Het Kruishuis. Foto: Auke van der Weide

Het Kruishuis. Foto: Auke van der Weide

Dinxperloos Kruishuis genomineerd voor landelijke prijs

Wonen

AALTEN/DINXPERLO - Architect Vincenth Schreurs uit Aalten is genomineerd voor de landelijke prijs ‘BNA Gebouw van het Jaar’ met zijn project ’Het Kruishuis’ in Dinxperlo. Het is de derde keer dat de Aaltense architect is genomineerd voor deze prijs. 

BNA staat voor Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus.
Vincenth Schreurs: “Ik ben natuurlijk erg blij en vereerd met deze nominatie, maar bij mij staat voorop dat mijn opdrachtgever zich uiteindelijk herkent in het ontwerp en er blij mee is. Door goed te luisteren naar alle wensen, probeer ik met een ontwerp te komen dat verrassend is maar toch ook heel goed past bij de opdrachtgever. Dat is in mijn ogen – en gelukkig ook in die van de opdrachtgevers – heel goed geslaagd bij Het Kruishuis.”

Huis vol contrasten
Het Kruishuis in Dinxperlo is een woning vol contrasten, legt Schreurs uit: “Van binnen is het helemaal met hout (kruislings verlijmd hout, ook wel CLT genoemd, red.) gebouwd, terwijl het van buiten met staal bekleed is. Ook lijkt bij aankomst het huis vrij gesloten, maar aan de achterkant is er dankzij grote raampartijen juist een weids uitzicht op de omgeving. De kruisvorm zorgt ervoor dat er vanuit alle ruimtes in de woning uitzicht is naar buiten. In iedere ‘oksel’ van de woning ontstaat straks een buitenruimte met ieder zijn eigen sfeer.” 

Achterhoekse bedrijven
Hoveniersbedrijf Esselink uit De Heurne tekende het tuinplan. Dankzij het groendak, de deels verlaagde woonruimtes en de vele bomen gaat de woning uiteindelijk helemaal op in de omgeving. Andere lokale partijen die aan de woning meewerkten, zijn Bouwbedrijf Reusen uit Breedenbroek, Installatiebedrijf Heva uit Varsseveld, Breon Bouwadvies uit Lichtenvoorde, Bouwbedrijf Taken uit Lichtenvoorde en Good Steel BV uit Dinxperlo. Lees meer over dit project op de site van de BNA.
Het ‘Gebouw van het Jaar’ wordt ieder jaar gekozen door de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Zij nomineren diverse projecten in vier categorieën: Identiteit & Icoonwaarde, Leefbaarheid & Sociale Cohesie, Particuliere Woonbeleving en Stimulerende Omgevingen.
Het Kruishuis in Dinxperlo is genomineerd in de categorie Particuliere Woonbeleving.

Bekendmaking
Op donderdag 23 mei 2024 de BNA bekend welk project in elke categorie gewonnen heeft, welk project de publieksprijs krijgt en wie de overall-winnaar is.
Stemmen kan op de website van BNA.


bna.nl/gebouw-van-het-jaar/overzicht/genomineerden

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant