Terras voor Luck Café Dinxperlo. Foto: Hip en Stijl Fotografie
Terras voor Luck Café Dinxperlo. Foto: Hip en Stijl Fotografie

Horecavisie: gemeente en ondernemers samen

Politiek

AALTEN - Voor het eerst heeft de gemeente Aalten samen met de plaatselijke horeca een horecavisie opgesteld. Wethouder Kok en Gerben Smit, voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), presenteerden die op 11 maart. Hierin een overzicht met veel interessante cijfers én een aantal voornemens voor de toekomst.

Door Jos Wessels

Horeca in cijfers
De gemeente telt 79 bedrijven die aan horeca doen. Daarvan behoren 49 tot de reguliere horeca en 30 tot de overige horeca. Bij die 30 is de horeca ondergeschikt of ondersteunend. Te denken valt aan theetuinen, sportkantines, campinghoreca, kulturhusen en dorpshuizen. Van de 49 reguliere horecabedrijven staan er 19 in het dorp Aalten, 18 in Dinxperlo, 5 in Bredevoort en 7 in de buurtschappen of buitengebied. Tot die 49 horecazaken behoren 3 hotels (2 in Bredevoort en 1 in Dinxperlo), 17 restaurants, 11 keer staat drank voorop en 18 keer fastservice. Bij dat laatste moet je denken aan snackbars, broodjeszaken en pizzeria’s. Wist u trouwens dat de gemeente Aalten jaarlijks 434.000 dagbezoekers en 149.000 verblijfstoeristen heeft? In vijf jaar is de vrijetijdssector met 43 procent gegroeid, een fikse stijging dus. De jaarlijkse omzet is ongeveer 20 miljoen euro waarvan 11,7 miljoen wordt uitgegeven door de eigen inwoners en 8,5 miljoen door toeristen. De horeca is dus een economisch belangrijke sector.

De toekomst: consolidatie plus
Gerben Smit is blij met de nieuwe horecavisie. “Als ondernemers zijn wij gebaat bij duidelijkheid en ook is het goed te weten waar mogelijkheden liggen.” Eigenlijk zijn gemeente en KHN best tevreden met de huidige situatie. De visie voor de toekomst is dan ook: consolidatie plus. In de drie kernen is horeca geconcentreerd in het centrum. In het buitengebied is de horeca juist gespreid. Dat is fijn voor de rustzoeker, de toerist die hier het meest komt. De gemeente wil daarom voldoende afstand tussen bijvoorbeeld de theetuinen. De bevolking zal niet groeien maar groei is wel mogelijk in het toerisme. Het toekomstige Landal Park op Het Walfort kan voor een extra boost zorgen. In Aalten is nog ruimte voor een hotel, op de eerste plaats voor de zakelijke bezoeker aan de internationale bedrijven ter plaatse. Voor Dinxperlo hoopt men op enige kwaliteitsverbetering die misschien mogelijk wordt door het Centrumplan. Bredevoort is een bijzonder geval met onder meer de cultuurminnende toerist. Maar men kan er geen patat meer kopen. Niet voor niets hield Visiegroep Bredevoort op zaterdag 9 maart een ludieke actie voor Spar Wubbels met gratis patat. Een ‘Frieterie’ in Bredevoort is dus gewenst.

Het vervolg
De horecavisie is besproken met KHN, de Logiesverstrekkende Bedrijven, SAAP en andere betrokkenen. De visie is vier weken ter inzage op de digitale gemeentepagina. Men kan nog zienswijzen indienen. Daarna gaat het naar de raad die het vermoedelijk in juni gaat behandelen. Als het vastgesteld is, kan de gemeente het meenemen in het ruimtelijk beleid.

Terras Markt Aalten. Voor restaurant Krul, Markt Aalten. Foto: Hip en Stijl Fotografie

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant