Met gepast vervoer (limousine) heeft Koor Vision de locatie voor de jubileumconcerten al verkend. Foto: PR
Met gepast vervoer (limousine) heeft Koor Vision de locatie voor de jubileumconcerten al verkend. Foto: PR

Koor Vision viert jubileum met twee bijzondere concerten

Muziek

DINXPERLO - Zaterdagavond 16 maart en zondagmiddag 17 maart viert Koor Vision haar 50-jarig bestaan met twee jubileumconcerten in het Kulturhus aan de Mauritsprinsstraat in Dinxperlo. Aansluitend aan het avondconcert wordt het jubileum groots gevierd met een afterparty in het Noaberz Café, waar het koor ook veel oud-leden hoopt te treffen.

Door Iris Jansen

In gesprek met het bestuur, de PR-commissie en drie trouwe leden, blijkt wel dat het koor uit veel leden van het eerste uur bestaat. Een hechte groep zangers op de grens van Dinxperlo en Suderwick, die de naam Dinxperwick eer aan doet.

Jongerenkoor
Een koor dat een halve eeuw bestaat verdient een kleine terugblik in de geschiedenis. Op 23 oktober 1973 werd het koor opgericht als jongerenkoor Breedenbroek-Dinxperlo. Het koor had toen ook al leden uit Suderwick en heeft tot op heden haar grensoverschrijdend karakter behouden. De thuishaven was destijds de bovenverdieping van de parochie naast de katholieke kerk in Breedenbroek waar elke week serieus werd geoefend.
In de jaren ’80 werden zelfs drie lp’s uitgebracht onder leiding van Willy Bergevoet en Gert Kleinhesseling. In de jaren ‘90 volgden nog twee cd’s, uitgebracht onder leiding van Marco Koppers en Harry Thissen. In 1993 werd Breedenbroek ingeruild voor de Michaels-Treff in Suderwick en was het jongerenkoor inmiddels uitgegroeid tot een gemengd mannen- en vrouwenkoor met de officiële naam Koor Vision.

Verloren weddenschap
Voorzitter Edmund Schlütter deelt het voorzitterschap met Nicole Messink die een luisterend oor voor het wel en wee binnen het koor heeft en zodoende weet wat er speelt en leeft binnen het koor. Schlütter zelf onderhoudt de externe contacten en regelt de optredens. Hij vertelt: ”Door een verloren weddenschap ben ik destijds bij het koor gekomen. Dat was natuurlijk een bijzondere aanloop als koorlid, maar na een paar repetities voelde ik mij helemaal thuis bij het koor en ben gebleven. Maar naast dat het een gezellige groep mensen is en er een goede sfeer heerst, moet er ook hard gewerkt worden. We nemen onze rol als koorlid zeer serieus en dat verlangt natuurlijk ook onze dirigent van ons. Het grensoverschrijdend karakter opent niet alleen veel deuren voor het koor, maar we worden daardoor ook ondersteund door Interreg. We hebben al mooie reizen en concerten achter de rug, zoals naar Wenen, Dresden en Neuenrade. Ook treden we met grote regelmaat op in Bocholt, Rees, Anholt maar uiteraard ook in ‘onze’ St.Michaelskirche in Suderwick.”

Bestuurslid Els Gerritsen vult aan: ”In 2017 hebben we meegedaan aan het grote Concert Blue Lake Proms in het Blauwe Meer. Maar ook tijdens Dinxperwick Swingt, Moonlightshopping of tijdens andere festiviteiten in de omgeving laten we onze stem horen. Verder treden we ook buiten Dinxperlo op; we zijn een zeer actief koor.”

Het koor, dat onder leiding staat van dirigent Paul Gregoor, bestaat uit veertig leden. Zoals bij de meeste koren het geval is zijn de mannen in de minderheid: zeven in totaal. Het jongste lid, Nele, is 27 jaar en het oudste lid telt 70 jaar. Nele Lehmkuhl vertelt dat ze sinds een paar jaar in Suderwick woont en in 2020 lid is geworden van het koor. Komende uit het Roergebied vult zij het koor als sopraan goed aan en het leren van de Nederlandse taal gaat zo vanzelf, aldus Nele.

Koorlid Gerold Messink vertelt dat het koor wel nieuwe leden zou willen verwelkomen. “Mensen tot 60 jaar kunnen zich altijd aanmelden. De leeftijdsgrens hebben we gesteld om de kwaliteit van het koor te behouden. Het klinkt een beetje streng, maar wij worden er ook niet jonger op. Een koor moet ook verjongen anders ga je het horen. Wie interesse in ons koor heeft kan contact opnemen via ons mailadres. We zingen voornamelijk Engels poprepertoire. Bekende maar ook verrassende nummers. In de afgelopen jaren hebben we een prachtige verzameling aan liederen opgebouwd. Daarmee gaan we het publiek ook de komende twee jubileumconcerten verrassen. Ik denk dat de naam ‘Touch of Gold’ de concerten alle eer aan doet.”
Tijdens het concert wordt het koor begeleid door een muziekcombo en zal ook Messink zelf het koor op de piano begeleiden. Dirigent Paul Gregoor heeft alle muziekarrangementen geschreven en op de klankkleur en samenstelling van het koor afgestemd.
Gezien de grote belangstelling voor de optredens van Vision is gekozen voor twee concerten. Na afloop van het avondconcert op zaterdag hoopt het bestuur tijdens de afterparty veel oud-leden te zien.
Els Gerritsen: ”We hebben al veel oud-leden kunnen bereiken via social-media. Velen wonen buiten de regio. Het zou heel leuk zijn om herinneringen op te halen, want de afgelopen vijftig jaar hebben we als koor vele mooie momenten met elkaar beleefd en gedeeld. Maar natuurlijk proosten we na afloop ook graag met ons publiek, tenslotte is een 50-jarig bestaan een mooie mijlpaal om te vieren. Informatie omtrent onze concerten zijn ook te vinden op onze Facebook- en Instagrampagina.”
Zaterdagavond 16 maart 20.00 uur (zaal open om 19.30 uur).
Zondagmiddag 17 maart 15.00 uur (zaal open om 14.30 uur).
Kaarten á twaalf euro zijn in de voorverkoop te verkrijgen via de leden, via mailadres infokoorvision@gmail.com of bij Bäckerei Gildhaus, Hellweg 36 Suderwick, Theaterbüro Stadttheater Bocholt, Meckenemstr. 10 Bocholt en Kulturhus voorafgaand aan het concert (indien nog voorradig).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant