Kiana Rutgers. Foto: Eva Schipper
Kiana Rutgers. Foto: Eva Schipper

Jesse Koskamp en Kiana Rutgers stellen zich voor

Politiek

AALTEN/ DINXPERLO - Wat is politiek? Wat doet de gemeente? Wat doet de raad? Wat kan ik zelf in de gemeente doen? In ‘Kinderen in de politiek’ kunnen kinderen meer leren over politiek. ‘Kinderen in de politiek’ is speciaal geschreven voor basisschoolleerlingen van groep 5 tot groep 8. In dit artikel stellen Jesse Koskamp en Kiana Rutgers zich voor als kinderraadsleden. Ze blikken terug op hun periode in de kinderraad.

Door Eva Schipper

Jesse Koskamp (12) is kinderraadslid. Hij zit in groep 8 van CBS ‘t Warmelinck in IJzerlo. Zijn hobby’s zijn voetballen bij AZSV en vissen. Jesse is graag buiten en heeft een grote interesse voor dieren en planten. 

De kinderraad staat voor Jesse vooral voor gezelligheid. “Van tevoren dacht ik dat de kinderraad erg serieus zou zijn. Ik dacht dat we veel zouden praten en stil zouden zitten op een stoel.” Dat bleek eigenlijk heel anders te zijn. “We eten veel snoepjes, praten gezellig.” Hij concludeert: “Eigenlijk is dit veel leuker.” 

Feest
Het leukst dit jaar vond Jesse dat ze aanwezig mochten zijn op een feest van de gemeente. “Rond nieuwjaar hadden we een groot feest. Daar mochten wij ook bij zijn. Daar hebben we verschillende mensen mogen interviewen.”
Eigenlijk vindt Jesse de vergaderingen van de kinderraad ook bij een van de leukste momenten horen. Hij lacht: “Het vergaderen is gewoon echt heel gezellig.”

Of hij later in de politiek wil werken? “Nee, ik denk dat ik toch liever buiten in de natuur wil werken. Ik zou bijvoorbeeld wel boswachter willen worden of op een zorgboerderij willen werken.” De interesse hiervoor komt van dichtbij. “Mijn ouders hebben een zorgboerderij.” Daar weet Jesse veel over te vertellen. “We hebben konijnen, kippen, varkens, paarden, koeien, een hond en een kat. Ik vind het heel mooi om veel met dieren bezig te kunnen zijn. Op een zorgboerderij kan je ook nog wat betekenen voor een ander.” Jesse glundert: “Dat is heel mooi werk.”

Turnen
Kiana Rutgers (12) is ook kinderraadslid. Ze zit op IKC de Bosmark in Dinxperlo. Haar grote passie is turnen. Daarbij doet ze aan normaal turnen en acro. “Per week turn ik vier uur en ik help ook twee uur mee.” 

In september 2023 konden kinderen solliciteren om kinderburgemeester te worden. Kinderen mochten daarvoor iets bedenken om de gemeente mooier te maken. “Ik heb me daarvoor opgegeven om iets tegen racisme en discriminatie te doen. Ik wil namelijk graag iets voor anderen kunnen betekenen. Helaas ben ik toen niet de kinderburgemeester geworden.” Wel kwam Kiana in de kinderraad. “Als kinderraadslid kon ik alsnog iets tegen racisme en discriminatie doen. Ik had bedacht om een actie te starten.” Samen met de kinderraad heeft ze haar plannen verder uitgewerkt. Het idee ontstond om een poster te maken tegen racisme en discriminatie. Op iedere basisschool in de gemeente Aalten hangt nu de banner: “De gemeente is voor gelijkheid.”

Later wil ze niet in de politiek werken. “Ik ben er achter gekomen dat de politiek niet iets voor mij is.” Kiana heeft een ander beeld van de toekomst. “Ik wil heel graag in de zorg werken. Het lijkt me mooi om voor anderen te kunnen zorgen.”

Jesse Koskamp. Foto: Eva Schipper

Advertenties doorgeplaatst vanuit De Band