Afbeelding

Hoe kies je de beste internetverbinding?

Partnerbijdrage

Het kan lastig zijn om te kiezen welk type internetverbinding geschikt is voor jou en je gezin. Om toegang te krijgen tot internet in je huis, moet je huis verbinding maken met een fysiek netwerk dat is verbonden met het world wide web. In Nederland zijn er drie soorten aansluitingen voor vast breedband internet beschikbaar: DSL, kabel en glasvezel. Elk verbindingstype heeft zijn eigen voor- en nadelen, waarover hieronder meer! 

DSL
Dit is een stapje hoger dan de inbelverbindingen van het verleden. DSL maakt zowel telefoon- als internetgebruik tegelijkertijd mogelijk. Een DSL-verbinding maakt gebruik van je lokale telefoonlijn om internettoegang te leveren met snelheden tot 200 Mbps. Als de opvolger van DSL (VDSL) bij je thuis aanwezig is, kun je met DSL acceptabele snelheden halen. ADSL-breedbandaansluitingen behoren vaak tot de goedkoopste internetverbindingen en hebben ook de hoogste dekking: Nederlandse huizen zonder DSL-aansluiting zijn schaars. Houd er echter rekening mee dat, in tegenstelling tot kabel- en glasvezelverbindingen, de werkelijke downloadsnelheden voor DSL lager kunnen zijn dan de snelheid die wordt geadverteerd door de internetprovider. Over het algemeen geldt: hoe verder je je van het netwerktoegangspunt in je buurt bevindt, hoe lager de internetsnelheid.

Kabel
Kabel is het meest voorkomende type aansluiting, bijna elk Nederlands huis heeft een kabelaansluiting. Kabelabonnementen in Nederland bieden doorgaans hogere snelheden dan DSL. Snelheden liggen gemiddeld tussen de 40 Mbps en 400 Mbps en een kabelverbinding is vaak snel genoeg zodat een groot huishouden met meerdere mensen tegelijk online films kan kijken. Over het algemeen is de uploadsnelheid ongeveer 10 procent van de downloadsnelheid. Wil je dus een hogere uploadsnelheid via een kabelverbinding, dan moet je een abonnement nemen met een hogere downloadsnelheid. Hoewel kabelverbindingen sneller en betrouwbaarder zijn, is het belangrijkste nadeel dat het duurder is dan DSL en mogelijk niet altijd voor je beschikbaar is. Zelfs als er beschikbaarheid is, is de kans groot dat je keuzes beperkt zijn tot één aanbieder.

Glasvezel
Als de hoogst mogelijke snelheden voor je een hoge prioriteit hebben, dan is een glasvezelverbinding de juiste keuze. Kleine glasvezels verzenden en ontvangen data met snelheden van 40 Mbps tot 750 Mbps, waardoor een glasvezelverbinding de snelste internetoplossing is die er is. Dit is vooral opmerkelijk als het gaat om uploadsnelheden: glasvezelverbindingen kunnen gegevens tot vijf keer sneller uploaden dan zowel DSL- als kabelnetwerken. Maar waarom is de uploadsnelheid van belang? Een goede uploadsnelheid is essentieel voor het verzenden van grote bestanden (zoals back-ups naar een cloudback-upservice of grote video’s naar YouTube) of tijdens het online hosten van videoconferenties. Terwijl glasvezel internetverbindingen meestal dezelfde download- en uploadsnelheden hebben, hebben kabelinternetverbindingen over het algemeen uploadsnelheden die 10 procent van de downloadsnelheden bedragen. Dus waarom is glasvezel internet niet voor alle gebruikers de voor de hand liggende keuze? Om de simpele reden dat het de aanwezigheid van glasvezelkabels in je regio vereist. Daarom is deze optie uitgesloten als je regio de installatie van een glasvezelverbinding niet ondersteunt.

Glasvezel is over het algemeen de beste internetverbinding, maar helaas is niet iedereen in Nederland hierop aangesloten. Kabel is dan dus de beste optie! 

Dit artikel wordt u aangeboden door Pricewise. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band