Hans Martijn Ostendorp tot formateur benoemd. Foto: PR

Hans Martijn Ostendorp tot formateur benoemd. Foto: PR

Gemeenteraad Aalten gaat opnieuw raadsprogramma opstellen

Politiek

Hans Martijn Ostendorp tot formateur benoemd

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – Eind april of begin mei moet het nieuwe raadsprogramma klaar zijn en worden vastgesteld door de gemeenteraad. In de raadsvergadering op dinsdag 5 april werd het besluit genomen opnieuw te werken aan een zo breed mogelijk gedragen raadsprogramma. In dezelfde vergadering werd besloten, op voordracht van het CDA, om Hans Martijn Ostendorp te benoemen als informateur. Hij zal onderzoeken welke raadsfracties ‘een solide en duurzaam’ college van burgemeester en wethouders kunnen vormen.

Bijna alle fracties gaan er vanuit dat er besloten is om een raadsprogramma op te stellen. Alleen Henk Meerdink, fractievoorzitter van de BBB/HMV, sprak over “Een onderzoek naar de mogelijkheid van een raadsprogramma.” Hij wilde het nog geen besluit noemen. Dat komt pas later volgens hem. “Dan willen wij beoordelen of in het raadsprogramma voldoende van onze standpunten zijn terug te vinden.” Met een onderzoek kon hij akkoord gaan. Meerdink had al eerder laten weten niet enthousiast te zijn over een raadsprogramma. Er is wel een duidelijk verschil met vier jaar geleden. Gerbert Navis (VVD) constateerde dat er in de afgelopen vier jaar door het raadsprogramma veel onderwerpen pas besproken werden als er een collegevoorstel was. “Wij vinden dat er voorafgaand aan een besluit meer debat moet plaatsvinden. Daarbij denken wij aan startnotities en kadernotities. Die wens is in het raadsvoorstel opgenomen.”

Verhoudingen goed dankzij raadsprogramma
Raimond Smit (CDA) constateerde dat er door het raadsprogramma een goede samenwerking in de raad is geweest ‘waarbij de verhoudingen goed waren’. Hij ziet dat als een gevolg van het raadsprogramma. Het CDA hoopt dit voort te zetten. Alex Walter (GemeenteBelangen) gaat uit van een ‘mooi raadsprogramma’. Esther Diepenbroek (Progressieve Partij) hoopt op een raadsprogramma, ‘waar we met ons allen achter staan’. Ook Alexander van der Graaff (D66) is voorstander van een raadsprogramma. “Wel op voorwaarde dat iedereen mee gaat doen.” Hij is het er mee eens dat er meer ruimte voor debat moet zijn. Hij begrijpt de zorg van Meerdink over dat er voldoende ruimte moet zijn voor de eigen inbreng. “Daar gaan we voor zorgen.” Navis maakte namens de VVD wel een voorbehoud. Over dat de hoofdlijnen van het raadsprogramma worden gekoppeld aan de ‘global goals’, de internationaal afgesproken doelen voor duurzame ontwikkeling, was hij niet meteen enthousiast. “Lokale economie mag niet ten koste gaan van de global goals, al zal het vaak elkaar niet bijten.” Tobias Holtman (ChristenUnie) daarentegen hoopt het opstellen van het raadsprogramma dit wel ‘langs de lijn’ van deze duurzaamheidsdoelen te doen.

Op zoek naar een ‘solide en duurzaam’ college
Terwijl aan het raadsprogramma wordt gewerkt kan Ostendorp aan het werk als formateur. Hij was wethouder voor het CDA in Aalten en burgemeester van Bunnik. Tegenwoordig is hij bekend als algemeen directeur betaald voetbal van de Graafschap. Bij zijn onderzoek naar een ‘solide en duurzaam college’ wordt van hem verwacht dat hij ‘zowel de verkiezingsuitslag als het verkiezingsprogramma’ betrekt. Hij zal bovendien kijken naar ‘een constructieve samenwerking tussen de leden van het te vormen college en tussen de collegeleden en de gemeenteraad’. Nadat hij heeft gerapporteerd over zijn bevindingen zal hij aanbevelingen doen voor de formatie van een nieuw college. In de raadsvergadering werden ook de fractievolgers benoemd en de samenstelling van diverse commissies en werkgroepen vastgesteld. Tevens werd een waarnemend voorzitter van de gemeenteraad benoemd. Henk Meerdink zei net als vier jaar geleden dat hij het betreurde dat de traditie was verlaten dat het oudste raadslid de burgemeester vervangt bij diens afwezigheid of wanneer hij zelf vanwege zijn portefeuille deelneemt aan een raadsdebat. Meerdink kreeg alleen de stemmen van zijn eigen fractie. De andere raadsleden kozen voor Zelma van Alstede (CDA).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant