarde zou zijn tegen gekomen? E.T met zijn E-smokervinger en onze Kief. Ik denk dat Kief die vinger zou hebben opgerookt, waardoor E.T. nooit meer naar huis zou hebben kunnen bellen. Niks geen phone home! Maar E.T. was zeker en vast een band begonnen, en dat is toch ook mooi. Maar goed, Kief gaf dus een gitaarlesje aan de journalist. ‘Kijk’ zei Kief, en hij legde zijn wijsvinger op de vijfde fret, drukte twee vingers in en sloeg aan, en je hoorde het intro van Start Me Up en 187 andere Stones songs. Dat kunnen er maar weinigen: met zo weinig zó herkenbaar zijn! Het helpt ook als je het in de 60’s hebt uitgevonden, toen er nog niet zoveel was. Kief heeft het gebaseerd op het intro van Wake up little Susie van the Everly Brothers.
Terwijl de journalist bijna in katzwijm viel, deed ome Kief wederom ‘Gna gna gna gna’ met zijn pretogerige magere Hein-blik, en wéér kwam er een lachrimpeltje bij. Ja, als je dát kan doen wat je het liefst doet wordt je mooi oud, of in ieder geval krijg je een mooie ouwe kop. Zo af en toe (zittend in één of andere wachtkamer) lees je wel eens dat er ergens op een eiland, in de buurt van pak hem beet Italië, Turkije of China, één of andere bevolkingsgroep wonderbaarlijk oud wordt. Ik denk dan toch altijd: ja, maar wij hebben mooi Kief Ritsjerts, Het grappige is óók dat Kief ‘The bodywrecker’ best veel moves heeft van een bodybuilder. Vaak als hij een akkoord heeft aangeslagen gaat zijn slagarm daarna omhoog en krult zich zoals je pa vroeger ook zijn spierballen liet zien. De arm hangt dan zijwaarts, en bij de bovenarm zit dan vanzelfsprekend het spierballetje, de onderarm staat half verticaal omhoog en het vuistje wijst naar het oor en is gebald. In Kief zijn geval, half gebald, want hij heeft nog een plectrum vast nietwaar. Kief, de slaggitarist met de ijzeren ruggengraat, ik hou van hem, ben blij dat hij er nog is, en dat wilde ik even laten weten. Ga zo door Kief!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant