Alexander van der Graaff (links) en Jeroen Hollema. Foto: Jos Wessels
Alexander van der Graaff (links) en Jeroen Hollema. Foto: Jos Wessels

Raadswisseling bij tandem D66

Politiek

AALTEN - Een tandem is een fiets waar je met zijn tweeën op zit. De voorste heeft het stuur en is letterlijk het gezicht van het duo. De achterste trapt en praat over de schouder ook volop mee. D66 ziet zichzelf graag als tandem met Alexander van der Graaff in de raad en Jeroen Hollema op de achtergrond. Na 26 maart wisselen ze van plaats. Van der Graaff stopt als raadslid maar blijft op de achtergrond actief. Hollema neemt zijn plaats in. Tijd voor een gesprek met beiden.

Door Jos Wessels

D66 in de raad
In de periode 1994-1998 zat Anneke Haring namens D66 in de gemeenteraad. Daarna leidde de afdeling een slapend bestaan, tot 2015. Alexander van der Graaff was opgegroeid in Aalten maar woonde door studie langdurig in Nijmegen. Daar raakte hij politiek enthousiast voor D66. De afdeling Nijmegen onder leiding van Rob Jetten had een voortrekkersrol en op de achtergrond deed Van der Graaff volop mee. In 2015 nam hij het huis van zijn ouders in Aalten over. Hij wilde hier ook het D66-geluid verspreiden. Via een bericht in Aalten Vooruit/De Band kreeg hij een enthousiaste groep gelijkgezinden bij elkaar. Bij de verkiezingen in 2018 kreeg D66 meteen twee zetels. Die tweede zetel kwam met name doordat een restzetel hun kant op rolde, vertelt Van der Graaff er eerlijk bij. Alexander van der Graaff en Gerloeske Nijland-Brezet namen hun plaats in de raad in. Zij wilden een frisse wind in de Aaltense politiek laten waaien, niet gebonden door oude afspraken of oud zeer. Dat deden zij vooral door nieuwe onderwerpen te agenderen. “Out-of-the-box denken is ons handelsmerk en anderen overtuigen van de weg ernaartoe”, aldus van der Graaff. “Wij zoeken daarbij samenwerking met alle partijen en dat lukt goed.” Als punten die zij in de raad hebben ingebracht noemen de heren onder meer: de kinderburgemeester en het vergroten van de terrassen in de openbare ruimte, zoals op de Markten van Aalten en Dinxperlo. Onderwerpen die Van der Graaff zeer nauw aan het hart gaan zijn mantelzorg en fysieke en mentale gezondheid van de jeugd. Bij beide zijn intensieve samenwerking van de driehoek onderwijs-zorg-gemeente cruciaal.

Na 2022, Jeroen Hollema
Bij de verkiezing van 2022 ging D66 van twee zetels terug naar een zetel. “We hadden enkele tientallen stemmen minder, maar de verdeling van restzetels is een ingewikkeld proces en het balletje rolde nu de andere kant op.” Van der Graaff moest alleen verder maar nu met Jeroen Hollema als tweede man. Geboren in Dokkum ging Hollema studeren in Enschede. Daar leerde hij zijn latere vrouw kennen: Sandra uit Lintelo. Hollema werkte als IT-manager in de energiesector all-over-the-world maar maakte later de switch naar duurzaamheid, zijn grote passie. Na een periode in Gouda kwam het gezin in 2016 naar Sandra’s ouderlijke huis: boerderij De Wieber in Lintelo. Dit huis heeft Hollema in de loop der jaren geheel verduurzaamd, evenals de zondagsschool aan de Sondernweg dat zij als vakantiehuis exploiteren. Politiek werd hij actief voor D66. Hollema is positief kritisch over de gemeentelijke ambities. “In 2030 wil men 10 procent van het gas af. Ik zie dat met de huidige aanpak nog niet gebeuren. Energieopwekking kan door een verstandige mix van zon en wind en anderszins. Daarbij zijn zonnevelden niet uit te sluiten. Tegen het overvolle stroomnet ziet hij mogelijkheden in energiehubs. Dat kan zijn bijvoorbeeld een groep bedrijven die onderling energie uitwisselen buiten het grote stroomnet om.

Raadswisseling
Er zijn veranderingen in het persoonlijke leven van Alexander van der Graaff. Hij wil meer tijd voor zichzelf en zijn directe omgeving. Daarom stopt hij op 26 maart na zes jaar als raadslid. In april neemt Jeroen Hollema dan zijn zetel in. Van der Graaff blijft actief op de achtergrond. Beiden willen het “frisse D66-geluid” blijven uitdragen en zitten vol ideeën. “Als er een nieuw zwembad moet komen, waarom dan niet in IJzerlo, halverwege de twee grote kernen? Of waarom niet op Sportpark Zuid? We hebben niet altijd gelijk, maar onderzoek eens dingen out-of-the-box! We staan altijd open voor mensen die met ons mee willen denken!” De heren willen nog een persoonlijk hoogtepunt kwijt: het hijsen van de regenboogvlag aan de mast van de gemeente. “We vonden medestanders bij raadsleden van andere partijen. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor. Voor ons was het een kippenvel-moment.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant