Joop Wikkerink in gesprek met Thea Meinen, Hans Bulsink en Dick Hengeveld bij het nieuwe bankje. Foto: Frank Vinkenvleugel
Joop Wikkerink in gesprek met Thea Meinen, Hans Bulsink en Dick Hengeveld bij het nieuwe bankje. Foto: Frank Vinkenvleugel

Oliebollen en bankje bij Dr.Jenny

Zorg

DINXPERLO - Afgelopen zaterdag was het een drukte van belang bij het Dr. Jenny Woonzorgcentrum in Dinxperlo. De stichting ‘Vrienden van’ had na een afwezigheid van enkele jaren weer een oliebollenverkoop georganiseerd.

Belangstellenden konden tussen 10 en 12 uur het oliebollenfestijn bezoeken, oliebollen kopen en in de Orangerie een praatje maken onder het genot van een kop koffie, thee of warme chocolademelk. Het aantal bezoekers overtrof de verwachtingen, er stonden lange wachtrijen voor de besteltafel, uiteindelijk ging iedereen met een goed gevoel én een zak heerlijke oliebollen naar huis.
De organisatie kan terug kijken op een zeer geslaagd Oliebollenfestijn, ook met dank aan de midwinterhoornblaozers, die zorgden voor de juiste stemming.

Achterhoekbankje
Er was die morgen nog een tweede activiteit. Careaz (de organisatie van Dr. Jenny) heeft samen met andere zorginstellingen het initiatief genomen tot de Achterhoekbank onder het motto ‘Praat vandaag over morgen’. Het bankje met gesprekskaarten was geplaatst bij de oliebollenkraam.
Het zorglandschap verandert. Joop Wikkerink, wethouder gemeente Aalten met zorg in de portefeuille, was aanwezig en probeerde met mensen in gesprek te gaan over ‘een best wel moeilijk onderwerp’, zoals hij zelf aangaf. Joop: “En dat viel niet tegen! Ik haalde toch wel vragen, ideeën en tips op bij mensen. Niemand ontkent dat het een onderwerp is. Men is er zich van bewust dat 95 procent van de mensen de vragen ontloopt en voor zich uitschuift.”

Eenzaam
Een greep uit de gesprekken die Joop Wikkerink heeft gevoerd: “Ik sprak enkele ‘jongere’ ouderen die wel wat zien in het (alleen) wonen in de buurt van voorzieningen als Dr. Jenny. Ik sprak een bewoner (ook relatief jong) die veel gebruikmaakte van het aanbod bij Dr. Jenny. Een dame van ’de overkant’ (Süderwick) wist eigenlijk niet dat de activiteiten en de mogelijkheden ook voor ‘hen’ zijn. Ook sprak ik de chauffeur van de elektrokar. Hij signaleerde veel alleenstaande en relatief eenzame mensen in Dinxperlo: de meeste mensen zitten verlegen om een praatje.”
Tot slot zegt Wikkerink: “Ik ben optimistisch over deze actie - met het bankje en de gesprekskaarten. De zorg staat immers alarmerend onder druk. Dus we moeten in actie komen.”

Veel gehoorde reacties waren ook dat je het niet altijd kunt plannen en dat men wel ziet tegen de tijd dat het zich voordoet. Het zorglandschap verandert. Er worden steeds meer technologische zorgoplossingen ingezet, waar veel ouderen niet mee opgegroeid zijn, kunnen we dit allemaal wel bijbenen? Te denken aan digitale informatieverstrekking, minder gebruik kunnen maken van contant geld, et cetera. Persoonlijk contact moet blijven wil je mensen het gevoel geven dat ze er ook toe doen.

De Stichting Vrienden van Dr. Jenny hopen na deze succesvolle actie het komende jaar meerdere acties te kunnen organiseren, waarbij de opbrengst ten goede komt om middelen of activiteiten te kunnen organiseren voor de bewoners van Dr. Jenny en omgeving ter bevordering van het welzijn.

Vrijwilligers
Iedereen kan deze stichting ondersteunen door donateur te worden of een eenmalige gift te storten. Ook is de stichting op zoek naar vrijwilligers.
Voor meer informatie kunt u mailen naar: vriendendrjennywzc@gmail.com.

Joop Wikkerink, Thea Meinen en Hans Bulsink.
Oliebollen.
Bankje.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant