De iftar in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
De iftar in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel

Iedereen welkom bij de iftar

Religie

Onze correspondent Waltraud beleefde de iftar in Dinxperlo mee

DINXPERLO - Tijdens de ramadan wordt elke avond na zonsondergang de vastenperiode voor die dag afgesloten door moslims met de iftar (avondmaaltijd). De iftar is een mooie gelegenheid om mensen bij elkaar te brengen en met elkaar in gesprek te gaan. Er waren op donderdag 14 maart ongeveer zestig mensen aanwezig bij de iftar, waarover je alleen maar met lof kunt spreken.

Door Waltraud Elburg

Nog euforisch over zoveel gastvrijheid, gezelligheid en het heerlijke eten dat ons werd voorgeschoteld klim ik in de pen om verslag te doen van deze bijzondere ontmoeting met een aantal Turkse mensen die om verschillende redenen in Nederland wonen.

Interessant en indrukwekkend en je voelde je welkom
Als de bezoekers binnenkomen, valt het op dat de Turkse mensen zich als vanzelfsprekend onder de niet-moslim-bezoekers mengen en samen aan tafel gaan. Niet wetende wat de iftar nu precies is, lieten we ons verassen en werden bijgepraat. Er stonden dadels op tafel, brood en kannen met water, thee en vruchtensap. De ruimte waar we gingen eten werd beschikbaar gesteld door het kerkelijk centrum en was sfeervol en gezellig. Tijdens de ramadan mogen moslims niet eten en drinken tussen zonsopkomst en zonsondergang. Als die periode voorbij is, wordt het avondgebed gebeden en dan is het tijd voorde iftar. Dat werd dus ook deze avond gedaan. Het was interessant maar ook indrukwekkend om daar deel van uit te mogen maken. Je voelde je echt welkom. Fatima en Ahmed zaten samen met ons aan tafel en stelden zich aan ons voor. Ze waren belangstellend en probeerden in zo goed mogelijk Nederlands ons te vertellen wat het allemaal inhield en dat deden ze heel goed.

‘Verbazingwekkend
hoeveel
raakvlakken de
Koran dan nog
heeft met de
Bijbel’


Grote complimenten voor de dames die gekookt hadden
Fatima: ”De maaltijden van deze gezamenlijke grote iftar worden door meerdere vrouwen klaargemaakt. Iedereen maakt iets klaar zodat we samen een mooie uitgebreide maaltijd kunnen aanbieden aan al onze gasten.” We begonnen met een linzensoep met brood en vervolgens kon iedereen langs de grote pannen met heerlijke gerechten lopen om te nemen wat je lekker vond. Eigenlijk was alles lekker dus je kon proeven van wat je graag wilde en zelfs nog eens vaker opscheppen. Grote complimenten voor de dames die gekookt hebben. Ahmed: ”Het is nu voor de tweede keer dat het in een grote groep op deze manier in Dinxperlo plaatsvindt, maar je kunt het ook in het klein thuis met je gezin doen.” Aan tafel zat ook Willem Heinen, die connecties had met sommige mensen doordat hij ze helpt om ze op een niet-schoolse manier de Nederlandse taal eigen te maken. ”Ik heb daar geen vast programma voor, maar we zien dan gewoon op het moment hoe het loopt en al kletsend leer je heel wat”, aldus Willem. Mooi dat hij dan ook hier bij de iftar aansluit. Fatima: ”De Turkse keuken is een rijke keuken met veel verschillende gerechten en specerijen. De warme maaltijd is bij ons heel belangrijk en tijdens de ramadan schenken we er net even iets meer aandacht aan.”

Het was een en al gastvrijheid
Het was echt een en al gastvrijheid en de bezoekers kwamen behalve uit Dinxperlo ook uit omringende plaatsen. De mensen met dezelfde achtergrond zoeken elkaar toch heel snel op en dat is een natuurlijk gegeven. Ibrahim (wat gelijk staat aan Abraham) komt uit Arnhem en als leraar gaf hij alle bezoekers ook een stukje achtergrond mee. Verbazingwekkend hoeveel raakvlakken de Koran dan nog heeft met de Bijbel. Ibrahim: ”Wat doen we nu bij de iftar? Er is eerst een oproep tot het avondgebed, dan komt er nog een kort gebed, dan wordt er gegeten en aan het eind komt er dan opnieuw een gebed.” Hij vertelde verder over de ramadan en een stukje achtergrond en zo werd het ook nog eens een leerzame avond zonder dat het vervelend overkwam. Het werd door de bezoekers eerder als een welkom stukje kennis ervaren. Ahmed: ”Kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakkere gezondheid hoeven niet mee te doen met het vasten, maar vaak zien kinderen het van hun ouders en proberen het dan ook een tijdje mee te doen.”

Net iets meer voor de ander betekenen
“Dinxperlo heeft geen moskee, maar als je wilt bidden kan dat in iedere moskee, waar je ook komt”, zegt Fatima, die al een behoorlijk woordje Nederlands spreekt. Wat Ibrahim ook nog vertelde, is dat je tijdens de ramadan net iets meer volgens de leer van de islam leeft. Net dat ene beetje extra, net iets meer voor een ander betekenen. Mensen proberen de kring te vergroten om zich heen waarbij men begint bij het gezin, dan de buurt, en langzaam aan werkt dit door naar de woonplaats of gemeenschap. Liefdadigheid is in deze periode belangrijk. Doe voor een ander wat binnen je mogelijkheden ligt. Hoe mooi past dan deze iftar bij het gesprokene waar we met dik zestig man gezamenlijk genieten van sfeer, gezelligheid, fijne mensen, gezellig met elkaar praten en lekker eten met elkaar. Taal hoeft daarbij geen barrière te zijn. Er wordt gebeden in twee talen waarbij we toch voor 95 procent hetzelfde zeggen en bedoelen. Een mooie avond die zeker voor herhaling vatbaar is.

Iedereen die weggaat krijgt nog een presentje in de vorm van een boekenlegger met je eigen naam in kalligrafie en daarnaast nog een doosje Turks fruit. Het was een avond vanuit het hart van de mensen, een avond vol met goeiigheid. Dit soort avonden brengt mensen uit verschillende culturen bij elkaar en laat zien dat ze toch niet zoveel verschillen van elkaar. Goede daden beginnen uit iets kleins en deze fijne en gezellige iftar hadden we te danken aan onze nieuwe mensen in Nederland met al hun achtergronden en redenen waarom ze hier zijn. Ik kan eenieder aanraden om eens aan te sluiten mocht de gelegenheid zich nog eens voor doen en een stukje gastvrijheid terug te geven aan hen die het vanavond met ons deelden tijdens de iftar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant